Bredare och mindre företag efter corona

Sigraphics Robert Johansson.

Robert Johansson på Sigraphic.

– Våra kunder är skyltmakare och småtryckerier. Redan innan corona var de koncentrerade på att ha ett brett erbjudande till en geografiskt nära kundkrets. Som grupp har de också klarat sig bättre än många andra. Nu ser de på hur de ska komma vidare.

Robert Johansson på Sigraphic har mångårig erfarenhet av att sälja maskiner för att producera tryckta förpackningar, skyltar och vanliga trycksaker. Han ser en rörelse i marknaden, där tryckerierna istället för att bli större väljer att bredda sitt erbjudande och erbjuda sina kunder så mycket mer. Broderade kepsar, skyltar och printade banners kan kompletteras med förpackningar och mindre trycksaker.

– Kommer det in en väldigt stor order, så vet man vem som kan producera den, medan allt det vardagliga som krävs på orten kan produceras i det egna skyltföretaget.

Från sitt kontor i småländska Tingsryd är Sigraphic vana att resa i hela landet. De säljer färdiga produkter från belgiska Dumor eller japanska Oki – och en rad andra företag – men många gånger krävs också egen programmering eller att det byggs en brygga mellan två maskiner. Därför är Sigraphic-kontoret också en verkstad där både produkter och elektroniska lösningar skapas.

 

 

– De större maskinerna till förpackningsbranschen säljs av systerföretaget Sigrator, berättar Robert Johansson. Vi sätter istället en ära i att kunna leverera ett färdigt tryckeri för en halv miljon. Då kan man både trycka, lackera, figurstansa, och skära till förpackningar så att de sedan bara kan vikas ihop.

Robert ger också ett annat exempel:

– Belgiska Dumor, som vi arbetar tätt ihop med, har en maskin som kommer ut i september med bläckstråleteknik som skriver etiketter rulle till rulle. Den passar perfekt för ett mikrobryggeri, som inte hade råd att lägga mer än 50 000 kronor på en rulle till rulle färgskrivare för etiketter. För dem är det helt okej att det tar längre tid att skriva några hundra etiketter, så länge det bara blir snyggt.

– Och snyggt, det blir det. Och maskinen står och sköter sig själv, medan de jobbar med annat i bryggeriet.

– Vill de i ett senare skede utöka och köra på annat än för stansade etiketter, så skulle jag erbjuda en rulle till rulle plotter från Dumor. Då får de också laminering innan varje etikett figurskärs. Laminatet är så tunt så du märker det inte. Och allt detta för ytterligare 75 000 kronor. Samtidigt har du då förseglat trycket och därmed fått det livsmedelsgodkänt.

– Lägger du på ett laminat så är det alltid livsmedelsgodkänt. Ett bläck får inte lösas upp i kyldisken.

Samarbeten

Ibland behövs en dyrare utrustning än den egna kunden klarar av att köpa. Då arbetar Sigraphic i en sann småländsk anda, som går ut på att man hjälper varandra.

– I det här fallet skulle jag då förmedla kontakten till en annan kund, som investerat i den extra utrustningen och kan komplettera med det som behövs.

– Våra lösningar går inte alltid så fort. Etikettskrivaren arbetar till exempel med ett 21 cm brett material och ett huvud som går fram och tillbaka. Det viktiga är dock inte hur det görs, utan att maskinen sköter sig själv och att resultatet blir snyggt. Och det blir det. Trycker du dessutom på en PP-film och sedan lägger på ett laminat, så har du en etikett som till och med kan utsättas för kemikalier och fortfarande går att läsa.

– Och nej, det är inga kemikalier i bläcket. Filmen är polypropylen – inte pvc – och bläcket är vattenbaserat.

Ännu billigare

Vill du ha en ännu billigare lösning, så får du gå på ark. Här tipsar Robert Johansson om Okis A4-arkskrivare med fyra färger samt vitt.

– Med vit toner över, så kan du trycka på transparent film och sedan försegla allt med den vita färgen. Komplettera den här laserskrivaren med en arkmatad plotter som figurskär – och du har ett helt system för cirka 80 000 kronor.

När jag frågar Robert Johansson om man inte hellre kan få A3 och lägga den vita färgen under, så säger han att det kräver ett mer komplext system – en Oki skrivare 9542 – som kostar 175 000 kronor. Då slipper du samtidigt att laminera, för lasertrycket är redan livsmedelsgodkänt och dessutom sitter det kvar även i fuktiga miljöer.

Inte för dygnet-runt produktion

Köper du den typ av enklare system som Sigraphic säljer, så ska du vara medveten om att det inte är frågan om dygnet-runt maskiner eller låga tonerkostnader per tryck. Det här är maskiner för den som vill komma igång och som producerar några timmar om dagen. Å andra sidan kan man med de här skärborden och skrivarna erbjuda kartonger, visitkort, etiketter, broschyrer och en mängd andra produkter som kan efterfrågas i det lokala området. Om volymer och tonerpriser är en begränsning, så tummas det inte när det gäller miljö.

– Alla plaster vi använder är utan pvc. Pet, polypropylen och polyester är de tre material som vi erbjuder våra kunder. Vi har en katalog med alla materialen – och de finns både för ark och rulle, avslutar Robert Johansson.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


”Det handlar om operativ excellens och olika applikationer”

Den nya flatbäddsskrivarserien Arizona 2300 från Canon lovar inte bara högre produktivitet utan också ett större antal användarmöjligheter. Den så kallade Flow-tekniken är kärnan i de sex nya modellerna. Sign&Print frågar ut Wouter Derichs, försäljnings- och marknadschef för storformatsgrafik på Canon EMEA.

Publicerat av: