Fem punkter för lyckat flexotryck

PUBLICERAD: 3 augusti 2020
UPPDATERAD: 3 augusti
Danijela Ridic på Chain design och print har bland annat arbetat med kunder som Zoegas, Santa Maria och Delicato.

Flexotryck ställer andra krav än offsettryck på grafik, text och annat material du levererar till tryckeriet. Danijela Ridic på Chain design och print, delar med sig av fem vanliga misstag att undvika för ett lyckat resultat.

Ska du trycka etiketter, kartong, wellpapp och produktförpackningar av olika slag kommer du troligen att kika på flexotryck, som också kallas flexografi eller flexo.

Men flexo ställer andra krav på materialet du levererar till tryck, jämfört med till exempel offsettryck.

Vi har pratat med  Danijela Ridic, som startat och driver Chain design och print. Företaget hjälper sedan våren 2019 byråer och andra leverantörer av material som ska tryckas med flexo att anpassa materialet för produktionen tidigt i processen.

Fem fallgropar

Här är Danijela Ridics fem vanligaste fallgropar du gärna vill undvika på vägen mot ett lyckat flexotryck.

  1. Färger. Eftersom materialet rör sig i tryckpressen måste du alltid lägga en överlapp mellan alla färger i hela designen. Ja, du måste göra det, trots att överlappet kan upplevas som störande för ögat. Ta också reda på hur många färger pressen klarar och om substratet kräver någon färg du inte tänkt på för att grafiken ska synas. Anpassa din design till det redan från början, så spar du korrektursvängar.
  2. Texter. Den höga hastigheten och vibrationerna i pressen gör att materialet rör sig. Det gör att det alltid finns risk för misspass vid tryck med flexo. Svällning uppstår i solida ytor (100 procent färgtäckning) och vid rastrering uppstår punktförstoring. Både negativa och positiva texter måste optimeras. Ska en text till exempel ligga i en bild kan det räcka med en outline runt texten för att dölja misspass.
  3. Mått. Ett material som levereras för tryck med flexo ska ha tydligt angivna mått och markering för fotocellen som är ett måste för packmaskinerna som packar produkten. Innan du påbörjar en design är det alltid bra att ha en formatritning på plats., den ska visa samtliga mått och placering av fotoceller med mera. Bredd och höjd kan låta självklart, men måste anges så att tryckeriet kan planera materialbeställning, valsar, hylsor, klichéer med mera.
  4. Objekt. Placering av objekt är något som kan orsaka stora merkostnader. Detta är bra att ha med sig vid serier, eller så kallad familje-körning. Använder du samma objekt eller symbol i flera designer, men placerar dem olika i varje, medför det extrakostnader för kunden. Samkörning är vanligt i flexo och ett bra sätt att spara pengar. Ta också reda på om någon del i din design får ligga i svetsar på förpackningen, eller inte.
  5. Bilder. Än idag ser vi många designer som innehåller bilder med för låg upplösning. I flexo kommer vi inte ifrån en viss punktförstoring, som uppstår mellan kliché och substratet du trycker på. Hur stor punktförstoring blir beror på en mängd parametrar, en av de är kliché tekniken. Att jobba med bilder för flexo är ett hantverk som kräver vana från tryckmetoden.
Välkända kunder

Danijela Ridic jobbat med repro för flexo sedan början av 2000-talet, bland annat på Linds Flexo AB (som numer ägs av finska Mavaco, reds. anm.) i Helsingborg och Flextrus i Halmstad. Bland kunderna i erfarenheternas skafferi märks Zoegas, Arla, Skånemejerier, Santa Maria och Risenta, för att bara nämna några.

Text: Lamin Kivelä

Läs vidare

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Metalliska element i etiketter minskar förfalskningar

Xeikon samarbetar med Kurz för att ta strid mot piratkopior.
XEI_pr2403_PR_KURZ_EG

Antalis introducerar SwitchGreen Box för gröna materialval

Antalis tar fram en grön låda för att inspirera till hållbara materialval.
switchgreen-news-banner

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i en tonerpress.
henrik-beskuren

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper