Offline eller inline?

PUBLICERAD: 12 augusti 2020
UPPDATERAD: 12 augusti
Möjligheten till liggande A4 ger helt nya möjligheter att skapa praktverk även i ett litet tryckeri. Den här boken har producerats med hjälp av en Ricoh skrivare och Plockmatic efterbehandling.

Nästan alla Plockmatics och Morganas produkter erbjuds både i en lösning inline och en offline. Vilket ska man då välja? Vi ringde upp Bo Larson, som sålt efterbehandling under många år.

– Om du har flera produktionsmaskiner så kanske du väljer att ha efterbehandlingen offline. Då kan du styra vad som ska gå i vilken efterbehandlare. Ju mer standardiserad produktion, ju mer närliggande kan det istället vara att ha allt ihopkopplat, säger Bo Larson hos efterbehandlingsleverantören Plockmatic.

Samma sak om du bara har en produktionsmaskin. Ju mer varierad produktionen är, med broschyrer, lösblad, perforerade kuponger etcetera, desto mer närliggande är det att låta tryckningen vara en process och efterbehandlingen en annan.

Bo Larson hos efterbehandlingsleverantören Plockmatic.
I offentlig verksamhet

Bo Larson påpekar att det också beror på sammanhanget. Kommuner och offentlig verksamhet, som handlar på ramavtal, vill gärna ha en klump där skrivare och efterbehandling ses som ett. När avbetalningen är klar så, går de vidare till nästa integrerade maskin.

Trend med inline

Den övergripande trenden är att inline ökar. Allt fler kunder väljer enkelheten och kan med en operatör sköta allt fram till helt färdiga trycksaker. Men det finns fortfarande tryckerier som satsat på offline efterbehandling och sedan köper loss maskinen när avbetalningarna är klara.

Läs vidare

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Stora möjligheter med AI – men lika stora utmaningar

I vår artikelserie om artificiell intelligens (AI) i den grafiska industrin har vi nu pratat med Adrian Mayr, produktchef på Müller Martini. De är kända för att tillverka efterbehandlingsutrustning i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i en tonerpress.
henrik-beskuren

De visade linjer med helautomatisk bokproduktion

Efterbehandlingsexperterna Horizon demonstrerade hur man skapar den smarta fabriken på Drupa.
_DSC0615

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper