Finpappersbruk ska ta miljökonceptet ut i Europa

Lessebo Paper har gjort miljösatsningar under flera år.

Lessebo Paper har gjort miljösatsningar under flera år.

Lessebo Paper har under flera år satsat på att vara ett av världens miljövänligaste finpappersbruk med småländsk pappersråvara till varumärken som Scandia 2000 och Colorit. Nu är det dags att kommunicera ut budskapet på allvar till den stora massan.

Bruket i Lessebo har producerat papper i över tre sekel. Förra året var det 300-årsjubileum för pappersbruket som under sin historia har haft ett inflytande på den lilla småländska orten och dess samhälle i stort. Produktionen går i symbios med ett miljötänk, och har gjort så i flera år, berättar marknadschefen Carina Jensen:

– Vi har arbetat med den här miljösatsningen under många år för att bli bättre på vattenrening och utsläppen till luft. Detta är ett resultat av ett långt arbete som vi ser effekter av nu.

Carina Jensen och Ebba Ingvarsson berättar om Lessebo Papers miljösatsning.

Carina Jensen och Ebba Ingvarsson berättar om Lessebo Papers miljösatsning.

Jensen säger att Lessebo är unika när det kommer till sina fina miljösiffror och låga utsläpp av koldioxid. Råvaran till pappersprodukterna, bland annat Scandia 2000 och Colorit, kommer från en lokal producent.

– Vi är ett bruk som alltid har jobbat mot miljön. Vi satsar på lokala leverantörer, och vår massa kommer från småländska skogar – Södra. De är en timmes resa härifrån. Vår drift drivs av biobränsle, alltså flis från sågverken i närområdet. All el är grön. Vi försöker att vara så lokala som möjligt. Och vattnet som släpps ut är renare än det vatten vi tar in.

Godkänt för livsmedel

Den europeiska föreningen för den grafiska pappersindustrin Euro Graph redovisar att branschstandarden är 616 kilo koldioxid som släpps ut per ton papper. Enligt Lessebo Papers egna siffror beräknade av en extern revisor släpper de själva ut 45 kilo koldioxid släpps ut per ton papper. Båda siffrorna inkluderar produktion av både massa och papper.

I april kom nyheten att pappersbruket fick en FSC-certifiering för pappersserien Lessebo Recycled. Papperssorten är tillverkad av återvunnet konsumentavfall, finns i två nyanser, och i ytvikter från
60 till 350 gram per kvadratmeter. Carina Jensen säger att intresset är stort för återvinningsbart i Europa och Sverige.

– Vi har även fått den ISEGA-certifierad, godkänd för kontakt med livsmedel. Det är viktiga certifieringar att ha, både i Europa och Sverige. Det är produkter som har rönt ett stort intresse. Det har också lett till att en ny typ av kund har visat intresse för oss, där vi har sålt in våra andra befintliga produkter istället för Recycled.

Informationsbroschyren Ett smartare pappersval är på gång kunder där de trycker extra på att visa fördelarna med Scandia 2000 jämfört med konkurrerande papper.

Informationsbroschyren Ett smartare pappersval är på gång kunder där de trycker extra på att visa fördelarna med Scandia 2000 jämfört med konkurrerande papper.

Allt under ett tak

Lessebo Paper har produktionen i ett hus till skillnad mot många andra som lägger ut låga och högre ytvikter på olika produktionsställen. Marknadskommunikatören Ebba Ingvarsson säger att de erbjuder ett brett sortiment inom designpapper. Två ytor och tre nyanser finns att välja på i Sverige.

– Du vet att du har samma höga kvalitet och egenskaper oavsett om du vill ha ett papper med hög eller låg ytvikt, eller ett kompletterande kuvert till. Då vet du att alla är tillverkade på samma lokala maskin i Lessebo. Vi är ett säkert val om man vill ha ett miljövänligt papper.

I höst kommer det genomföras flera marknadsaktiviteter med Antalis som är Lessebo Papers återförsäljare i Sverige. En informationsbroschyr och pappersprover är på gång att skickas ut till kunder där de trycker extra på att sätta Scandia 2000 i relation till konkurrerande papper. Papper som papper kan man tycka, men skillnader finns, betonar Ebba Ingvarsson:

– Vår nya broschyr Ett smartare pappersval handlar mycket om vår miljö jämfört med något likvärdigt. Vad som egentligen är skillnaden. När det kommer till miljön så är det stora skillnader.

– Vi kommer att arbeta stenhårt för att få ut vårt miljökoncept på marknaden. Där ser vi också ett stort intresse. Vi ska nå ut till slutkunder med framför allt Scandia 2000 och den fina miljöprofil som den produkten har.

Scandia 2000 är ett premium offsetpapper och har många användningsområden. Pappret i detta nummer av Sign&Print är tryckt med Scandia 2000.

Scandia 2000 är ett premium offsetpapper och har många användningsområden. Pappret i detta nummer av Sign&Print är tryckt med Scandia 2000.

Skalbaggar och bär

Traditionsenligt, i samband med att höstterminen tar vid i skolorna, kommer Lessebo Paper också ge ut sin årliga affischserie i Norden. Det är nionde året i rad som företaget trycker upp planscher på Scandia 2000 influerade av gamla klassiska skolplanscher med djur, svampar och skogens fauna. I fjol var motiven skalbaggar. I år är det olika bär som finns i skogarna kring Lessebo som har avbildats.

– Antalis ger ut planscherna till sina kunder. Och de finns alltid med på deras event. Om man kommer dit som besökare eller kund så finns det möjlighet att ta med sig en plansch. Det brukar vara väldigt populärt, säger Carina Jensen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Högtryck för värmemattor: Printar tusentals meter under iskalla vintrar

Elvärmeprodukter i Skellefteå är långt ifrån ett klassiskt printföretag. Ändå skriver de ut tusentals kvadratmeter tjältiningsmattor en kall vinter. En ny eko solvent-skrivare levererad av Marabu kom på plats i början av året för att göra jobbet.

Publicerat av: 

Trendspaning: Så ser framtidens bokmarknad ut

Intergrafs webbinarium “”Shaping the furture of books” hade över 200 deltagare från mer än 25 länder. De fick höra om situationen på bokmarknaden såväl som om perspektiven sett från en boktryckare respektive en förläggare i en post-pandemisk värld. Många viktiga ämnen behandlades – från vikten av automatisering, mindre upplagor och minskning av lagerhållning till hållbarhet, “djup” läsning och prenumerationslösningar.

Publicerat av: