Miljardsatsar på massa för kartongförpackningar

PUBLICERAD: 28 augusti 2020
UPPDATERAD: 28 augusti
Ulf Larsson, vd på SCA och Ortvikens pappersbruk i Sundsvall. Foto: SCA/Bergslagsbild

SCA investerar miljardbelopp i ökad produktion av massa för kartongförpackningar hos Ortvikens pappersbruk i Sundsvall. Detta efter att efterfrågan på tryckpapper minskar.

1,45 miljarder. Så mycket ska SCA, ett företag som tillverkar pappersmassa, trävaror, papper och pellets, investera i produktion av termomekanisk massa. Detta hos Ortvikens pappersbruk i Sundsvall där SCA i dag producerar tryckpapper på tre pappersmaskiner.

Minskar i Europa

Anledningen bakom investeringen är att efterfrågan på tryckpapper minskar i Europa. Sedan år 2008 har har det krympt med cirka fem procent per år, och under coronapandemin har det minskat med ytterligare 30–40 procent, skriver SCA i ett pressmeddelande.

– Våra massakunder vill att vi växer med dem inom produktsegment som förpackningskartong och hygienprodukter, segment med en god tillväxt. I linje med vår strategi, har vi steg för steg minskat vår exponering mot tryckpapper, säger Ulf Larsson, SCA:s vd.

Anställda berörs

Avvecklingen av tryckpapperet kommer att innebär att 800 anställda berörs, både på pappersbruket och på SCA. Det kommer också innebära engångskostnader med kassaflödespåverkan som bedöms inte överstiga 0,9 miljarder och ett nedskrivningsbehov om cirka 1,1 miljarder kronor.

Läs vidare

Gop blickar framåt med nya pappersskivor för print

Gop har tagit fram två nya pappersskivor för den grafiska industrin. Den ena passar för utomhusbruk och den andra gör sig bäst inne. GoBond Ecopaper består till 60 procent av återvunnet material medan Paperboard by Oppboga består helt av träfibrer.
Gop collage

Utlovar stabila papperspriser resten av året

Papperstillverkaren Sappi Europe meddelar att de kommer att hålla sina priser på samma nivåer under resten av 2023.
paper-gdc69834db_1920

Banbrytande trycksaker med Danish Connection

Ett återkommande och uppfriskande inslag på Sign&Print-mässorna är den glada Janne Høgshøj från Danish Connection, som tar med sig trycksaker och sätter upp utställningar avsedda att inspirera både tryckare och kreativa själar om vad som är möjligt.
DC Janne

Papperstillverkare vidtar kraftiga nedskärningar

UPM planerar att minska sin kapacitet för obestruket tryckpapper för att anpassa sig till efterfrågan på lång sikt. Kapacitetsminskningar väntas ske i Tyskland och Österrike.
UPM_Schongau

Senaste nytt

Kunden kan byta wrapmaterial på bilen med några klick

Den stora nyheten hos Spandex var det nya 3D-designprogrammet Zeno. Den prenumerationsbaserade tjänsten låter kunden testa olika wrappingmaterial och färger i datorn innan köparen bestämmer sig.
DSC_4662

Storsatsande Visutech: "Det ligger rätt i tiden"

Visutech slog på stora trumman på årets Sign&Print Scandinavia med dubbla montrar. Inte minst för att visa produktnyheterna hos nya samarbetspartnern Fujifilm.
Visutech 1

Alvöen bjöd på flera nyheter

En butiksskylt med diamantpolerad logga, en kub med mönster i ett svart stenliknande material och ett specialtillverkat båtfönster. Det var några exempel på spännande applikationer som Alvöen visade upp i sin monter.
Alvöen 4

Riso satsade allt på ett starkt kort

Riso lät sin nya snabba bläckstråleskrivare Riso Valezus T1200 spela den självklara huvudrollen i sin monter. Tillverkaren vill fylla ett hål på marknaden utanför segment som laser och toner. Det var första gången som modellen T1200 visades för den skandinaviska publiken.
DSC_4959