Miljardsatsar på massa för kartongförpackningar

Ulf Larsson, vd på SCA och Ortvikens pappersbruk i Sundsvall. Foto: SCA/Bergslagsbild

SCA investerar miljardbelopp i ökad produktion av massa för kartongförpackningar hos Ortvikens pappersbruk i Sundsvall. Detta efter att efterfrågan på tryckpapper minskar.

1,45 miljarder. Så mycket ska SCA, ett företag som tillverkar pappersmassa, trävaror, papper och pellets, investera i produktion av termomekanisk massa. Detta hos Ortvikens pappersbruk i Sundsvall där SCA i dag producerar tryckpapper på tre pappersmaskiner.

Minskar i Europa

Anledningen bakom investeringen är att efterfrågan på tryckpapper minskar i Europa. Sedan år 2008 har har det krympt med cirka fem procent per år, och under coronapandemin har det minskat med ytterligare 30–40 procent, skriver SCA i ett pressmeddelande.

– Våra massakunder vill att vi växer med dem inom produktsegment som förpackningskartong och hygienprodukter, segment med en god tillväxt. I linje med vår strategi, har vi steg för steg minskat vår exponering mot tryckpapper, säger Ulf Larsson, SCA:s vd.

Anställda berörs

Avvecklingen av tryckpapperet kommer att innebär att 800 anställda berörs, både på pappersbruket och på SCA. Det kommer också innebära engångskostnader med kassaflödespåverkan som bedöms inte överstiga 0,9 miljarder och ett nedskrivningsbehov om cirka 1,1 miljarder kronor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


”Det handlar om operativ excellens och olika applikationer”

Den nya flatbäddsskrivarserien Arizona 2300 från Canon lovar inte bara högre produktivitet utan också ett större antal användarmöjligheter. Den så kallade Flow-tekniken är kärnan i de sex nya modellerna. Sign&Print frågar ut Wouter Derichs, försäljnings- och marknadschef för storformatsgrafik på Canon EMEA.

Publicerat av: