Canons nya flatbädd har ”Flow”

PUBLICERAD: 2 september 2020
UPPDATERAD: 2 september
Dirk Brouns, Vice President för Large Format Graphics och Martijn van Hoorn, Senior Vice President för Research & Development på Canon Production Printing

Den officiella premiären ägde rum virtuellt, men Arizona 2300 väntar redan på sina första kunddemonstrationer i Canons kundupplevelsecenter: Den nya uv-baserade flatbäddsserien är utrustad med den zonlösa insugningstekniken ”Arizona Flow”.

Medan Arizona 2340 GTF, -2360 GTF och -2380 GTF har ett utskriftsbord på 1,25 x 2,5 meter, är de tre större modellerna Canon Arizona 2340 XTF, -2360 XTF och -2380 XTF utrustade med en flatbädd om 2,5 x 3,08 meter.

Nytt utskriftsbord

Hjärtat i flatbäddsserien är det nydesignade printbordet. Arkitekturen bygger på den zonlösa insugningstekniken ”Arizona Flow”, som kombinerar flera insugningsområden och ytterligare pneumatiska styrpinnar. Detta gör enligt Canon inte bara att substratet fixeras exakt. För operatören behöver heller inte maska bordet eller tejpa fast materialet. Följden blir tidsbesparing, kortare inställningstider och snabbare jobbyten.

Enligt Canon ska det vara möjligt att öka produktiviteten med upp till 20 procent. Dessutom, tack vare Arizona-Flow-tekniken, kan ovanliga och krävande material som duk, trä eller glas också skrivas ut.

Kantfri utskrift och dubbelsidig media

Medan de pneumatiska styrpinnar ska hjälpa till att skriva ut från kant till kant, är de nya Arizona 2300 flatbäddsskrivarna anpassade för dubbelsidig utskrift.  De har ett arbetsflöde som vänder utskriftsmediat från fram- till baksida med ett arbets- som arbetar med speglade styrpinnar. Och även förskurna och konturskurna skivor sägs vara lätta att bearbeta.

Som applikationsspecialisten Lane Beaton förklarade under premiären för den virtuella maskinen så markerar den nya flatbäddsskrivaren konturerna och därmed placeringspositionerna för förskuren media direkt på flatbädden. Det är möjligt tack vare en funktion i den nya Arizona Xpert-programvaran,

Ny programvara

Apropå Arizona Xpert: Enligt Canon erbjuder den nya programvaruversionen 2.1 en intelligent funktion med vilka komplexa eller flerlagers projekt kan kännas igen och sparas som ett så kallat ”recept”. Dessa recept kan sedan användas för upprepade jobb eller överföras till andra projekt, vilket Canon menar sparar inställningstid och automatiserar produktionsprocessen. Canon Pro-Cut-programvaran har nu också integrerats i Arizona Xpert 2.1 för att förbättra arbetsflödet för utskrift och skärning. Recepten kan också utbytas mellan tryckleverantören och grafikern för att identifiera designfel i ett tidigt skede.

 

[metaslider id=”210907″]

När det gäller utskriftshastighet kan flatbäddsskrivarna i den nya Arizona 2300-serien skriva ut upp till 95 kvadratmeter i timmen i hög hastighet, och till exempel 21 kvadratmeter i timmen i utskriftsläget för finare konstutskrifter, enligt Wouter Derichs, försäljnings- och marknadschef för storformatgrafik på Canon EMEA.

Variabla droppstorlekar

En hög utskriftskvalitet ska garanteras i de olika utskriftslägena tack vare tillverkarens egna skrivhuvudsteknik Varia-DOT. Tekniken ger variabla droppstorlekar mellan 6 och 30 picoliter, förbättrad rastrering och kompensation för pixelplaceringar. Arizona 2300-modellen kan utrustas med fyra, sex eller åtta bläckkanaler.

Ett automatiserat underhållssystem ska garantera att munstyckena hålls tillgängliga, felfria och att driftstoppen minimeras. Enligt Canon säkerställer ett kamerasystem också den exakta inriktningen av skrivhuvuden och kalibreringen av utskriftsbordet.

Möjligt spara energi

Förutom produktivitet, kvalitet och mångsidigheten i  val av applikationer har stor vikt också lagts vid hållbarhet. Enligt Canon är systemen redo att användas snabbt tack vare den led-baserade uv-torkningen. Företaget menar också att det bör vara möjligt att göra energibesparingar upp till 40 procent och bläckförbrukningen har också minskat, i genomsnitt mindre än 8 milliliter per kvadratmeter. Eftersom uv-bläcken är Greenguard Gold-certifierade kan de produkter som tillverkas också användas i känsliga miljöer som dagis och sjukhus.

Canons nya sortiment av flatbäddsskrivare har även valmöjligheten att hantera rullmaterial.
Extra utrustning finns

För att ytterligare öka utbudet av applikationer finns en modul tillgänglig för upp till 220 centimeter bred rullmedia i flatbäddsskrivarna. Även tunna, värmekänsliga medier kan bearbetas. När du växlar mellan styva och flexibla material behöver inte hela maskinen konverteras. För hårda plastmaterial som akryl, polykarbonat eller styren finns ett uppgraderingskit tillgängligt för att ta bort elektrostatiska laddningar.

Tredimensionella effekter och strukturer, till exempel för tapeter eller möbelpaneler, kan också skapas på de nya Arizona flatbäddsskrivarna med hjälp av programvaran Touchstone.

Läs vidare

Alvöen bjöd på flera nyheter

En butiksskylt med diamantpolerad logga, en kub med mönster i ett svart stenliknande material och ett specialtillverkat båtfönster. Det var några exempel på spännande applikationer som Alvöen visade upp i sin monter.
Alvöen 4

Neonchock hos Nize: "Erbjuda något annat"

Färgstarka tryck med neonfärger fångade ögat i Nize Equipments monter under Sign&Print-mässan. Men även en skrivare som kan printa taktila skyltar som bokstavligt talat sticker ut.
Nize 3

Canon vill vara en trygg storspelare i en osäker tid

Canon gjorde strålande affärer under mässan. De sålde till exempel alla maskiner de tog med sig. För Sign&Print berättar Matteus Celinski, Sverigechef på Canon Svenska att de vill vara en trygg affärspartner även om konjunkturen skulle vända neråt.
– Det finns hopp om den grafiska industrin framåt!
DSC_4725

”Länge sedan vi sålde så mycket på en mässa”

Mimakis rullbaserade DTF-printer var hett stoff i Signcoms monter under Sign&Print Scandinavia. Under mässan offentliggjordes även en annan rykande färsk nyhet från Mimaki: en print and cut-skrivare med UV LED i 330-serien.
2D96C53C-971F-4488-A861-63CD0E74549A_1_100_o

Senaste nytt

Nya kontakter och leads resultatet av mässan

Det fanns en hel del att gå vidare med för de företag som som deltog på Sign&Print. Många av bolagen vittnade om många nya bekantskaper och leads att arbeta vidare med.
mässcollage

Glassbjudning gav samtal om H-trycks behållare

H-tryck tog med sig glassmaskinen till Sign&Print-mässan till många besökares glädje. Det var så klart en bra ice breaker för att få igång samtalet med kunderna om till exempel de glassbägare de producerar för 1-3 kulor.
890D8DCE-330D-4DD5-9B69-08AA07508539_1_100_o

Folier.se hjälper nystartade bolag komma igång med textiltryck

Folier.se säljer maskiner och material för att göra det mesta inom tryck i allmänhet och textiltryck i synnerhet. De tog bland annat med sig Secabos rulle till rulle-skärbord för DTF till Sign&Print-mässan.
DSC_4677

Så kan det smarta tryckeriet skapas

Heidelberg kom till Sign&Print Scandinavia för att mässa om "The Smart Print Shop", men även berätta om maskinnyheten Versafire LP. 
Heidelberg