Canons nya flatbädd har ”Flow”

Dirk Brouns, Vice President för Large Format Graphics och Martijn van Hoorn, Senior Vice President för Research & Development på Canon Production Printing

Den officiella premiären ägde rum virtuellt, men Arizona 2300 väntar redan på sina första kunddemonstrationer i Canons kundupplevelsecenter: Den nya uv-baserade flatbäddsserien är utrustad med den zonlösa insugningstekniken “Arizona Flow”.

Medan Arizona 2340 GTF, -2360 GTF och -2380 GTF har ett utskriftsbord på 1,25 x 2,5 meter, är de tre större modellerna Canon Arizona 2340 XTF, -2360 XTF och -2380 XTF utrustade med en flatbädd om 2,5 x 3,08 meter.

Nytt utskriftsbord

Hjärtat i flatbäddsserien är det nydesignade printbordet. Arkitekturen bygger på den zonlösa insugningstekniken “Arizona Flow”, som kombinerar flera insugningsområden och ytterligare pneumatiska styrpinnar. Detta gör enligt Canon inte bara att substratet fixeras exakt. För operatören behöver heller inte maska bordet eller tejpa fast materialet. Följden blir tidsbesparing, kortare inställningstider och snabbare jobbyten.

Enligt Canon ska det vara möjligt att öka produktiviteten med upp till 20 procent. Dessutom, tack vare Arizona-Flow-tekniken, kan ovanliga och krävande material som duk, trä eller glas också skrivas ut.

Kantfri utskrift och dubbelsidig media

Medan de pneumatiska styrpinnar ska hjälpa till att skriva ut från kant till kant, är de nya Arizona 2300 flatbäddsskrivarna anpassade för dubbelsidig utskrift.  De har ett arbetsflöde som vänder utskriftsmediat från fram- till baksida med ett arbets- som arbetar med speglade styrpinnar. Och även förskurna och konturskurna skivor sägs vara lätta att bearbeta.

Som applikationsspecialisten Lane Beaton förklarade under premiären för den virtuella maskinen så markerar den nya flatbäddsskrivaren konturerna och därmed placeringspositionerna för förskuren media direkt på flatbädden. Det är möjligt tack vare en funktion i den nya Arizona Xpert-programvaran,

Ny programvara

Apropå Arizona Xpert: Enligt Canon erbjuder den nya programvaruversionen 2.1 en intelligent funktion med vilka komplexa eller flerlagers projekt kan kännas igen och sparas som ett så kallat ”recept”. Dessa recept kan sedan användas för upprepade jobb eller överföras till andra projekt, vilket Canon menar sparar inställningstid och automatiserar produktionsprocessen. Canon Pro-Cut-programvaran har nu också integrerats i Arizona Xpert 2.1 för att förbättra arbetsflödet för utskrift och skärning. Recepten kan också utbytas mellan tryckleverantören och grafikern för att identifiera designfel i ett tidigt skede.

 

När det gäller utskriftshastighet kan flatbäddsskrivarna i den nya Arizona 2300-serien skriva ut upp till 95 kvadratmeter i timmen i hög hastighet, och till exempel 21 kvadratmeter i timmen i utskriftsläget för finare konstutskrifter, enligt Wouter Derichs, försäljnings- och marknadschef för storformatgrafik på Canon EMEA.

Variabla droppstorlekar

En hög utskriftskvalitet ska garanteras i de olika utskriftslägena tack vare tillverkarens egna skrivhuvudsteknik Varia-DOT. Tekniken ger variabla droppstorlekar mellan 6 och 30 picoliter, förbättrad rastrering och kompensation för pixelplaceringar. Arizona 2300-modellen kan utrustas med fyra, sex eller åtta bläckkanaler.

Ett automatiserat underhållssystem ska garantera att munstyckena hålls tillgängliga, felfria och att driftstoppen minimeras. Enligt Canon säkerställer ett kamerasystem också den exakta inriktningen av skrivhuvuden och kalibreringen av utskriftsbordet.

Möjligt spara energi

Förutom produktivitet, kvalitet och mångsidigheten i  val av applikationer har stor vikt också lagts vid hållbarhet. Enligt Canon är systemen redo att användas snabbt tack vare den led-baserade uv-torkningen. Företaget menar också att det bör vara möjligt att göra energibesparingar upp till 40 procent och bläckförbrukningen har också minskat, i genomsnitt mindre än 8 milliliter per kvadratmeter. Eftersom uv-bläcken är Greenguard Gold-certifierade kan de produkter som tillverkas också användas i känsliga miljöer som dagis och sjukhus.

Canons nya sortiment av flatbäddsskrivare har även valmöjligheten att hantera rullmaterial.

Extra utrustning finns

För att ytterligare öka utbudet av applikationer finns en modul tillgänglig för upp till 220 centimeter bred rullmedia i flatbäddsskrivarna. Även tunna, värmekänsliga medier kan bearbetas. När du växlar mellan styva och flexibla material behöver inte hela maskinen konverteras. För hårda plastmaterial som akryl, polykarbonat eller styren finns ett uppgraderingskit tillgängligt för att ta bort elektrostatiska laddningar.

Tredimensionella effekter och strukturer, till exempel för tapeter eller möbelpaneler, kan också skapas på de nya Arizona flatbäddsskrivarna med hjälp av programvaran Touchstone.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Slut med oadresserad reklam i brevlådan

Postnord avvecklar sin verksamhet för oadresserad direktreklam (ODR) som riktar sig till hushåll. Det är inte längre en lönsam affär för företaget, som pekar på en prispressad marknad och stigande papperspriser som bakgrund till beslutet. Istället ska fokus ligga på mer målgruppsanpassad adresserad reklam.

Publicerat av: 

Planprint: ”En plattform med stora möjligheter för användaren”

Fujifilm har kraftsamlat för att ta fram en helt egenutvecklad storformatsportfölj till marknaden globalt. Spandex är ensam återförsäljare av Fujifilms storformatsskrivare i Sverige och produktansvarige Tomas Källroos ser stor potential för flatbädden Acuity Prime.

Publicerat av: 

Fansen lyfter företaget till framgång

Många företag vill synas på sociala medier, men för att lyckas gäller det att ha följare som snarare är fans än bara köpare. Det säger Niklas Kjärhus som hittat en särskild nisch genom att sälja dekaler till crosscyklar, och marknadsför sig till sina drygt 100 000 följare på Instagram.

Publicerat av: