Canons nya flatbädd har ”Flow”

PUBLICERAD: 2 september 2020
UPPDATERAD: 2 september
Dirk Brouns, Vice President för Large Format Graphics och Martijn van Hoorn, Senior Vice President för Research & Development på Canon Production Printing

Den officiella premiären ägde rum virtuellt, men Arizona 2300 väntar redan på sina första kunddemonstrationer i Canons kundupplevelsecenter: Den nya uv-baserade flatbäddsserien är utrustad med den zonlösa insugningstekniken ”Arizona Flow”.

Medan Arizona 2340 GTF, -2360 GTF och -2380 GTF har ett utskriftsbord på 1,25 x 2,5 meter, är de tre större modellerna Canon Arizona 2340 XTF, -2360 XTF och -2380 XTF utrustade med en flatbädd om 2,5 x 3,08 meter.

Nytt utskriftsbord

Hjärtat i flatbäddsserien är det nydesignade printbordet. Arkitekturen bygger på den zonlösa insugningstekniken ”Arizona Flow”, som kombinerar flera insugningsområden och ytterligare pneumatiska styrpinnar. Detta gör enligt Canon inte bara att substratet fixeras exakt. För operatören behöver heller inte maska bordet eller tejpa fast materialet. Följden blir tidsbesparing, kortare inställningstider och snabbare jobbyten.

Enligt Canon ska det vara möjligt att öka produktiviteten med upp till 20 procent. Dessutom, tack vare Arizona-Flow-tekniken, kan ovanliga och krävande material som duk, trä eller glas också skrivas ut.

Kantfri utskrift och dubbelsidig media

Medan de pneumatiska styrpinnar ska hjälpa till att skriva ut från kant till kant, är de nya Arizona 2300 flatbäddsskrivarna anpassade för dubbelsidig utskrift.  De har ett arbetsflöde som vänder utskriftsmediat från fram- till baksida med ett arbets- som arbetar med speglade styrpinnar. Och även förskurna och konturskurna skivor sägs vara lätta att bearbeta.

Som applikationsspecialisten Lane Beaton förklarade under premiären för den virtuella maskinen så markerar den nya flatbäddsskrivaren konturerna och därmed placeringspositionerna för förskuren media direkt på flatbädden. Det är möjligt tack vare en funktion i den nya Arizona Xpert-programvaran,

Ny programvara

Apropå Arizona Xpert: Enligt Canon erbjuder den nya programvaruversionen 2.1 en intelligent funktion med vilka komplexa eller flerlagers projekt kan kännas igen och sparas som ett så kallat ”recept”. Dessa recept kan sedan användas för upprepade jobb eller överföras till andra projekt, vilket Canon menar sparar inställningstid och automatiserar produktionsprocessen. Canon Pro-Cut-programvaran har nu också integrerats i Arizona Xpert 2.1 för att förbättra arbetsflödet för utskrift och skärning. Recepten kan också utbytas mellan tryckleverantören och grafikern för att identifiera designfel i ett tidigt skede.

 

[metaslider id=”210907″]

När det gäller utskriftshastighet kan flatbäddsskrivarna i den nya Arizona 2300-serien skriva ut upp till 95 kvadratmeter i timmen i hög hastighet, och till exempel 21 kvadratmeter i timmen i utskriftsläget för finare konstutskrifter, enligt Wouter Derichs, försäljnings- och marknadschef för storformatgrafik på Canon EMEA.

Variabla droppstorlekar

En hög utskriftskvalitet ska garanteras i de olika utskriftslägena tack vare tillverkarens egna skrivhuvudsteknik Varia-DOT. Tekniken ger variabla droppstorlekar mellan 6 och 30 picoliter, förbättrad rastrering och kompensation för pixelplaceringar. Arizona 2300-modellen kan utrustas med fyra, sex eller åtta bläckkanaler.

Ett automatiserat underhållssystem ska garantera att munstyckena hålls tillgängliga, felfria och att driftstoppen minimeras. Enligt Canon säkerställer ett kamerasystem också den exakta inriktningen av skrivhuvuden och kalibreringen av utskriftsbordet.

Möjligt spara energi

Förutom produktivitet, kvalitet och mångsidigheten i  val av applikationer har stor vikt också lagts vid hållbarhet. Enligt Canon är systemen redo att användas snabbt tack vare den led-baserade uv-torkningen. Företaget menar också att det bör vara möjligt att göra energibesparingar upp till 40 procent och bläckförbrukningen har också minskat, i genomsnitt mindre än 8 milliliter per kvadratmeter. Eftersom uv-bläcken är Greenguard Gold-certifierade kan de produkter som tillverkas också användas i känsliga miljöer som dagis och sjukhus.

Canons nya sortiment av flatbäddsskrivare har även valmöjligheten att hantera rullmaterial.
Extra utrustning finns

För att ytterligare öka utbudet av applikationer finns en modul tillgänglig för upp till 220 centimeter bred rullmedia i flatbäddsskrivarna. Även tunna, värmekänsliga medier kan bearbetas. När du växlar mellan styva och flexibla material behöver inte hela maskinen konverteras. För hårda plastmaterial som akryl, polykarbonat eller styren finns ett uppgraderingskit tillgängligt för att ta bort elektrostatiska laddningar.

Tredimensionella effekter och strukturer, till exempel för tapeter eller möbelpaneler, kan också skapas på de nya Arizona flatbäddsskrivarna med hjälp av programvaran Touchstone.

Läs vidare

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

Canon inför Drupa: ”Nu kommer ju allt!”

Canon presenterar teknik- och affärsinnovationer på Drupa och har en lång rad nya skrivare att visa upp.
Matteus-Celinski

Swissqprint visar hela produktlinjen

Mycket vatten har flutit under broarna sedan Drupa arrangerades senast för åtta år sedan. Swissqprint, som har sitt huvudkontor vid Rhens västra sida i Schweiz, kommer på årets mässa att visa de innovationer som utvecklats under de åren.
swissqprint-fespa

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
FotoJet-(76)

Senaste nytt

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)