Så fixar du skärjobben per automatik

PUBLICERAD: 10 september 2020
UPPDATERAD: 10 september
Streckkodsläsning för en automatisk skärprocess ger stora fördelar för operatören, enligt Simon Nyman.

Simon Nyman på Signcom berättar om fördelarna med Mimakis streckkodsläsning i de nya storformatsskrivarna. Syftet är att spara in tid när printjobb står på kö till skärning.
– Det är definitivt ett steg som gör det betydligt lättare för operatörerna.

Service är det första ordet som kommer på tal när Simon Nyman, produktansvarig på Signcom, förklarar vad som kännetecknar företaget som finns representerade i alla nordiska länder. Huvudkontoret med lager är i Borås.

– Det är ofta det vi får höra att vi är duktiga på – vår höga servicegrad. Vi har många duktiga tekniker på maskinsidan, och kompetent personal på materialsidan. Vi strävar alltid efter att finnas där för kunden.

Signcom är rotade i skrivare, efterbehandlingsutrustning, gravyr- och fräsmaskiner och 3d-skrivare.

– Vi har alla maskiner och material man behöver för olika typer av skylttillverkning och visuell kommunikation.
Fjolårets försäljning var på det stora hela lite upp och ner för Signcom. Ett svårt år att förutse, som inte riktigt följde de vanliga mönsterna. Men själva printdelen, och Mimakimaskinerna i synnerhet levde upp till förväntningarna:

– Vi gjorde ett fantastiskt Q1 och ett helt brutalt bra Q4. Det var en lite längre nedgång under sommaren än vad det brukar vara, men vi landade på budget.

Allt för skylttillverkare

Företagets traditionella kunder är skylttillverkare och gravyrföretag. Men till följd av digitaltryckets framfart placerar sig Mimaki i toppen hos Signcom. Signcom har sedan några månader tillbaka börjat sälja Epsons vattenbaserade skrivare och sublimeringsskrivare i småformat, men det är den japanska maskintillverkaren Mimakis print- och skärlösningar som är störst på maskinsidan.

Oavsett vilken rulle till rulle-skrivare man är intresserad av så erbjuder alltid Mimaki alternativet integrerad skärning (Print & cut) om användaren så önskar. Mimaki har på senare år arbetat med att addera funktioner i sina maskiner för att effektivisera produktionen ytterligare.

Simon Nyman säger att med allt nytt som Mimaki erbjuder så finns det en tanke om att det ska underlätta för operatören. Forna manuella moment automatiseras för att hjälpa operatören att få ett bra resultat. Exempel på det är enheten Nozzle check unit som kontrollerar och rengör skrivhuvudets munstycken. En annan är Nozzle recovery system som per automatik ersätter missade munstycken med andra.

Automatisk skärning

En nyhet är att Mimaki har valt att automatisera skärprocessen i både Mimakis uv-skrivare och de nya solventmaskinerna i Plusserien. ID Cut som den nya funktionen heter innebär att det skrivs ut ID- streckkoder i layouten i print- och skärjobb genom Mimakis RasterLink6 Plus RIP. Förutom koden för själva utskriftsjobbet ingår även klipp- och rotationsinformation.

Genom att sensorn för skärmärken läser varje unik streckkod, utförs automatisk skärning. Både print- och skärmaskiner och rena printrar med separata skärare kan börja läsa streckkoder. ID Cut smyglanserades egentligen för två år sedan i uv-maskinen med integrerad skärning, UCJV. Nu kommer funktionen uppfylla ett större syfte. Den stora fördelen blir när man skriver ut i Mimakis solventmaskiner.

– Här ser vi att det verkligen finns ett behov för med solvent lamineras nästan allting.

– Mycket av det som produceras ska ju lamineras. Och många printhus vill ju ha separata skrivare och skärare, säger han men tillägger att inte heller de som har skärlösningen integrerad i maskinen behöver starta ett skärjobb med en laminerad rulle manuellt.

Läser första skärmärket

Istället för att operatören ska hämta, starta och kontrollera skärjobb efter skärjobb i rippen eller i Illustrator sköts det per automatik.

 

[metaslider id=”210541″]

 

– Med streckkoden behöver operatören bara visa första skärmärket så maskinen får information om var den ska börja läsa någonstans. Sedan läser maskinen streckkoden, förstår vilket skärjobb som avses, hämtar automatiskt upp datainformationen och börjar skära.

– Är det flera snarlika jobb i rippen så kan det ju till och med vara svårt att se i rippen vilket jobb det är som matchar med det som är på materialrullen.

Spara fem minuter vid start

Hur mycket tid en användare sparar med den nya funktionen är svårt att svara på beroende på att så många faktorer spelar in, enligt Simon Nyman. Men han ger sig ändå på ett försök att svara på frågan. Han räknar med att några minuter sparas in per jobb, och med en hel rulle så blir det desto mer tidsbesparing.

– Det beror på hur snabb operatören är eller hur likvärdiga jobben är. Men du kan nog spara fem minuter vid start av varje skärjobb. Om vi pratar om en 50 meters rulle med ungefär samma bredd hela tiden så kan operatören starta rullen, gå därifrån och när denne kommer tillbaka så är allting skuret. Då sparar du kanske en timmes jobb beroende på hur många jobb rullen innehåller.

– Du behöver inte passa maskinen var tionde minut. Nu blir det ett flöde som rullar och det är definitivt ett steg för att göra det betydligt lättare för operatörerna.

 

Signcom har skrivare, efterbehandlingsutrustning, gravyr- och fräsmaskiner och 3d-skrivare i sitt demorum på huvudkontoret i Borås.

Huruvida det kommer en uppdatering med streckkodsfunktionen till äldre maskiner återstår att se:

– Inte såvitt vi vet just nu. Men när Mimaki har släppt mycket nyheter så brukar dessa även släppas i äldre maskiner på sikt, så vi kan ju alltid hoppas.

Erbjuder nätverksuppkoppling

Mimaki har också gjort det möjligt för användarna att koppla upp sina maskiner till nätverk, istället för enbart usb. Simon Nyman säger att det har varit efterfrågat bland kunder eftersom det betraktas ge maskinerna en stabilare drift.

– Nu har vi nätverk till alla nya maskiner, i kombination med usb, så man kan helt enkelt välja.

En ny uv-led printer är också på gång. Inför årets numera inställda Fespamässan i Madrid kom Mimaki med beskedet att de lanserar UJV100–160. Simon Nyman säger att det är en uv-led maskin i 160 centimeters bredd som ser ut att få en högre printhastighet än UCJV-maskinen. Utskrifterna är klara direkt när de kommer ut ur maskinen tack vare uv-led-tekniken.

– Den är inte lösningsmedelsbaserad och i och med uv-led finns inte några värmeelement som drar massa ström, säger han och tillägger att likt i alla andra Mimaki-maskiner ser bläcket ut att få certifieringen Greenguard Gold. Men det återstår att se. Än har skrivaren inte släppts i EU.

– Främst blir den ett komplement till dem som inte behöver ha integrerad skärning. I dag måste du ha en print & cut om du vill ha 160 centimeter bredd annars får du gå upp till en 320 centimeter bred printer för att få en ren printer utan skärning. Så det är definitivt ett hål i portföljen för oss som vi hoppas kunna fylla.

– Mimaki jobbar nu för att få den CE-godkänd. Kommer den bara in i EU kommer vi självklart ha den i portföljen.

Läs vidare

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Kongsberg Ultimate: "Det snabbaste skärbordet på marknaden"

Skärbordstillverkaren Kongsberg Precision Cutting Systems var stolta över att deras Kongsberg Ultimate hade utsetts till ”Best Wide Format Cutting Solution” i EDP Awards i samband med en ceremoni på Drupa.
PXL_20240530_121951472.MP

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för lådtryck

EFI presenterade lagom till Drupa en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpapplådor, men även andra inkjetnyheter.
EFI 3

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper