Så fixar du skärjobben per automatik

PUBLICERAD: 10 september 2020
UPPDATERAD: 10 september
Streckkodsläsning för en automatisk skärprocess ger stora fördelar för operatören, enligt Simon Nyman.

Simon Nyman på Signcom berättar om fördelarna med Mimakis streckkodsläsning i de nya storformatsskrivarna. Syftet är att spara in tid när printjobb står på kö till skärning.
– Det är definitivt ett steg som gör det betydligt lättare för operatörerna.

Service är det första ordet som kommer på tal när Simon Nyman, produktansvarig på Signcom, förklarar vad som kännetecknar företaget som finns representerade i alla nordiska länder. Huvudkontoret med lager är i Borås.

– Det är ofta det vi får höra att vi är duktiga på – vår höga servicegrad. Vi har många duktiga tekniker på maskinsidan, och kompetent personal på materialsidan. Vi strävar alltid efter att finnas där för kunden.

Signcom är rotade i skrivare, efterbehandlingsutrustning, gravyr- och fräsmaskiner och 3d-skrivare.

– Vi har alla maskiner och material man behöver för olika typer av skylttillverkning och visuell kommunikation.
Fjolårets försäljning var på det stora hela lite upp och ner för Signcom. Ett svårt år att förutse, som inte riktigt följde de vanliga mönsterna. Men själva printdelen, och Mimakimaskinerna i synnerhet levde upp till förväntningarna:

– Vi gjorde ett fantastiskt Q1 och ett helt brutalt bra Q4. Det var en lite längre nedgång under sommaren än vad det brukar vara, men vi landade på budget.

Allt för skylttillverkare

Företagets traditionella kunder är skylttillverkare och gravyrföretag. Men till följd av digitaltryckets framfart placerar sig Mimaki i toppen hos Signcom. Signcom har sedan några månader tillbaka börjat sälja Epsons vattenbaserade skrivare och sublimeringsskrivare i småformat, men det är den japanska maskintillverkaren Mimakis print- och skärlösningar som är störst på maskinsidan.

Oavsett vilken rulle till rulle-skrivare man är intresserad av så erbjuder alltid Mimaki alternativet integrerad skärning (Print & cut) om användaren så önskar. Mimaki har på senare år arbetat med att addera funktioner i sina maskiner för att effektivisera produktionen ytterligare.

Simon Nyman säger att med allt nytt som Mimaki erbjuder så finns det en tanke om att det ska underlätta för operatören. Forna manuella moment automatiseras för att hjälpa operatören att få ett bra resultat. Exempel på det är enheten Nozzle check unit som kontrollerar och rengör skrivhuvudets munstycken. En annan är Nozzle recovery system som per automatik ersätter missade munstycken med andra.

Automatisk skärning

En nyhet är att Mimaki har valt att automatisera skärprocessen i både Mimakis uv-skrivare och de nya solventmaskinerna i Plusserien. ID Cut som den nya funktionen heter innebär att det skrivs ut ID- streckkoder i layouten i print- och skärjobb genom Mimakis RasterLink6 Plus RIP. Förutom koden för själva utskriftsjobbet ingår även klipp- och rotationsinformation.

Genom att sensorn för skärmärken läser varje unik streckkod, utförs automatisk skärning. Både print- och skärmaskiner och rena printrar med separata skärare kan börja läsa streckkoder. ID Cut smyglanserades egentligen för två år sedan i uv-maskinen med integrerad skärning, UCJV. Nu kommer funktionen uppfylla ett större syfte. Den stora fördelen blir när man skriver ut i Mimakis solventmaskiner.

– Här ser vi att det verkligen finns ett behov för med solvent lamineras nästan allting.

– Mycket av det som produceras ska ju lamineras. Och många printhus vill ju ha separata skrivare och skärare, säger han men tillägger att inte heller de som har skärlösningen integrerad i maskinen behöver starta ett skärjobb med en laminerad rulle manuellt.

Läser första skärmärket

Istället för att operatören ska hämta, starta och kontrollera skärjobb efter skärjobb i rippen eller i Illustrator sköts det per automatik.

 

[metaslider id=”210541″]

 

– Med streckkoden behöver operatören bara visa första skärmärket så maskinen får information om var den ska börja läsa någonstans. Sedan läser maskinen streckkoden, förstår vilket skärjobb som avses, hämtar automatiskt upp datainformationen och börjar skära.

– Är det flera snarlika jobb i rippen så kan det ju till och med vara svårt att se i rippen vilket jobb det är som matchar med det som är på materialrullen.

Spara fem minuter vid start

Hur mycket tid en användare sparar med den nya funktionen är svårt att svara på beroende på att så många faktorer spelar in, enligt Simon Nyman. Men han ger sig ändå på ett försök att svara på frågan. Han räknar med att några minuter sparas in per jobb, och med en hel rulle så blir det desto mer tidsbesparing.

– Det beror på hur snabb operatören är eller hur likvärdiga jobben är. Men du kan nog spara fem minuter vid start av varje skärjobb. Om vi pratar om en 50 meters rulle med ungefär samma bredd hela tiden så kan operatören starta rullen, gå därifrån och när denne kommer tillbaka så är allting skuret. Då sparar du kanske en timmes jobb beroende på hur många jobb rullen innehåller.

– Du behöver inte passa maskinen var tionde minut. Nu blir det ett flöde som rullar och det är definitivt ett steg för att göra det betydligt lättare för operatörerna.

 

Signcom har skrivare, efterbehandlingsutrustning, gravyr- och fräsmaskiner och 3d-skrivare i sitt demorum på huvudkontoret i Borås.

Huruvida det kommer en uppdatering med streckkodsfunktionen till äldre maskiner återstår att se:

– Inte såvitt vi vet just nu. Men när Mimaki har släppt mycket nyheter så brukar dessa även släppas i äldre maskiner på sikt, så vi kan ju alltid hoppas.

Erbjuder nätverksuppkoppling

Mimaki har också gjort det möjligt för användarna att koppla upp sina maskiner till nätverk, istället för enbart usb. Simon Nyman säger att det har varit efterfrågat bland kunder eftersom det betraktas ge maskinerna en stabilare drift.

– Nu har vi nätverk till alla nya maskiner, i kombination med usb, så man kan helt enkelt välja.

En ny uv-led printer är också på gång. Inför årets numera inställda Fespamässan i Madrid kom Mimaki med beskedet att de lanserar UJV100–160. Simon Nyman säger att det är en uv-led maskin i 160 centimeters bredd som ser ut att få en högre printhastighet än UCJV-maskinen. Utskrifterna är klara direkt när de kommer ut ur maskinen tack vare uv-led-tekniken.

– Den är inte lösningsmedelsbaserad och i och med uv-led finns inte några värmeelement som drar massa ström, säger han och tillägger att likt i alla andra Mimaki-maskiner ser bläcket ut att få certifieringen Greenguard Gold. Men det återstår att se. Än har skrivaren inte släppts i EU.

– Främst blir den ett komplement till dem som inte behöver ha integrerad skärning. I dag måste du ha en print & cut om du vill ha 160 centimeter bredd annars får du gå upp till en 320 centimeter bred printer för att få en ren printer utan skärning. Så det är definitivt ett hål i portföljen för oss som vi hoppas kunna fylla.

– Mimaki jobbar nu för att få den CE-godkänd. Kommer den bara in i EU kommer vi självklart ha den i portföljen.

Läs vidare

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Mässpremiär på Drupa för Zünds Q-Line

Den schweiziska skärbordstillverkaren Zünd ställer ut under mottot ”Performance across the board” och tar med sig Q-Line som lanserades förra våren och nu visas på en mässa för första gången.
Zund 2

Storformatsjätten Ackert Reklam börjar med småformat

Storformatsjätten på västkusten, Ackert Reklam, har lite i smyg börjat med småformat. Företaget vill alltid ligga i framkant oavsett om det gäller nya maskiner, automatisering och noggrannhet i både stort och smått. Omsättningen och vinsten ligger på imponerande siffror år efter år, men varför tar de inte nästa kliv?
Acker-stor

Senaste nytt

De närmar sig 50 miljoner i omsättning – Inleder utbyggnad

Nilssons Tryckeri närmar sig drömgränsen 50 miljoner kronor i omsättning. Företaget har flyttat sitt nya varumärke Jako till Skåne och håller nu på att bygga ut lokalerna.
nilssons-1

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm