Grönare plåtar hos danskt tryckeri

PUBLICERAD: 15 september 2020
UPPDATERAD: 15 september
Längre körningar och bättre bildkontrast säger Keld Kortbæk, Prepress manager på KLS Pureprint, om de nya Adamas-plåtarna. Foto: Pressbild
Längre körningar och bättre bildkontrast säger Keld Kortbæk, Prepress manager på KLS Pureprint, om de nya Adamas-plåtarna. Foto: Pressbild

Det danska tryckeriet KLS Pureprint, kända för sin gröna filosofi, byter tryckplåtar och arbetsflödesprogram för att leva upp till miljökraven. Det gäller Agfas nya kemikaliefria plåtar Adamas och programvaran Apogee.

Som det andra företaget i världen att få certifieringen Cradle to cradle (C2C), har KLS Pureprint höga krav på att tryckprocessen ska vara så miljövänlig så möjligt. Tryckeriet har under en längre tid gjort investeringar för att reducera bland annat energiförbrukningen i verksamheten, som Sign&Print skrivit om tidigare. Företaget har nu valt att byta till Agfas kemikaliefria tryckplåtar Adamas.

– Sen vi bytte till Adamas kan vi hantera längre körningar. Plåten ger en utmärkt bildkontrast vilket möjliggör en enkel visuell kontroll för att undvika misstag. Skrapmotståndet är också bra, säger Keld Kortbæk, Prepress manager på KLS Pureprint.

Offsetplåtarna kan minska avfallet menar tillverkaren Agfa. Foto: Pressbild
Minskar avfall

Offsettryckplåten av fotopolymer är utvecklad med företagets Thermolink-teknik som gör att den inte kräver någon förvärmning. De kräver inte heller något sköljvatten, utan tvättas ur med en ph-neutral gummering.

Enligt Kasper Larsen, KLS Pureprints kommersiella direktör kommer tryckeriet fortsätta sina satsningar på miljö och hållbarhet även framåt. Foto: Pressbild
Enligt Kasper Larsen, KLS Pureprints kommersiella direktör kommer tryckeriet fortsätta sina satsningar på miljö och hållbarhet även framåt. Foto: Pressbild

Genom att använda tryckplåten minskar sammantaget avfallet med upp till 75 procent, jämfört med liknande produkter på marknaden, enligt Agfa.

Byter programvara

Företaget byter samtidigt till Agfas programvara för arbetsflöde, Apogee. Med programmet kan man till exempel göra inställningar för att optimera tryckytan på arken och därmed spara material och producera så effektivt som möjligt.

– Vi bytte eftersom vi hade några problem med det tidigare systemet. Det fanns skillnader mellan de filer som kunden godkände och de tryckta resultatet. Bytet till Apogee, inklusive den utmärkta impositioneringsmodulen Apogee Impose, minskade också produktionstiden i prepress, säger Keld Kortbæk och fortsätter:

– Apogee Webapproval ger också ett stort värde: vad du godkänner är vad du får. Sammanfattningsvis har Apogee gett oss ett mer stabilt produktionsflöde.

 

Läs vidare

TMG investerar i sin fjärde HP Indigo

I oktober installerade Visutech den fjärde HP Indigo 15K hos Taberg Media group, TMG, denna gång i deras lokaler i Bromma.
HP-indigo-Tomas-eklund

Heidelberg vill slå världsrekord – lanserar uppdaterad offsetpress

Med målet att slå rekord i antal producerade ark har Heidelberg uppdaterat sin arkmatade offsetpress för att få den snabbare och effektivare.
SM_XL_106_21_k_1

Återtagstjänst ska göra det enklare för tryckerier att återvinna

Som en del i sitt hållbarhetsarbete erbjuder den skandinaviska plastleverantören Gop tjänsten återtag av gammalt kampanjmaterial av polypropylen.
gop-atertag-pp

Ny uppdatering får Kodaks plåtsättare att öka takten

Den nya uppdateringen T-speed Plus gör att Kodaks plåtsättare Magnus Q800 kan trycka 84 B1-plåtar per timme, vilket enligt företaget gör den till det snabbaste CTP-systemet på marknaden.
Magnus Q4800 with XPL 4 pallet stations

Senaste nytt

Standardiserade robotlösningar ska lyfta storformatsbranschen

Under de senaste åren har automatisering stått högt upp på önskelistan hos många skärbordskunder. Zünd Scandinavia har svarat genom att utveckla robotlösningar som kan uppfylla enskilda kunders specifika behov.
robot_zund_01a

Heidelberg Nordic: En kort svacka sen ljusnar det igen

Heidelberg Nordic rustar för en kort lågkonjunktur och förändringar på marknaden, men tror på en snabb vändning.
Heidelberg_01

Nize lägger många planer för 2023

Nize Equipment kom springande in i 2023 efter en hektisk avslutning på förra året. Det betyder att kursen ännu inte är satt för alla planer för det nya året, men en sak är säker, det blir fullt upp. 
nize_01

Screentryckarprofil har gått ur tiden

Jan Enberg, stark profil inom screentrycket i Sverige och internationellt, har gått bort. Föreningen Fespa Sweden minns sin hedersmedlem i en minnestext.
Jan-Enberg