Grönare plåtar hos danskt tryckeri

Längre körningar och bättre bildkontrast säger Keld Kortbæk, Prepress manager på KLS Pureprint, om de nya Adamas-plåtarna. Foto: Pressbild

Längre körningar och bättre bildkontrast säger Keld Kortbæk, Prepress manager på KLS Pureprint, om de nya Adamas-plåtarna. Foto: Pressbild

Det danska tryckeriet KLS Pureprint, kända för sin gröna filosofi, byter tryckplåtar och arbetsflödesprogram för att leva upp till miljökraven. Det gäller Agfas nya kemikaliefria plåtar Adamas och programvaran Apogee.

Som det andra företaget i världen att få certifieringen Cradle to cradle (C2C), har KLS Pureprint höga krav på att tryckprocessen ska vara så miljövänlig så möjligt. Tryckeriet har under en längre tid gjort investeringar för att reducera bland annat energiförbrukningen i verksamheten, som Sign&Print skrivit om tidigare. Företaget har nu valt att byta till Agfas kemikaliefria tryckplåtar Adamas.

– Sen vi bytte till Adamas kan vi hantera längre körningar. Plåten ger en utmärkt bildkontrast vilket möjliggör en enkel visuell kontroll för att undvika misstag. Skrapmotståndet är också bra, säger Keld Kortbæk, Prepress manager på KLS Pureprint.

Offsetplåtarna kan minska avfallet menar tillverkaren Agfa. Foto: Pressbild

Minskar avfall

Offsettryckplåten av fotopolymer är utvecklad med företagets Thermolink-teknik som gör att den inte kräver någon förvärmning. De kräver inte heller något sköljvatten, utan tvättas ur med en ph-neutral gummering.

Enligt Kasper Larsen, KLS Pureprints kommersiella direktör kommer tryckeriet fortsätta sina satsningar på miljö och hållbarhet även framåt. Foto: Pressbild

Enligt Kasper Larsen, KLS Pureprints kommersiella direktör kommer tryckeriet fortsätta sina satsningar på miljö och hållbarhet även framåt. Foto: Pressbild

Genom att använda tryckplåten minskar sammantaget avfallet med upp till 75 procent, jämfört med liknande produkter på marknaden, enligt Agfa.

Byter programvara

Företaget byter samtidigt till Agfas programvara för arbetsflöde, Apogee. Med programmet kan man till exempel göra inställningar för att optimera tryckytan på arken och därmed spara material och producera så effektivt som möjligt.

– Vi bytte eftersom vi hade några problem med det tidigare systemet. Det fanns skillnader mellan de filer som kunden godkände och de tryckta resultatet. Bytet till Apogee, inklusive den utmärkta impositioneringsmodulen Apogee Impose, minskade också produktionstiden i prepress, säger Keld Kortbæk och fortsätter:

– Apogee Webapproval ger också ett stort värde: vad du godkänner är vad du får. Sammanfattningsvis har Apogee gett oss ett mer stabilt produktionsflöde.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Bokens förvandling genom hållbar innovation

Hållbarhet blir allt viktigare för alla aktörer i bokbranschen. Med det ökade fokuset på hållbarhet handlar årets Canon Future Book Forum den 2 december om att främja hållbar innovation i alla delar av förlagsbranschen – från hur böcker produceras, distribueras och är tillgängliga, till deras avtryck i vår vardag.

Publicerat av: 

Från glada gubbar till e-handel

System för att på riktigt kunna e-handla med trycksaker. Och då även komplexa former av förpackning. Det är vad det tyska företaget Cloudlab ägnar sig år. Detta snabbt växande företag – från 50 anställda i våras till 75 nu – används av de tyska nättryckerierna, samt tryckerier runt om i världen och sedan en tid tillbaka också på flera platser i Skandinavien.

Publicerat av: 

De demonstrerar komplett förpackningsflöde

Etiketter och förpackningar är två tillväxtområden inom den grafiska branschen. Konica Minolta har sammanställt några förslag på hur tryckerier kan ta del av den positiva utvecklingen, inte bara med en digital etikettskrivare, utan en komplett lösning för att producera etiketter och förpackningar i korta serier.

Publicerat av: 

Ny studie: Så upplever företag hållbarhetsarbetet

56 procent av tillfrågade europeiska företag upplever det som kämpigt att göra gröna investeringar eftersom andra affärsproblem ses som mer krävande. Och bara en tredjedel av företagens chefer ser den digitala transformationen som en möjliggörare för mer hållbara affärsmetoder. Det framgår i en ny Ricoh-studie.

Publicerat av: 

Canon sätter standard för CAD-utskrifter

Canons nya storformatsskrivare för CAD-ritningar och affischutskrifter i färg täpper till luckan tillverkaren haft när det gäller att nå kunder i låg- och mellansegmentet.
– Man har tagit de bästa bitarna från Canons produktionsperspektiv och gjort det i en ny smidig kompakt lösning. Den här kommer vi definitivt se mer av på marknaden i sitt segment, säger Matteus Celinski, Sverigechef hos Canon.

Publicerat av: