Grönare plåtar hos danskt tryckeri

PUBLICERAD: 15 september 2020
UPPDATERAD: 15 september
Längre körningar och bättre bildkontrast säger Keld Kortbæk, Prepress manager på KLS Pureprint, om de nya Adamas-plåtarna. Foto: Pressbild
Längre körningar och bättre bildkontrast säger Keld Kortbæk, Prepress manager på KLS Pureprint, om de nya Adamas-plåtarna. Foto: Pressbild

Det danska tryckeriet KLS Pureprint, kända för sin gröna filosofi, byter tryckplåtar och arbetsflödesprogram för att leva upp till miljökraven. Det gäller Agfas nya kemikaliefria plåtar Adamas och programvaran Apogee.

Som det andra företaget i världen att få certifieringen Cradle to cradle (C2C), har KLS Pureprint höga krav på att tryckprocessen ska vara så miljövänlig så möjligt. Tryckeriet har under en längre tid gjort investeringar för att reducera bland annat energiförbrukningen i verksamheten, som Sign&Print skrivit om tidigare. Företaget har nu valt att byta till Agfas kemikaliefria tryckplåtar Adamas.

– Sen vi bytte till Adamas kan vi hantera längre körningar. Plåten ger en utmärkt bildkontrast vilket möjliggör en enkel visuell kontroll för att undvika misstag. Skrapmotståndet är också bra, säger Keld Kortbæk, Prepress manager på KLS Pureprint.

Offsetplåtarna kan minska avfallet menar tillverkaren Agfa. Foto: Pressbild
Minskar avfall

Offsettryckplåten av fotopolymer är utvecklad med företagets Thermolink-teknik som gör att den inte kräver någon förvärmning. De kräver inte heller något sköljvatten, utan tvättas ur med en ph-neutral gummering.

Enligt Kasper Larsen, KLS Pureprints kommersiella direktör kommer tryckeriet fortsätta sina satsningar på miljö och hållbarhet även framåt. Foto: Pressbild
Enligt Kasper Larsen, KLS Pureprints kommersiella direktör kommer tryckeriet fortsätta sina satsningar på miljö och hållbarhet även framåt. Foto: Pressbild

Genom att använda tryckplåten minskar sammantaget avfallet med upp till 75 procent, jämfört med liknande produkter på marknaden, enligt Agfa.

Byter programvara

Företaget byter samtidigt till Agfas programvara för arbetsflöde, Apogee. Med programmet kan man till exempel göra inställningar för att optimera tryckytan på arken och därmed spara material och producera så effektivt som möjligt.

– Vi bytte eftersom vi hade några problem med det tidigare systemet. Det fanns skillnader mellan de filer som kunden godkände och de tryckta resultatet. Bytet till Apogee, inklusive den utmärkta impositioneringsmodulen Apogee Impose, minskade också produktionstiden i prepress, säger Keld Kortbæk och fortsätter:

– Apogee Webapproval ger också ett stort värde: vad du godkänner är vad du får. Sammanfattningsvis har Apogee gett oss ett mer stabilt produktionsflöde.

 

Läs vidare

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
FotoJet-(76)

ECO3 lanserar processfri offsetplåt

ECO3 lanserar en processfri offsetplåt för en simplare och smartare tryckprocess. Den erbjuder bred tryckbredd, stabil bildkontrast och enastående resistans mot repor, enligt tillverkaren.
ECO3-Eclipse-Pro-ctp-3000x2250

Har Drupa svaren på branschens utmaningar?

Efter en paus på åtta år kan vi på nytt besöka Drupa för att se vad leverantörerna tycker att vi behöver.
drupa24_08

Konica Minolta: Det här kan du förvänta dig av Drupa

Tryckerier som håller sig uppdaterade kring tekniska trender och innovationer kommer bäst kunna utnyttja och se potentialen, skriver Konica Minolta i ett pressmeddelande. Under Drupa kommer de visa sin syn på vart framtidens tryckteknik är på väg.
Konica-Minolta-Drupa

Senaste nytt

Högpresterande inkjetpress i strålkastarljuset hos Kodak

Kodak kommer visa upp en mängd produkter som är konstruerade för att hjälpa tryckerier att bli mer lönsamma när branschen förändras.
Kodak_drupa-2024-booth_

Alvöen förstärker teamet efter ökad orderingång

Alvöen är inne på sitt femte verksamhetsår i Sverige och utvecklingen har gått i snabb takt. Nästa steg är att stärka serviceteamet och utöka lokalerna utanför Borås. 
alvoen_kennethnilsson ver 2

Vilda maskinnyheter från Ricoh

Med en drake, en örn och en jaguar låter Ricoh besökarna få en virtuell och högteknologisk naturupplevelse i österländsk miljö i sin monter på Drupa.
webb-ricoh

Storbildsbolaget vill synas mer mot detaljhandeln

Storbildsbolaget har under många år producerat olika typer av mässmaterial. Nu är det dags för Helsingborgsföretaget att själva ställa ut.
Jonas-Hellke