Grönare plåtar hos danskt tryckeri

Längre körningar och bättre bildkontrast säger Keld Kortbæk, Prepress manager på KLS Pureprint, om de nya Adamas-plåtarna. Foto: Pressbild

Längre körningar och bättre bildkontrast säger Keld Kortbæk, Prepress manager på KLS Pureprint, om de nya Adamas-plåtarna. Foto: Pressbild

Det danska tryckeriet KLS Pureprint, kända för sin gröna filosofi, byter tryckplåtar och arbetsflödesprogram för att leva upp till miljökraven. Det gäller Agfas nya kemikaliefria plåtar Adamas och programvaran Apogee.

Som det andra företaget i världen att få certifieringen Cradle to cradle (C2C), har KLS Pureprint höga krav på att tryckprocessen ska vara så miljövänlig så möjligt. Tryckeriet har under en längre tid gjort investeringar för att reducera bland annat energiförbrukningen i verksamheten, som Sign&Print skrivit om tidigare. Företaget har nu valt att byta till Agfas kemikaliefria tryckplåtar Adamas.

– Sen vi bytte till Adamas kan vi hantera längre körningar. Plåten ger en utmärkt bildkontrast vilket möjliggör en enkel visuell kontroll för att undvika misstag. Skrapmotståndet är också bra, säger Keld Kortbæk, Prepress manager på KLS Pureprint.

Offsetplåtarna kan minska avfallet menar tillverkaren Agfa. Foto: Pressbild

Minskar avfall

Offsettryckplåten av fotopolymer är utvecklad med företagets Thermolink-teknik som gör att den inte kräver någon förvärmning. De kräver inte heller något sköljvatten, utan tvättas ur med en ph-neutral gummering.

Enligt Kasper Larsen, KLS Pureprints kommersiella direktör kommer tryckeriet fortsätta sina satsningar på miljö och hållbarhet även framåt. Foto: Pressbild

Enligt Kasper Larsen, KLS Pureprints kommersiella direktör kommer tryckeriet fortsätta sina satsningar på miljö och hållbarhet även framåt. Foto: Pressbild

Genom att använda tryckplåten minskar sammantaget avfallet med upp till 75 procent, jämfört med liknande produkter på marknaden, enligt Agfa.

Byter programvara

Företaget byter samtidigt till Agfas programvara för arbetsflöde, Apogee. Med programmet kan man till exempel göra inställningar för att optimera tryckytan på arken och därmed spara material och producera så effektivt som möjligt.

– Vi bytte eftersom vi hade några problem med det tidigare systemet. Det fanns skillnader mellan de filer som kunden godkände och de tryckta resultatet. Bytet till Apogee, inklusive den utmärkta impositioneringsmodulen Apogee Impose, minskade också produktionstiden i prepress, säger Keld Kortbæk och fortsätter:

– Apogee Webapproval ger också ett stort värde: vad du godkänner är vad du får. Sammanfattningsvis har Apogee gett oss ett mer stabilt produktionsflöde.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Högtryck för värmemattor: Printar tusentals meter under iskalla vintrar

Elvärmeprodukter i Skellefteå är långt ifrån ett klassiskt printföretag. Ändå skriver de ut tusentals kvadratmeter tjältiningsmattor en kall vinter. En ny eko solvent-skrivare levererad av Marabu kom på plats i början av året för att göra jobbet.

Publicerat av: 

Trendspaning: Så ser framtidens bokmarknad ut

Intergrafs webbinarium “”Shaping the furture of books” hade över 200 deltagare från mer än 25 länder. De fick höra om situationen på bokmarknaden såväl som om perspektiven sett från en boktryckare respektive en förläggare i en post-pandemisk värld. Många viktiga ämnen behandlades – från vikten av automatisering, mindre upplagor och minskning av lagerhållning till hållbarhet, “djup” läsning och prenumerationslösningar.

Publicerat av: