Bollnästryckeri installerar specialbyggd knytmaskin för hängetiketter

PUBLICERAD: 17 september 2020
UPPDATERAD: 17 september
En ny automatisk maskin för att knyta ståltråd på hängetiketter har installerats hos Bok & Tryck.

Bok & Tryck som driver sajten Hangtags har installerat en specialbyggd knytmaskin som öljetterar och applicerar ståltråd på hängetiketter.

Bok & Tryck gör alla möjliga typer av trycksaker, men nischar sig också  med sin produktion av hängetiketter och nyckelkvitton. Per Norin säger att Bok & Trycks tidigare ägare Karl-Ingvar Andersson kläckte idén med att satsa på hängetiketter och tillsammans med sin son Matz försökte de få ned tankarna på papper. För tio år sedan skred de till verket och ritade och byggde den första maskinen tillsammans med lokala ingenjörer.

Knytmaskin för ståltråd

Fler maskiner har tagit plats i maskinparken sedan dess och nyligen installerade företaget en ny knytmaskin för ståltråd.

– Nu har vi byggt ytterligare ett exemplar av tredje generationens knytmaskin så att vi kan korta leveranstiderna ytterligare och ha en väl fungerande backup-maskin i den äldre, säger vd:n Per Norin.

Per Norin, vd för Bok & Tryck.
En miljon om året

Etiketter med ståltråd används mycket inom industrin för att märka upp enskilda delar eller pallar med delar. Det kan vara olika varningsetiketter eller etiketter för att märka upp industridetaljer med artikelnummer, exempelvis inom fordonsindustrin.

– Det är en specialbyggd maskin som öljetterar och applicerar ståltråd, vi kör över en miljon exemplar av den typen av etiketter per år. Av den här maskinen finns det endast två exemplar i hela världen eftersom vi utvecklar maskinerna själva.

Olika typer av hängetiketter

Företaget kan producera etiketter med perforering, hörnrundning, foliering, laminering samt med eller utan hålförstärkning av öljett. De knyter förutom ståltråd även bomullstråd och elastisk tråd i olika färger. Färdigtryckta eller nerskurna ark läggs i maskinerna, hörnstansas till etikettform, och går därefter vidare till hålslagning och knytning av tråd maskinellt i både små och stora upplagor. 100 000 exemplar och uppåt är inte alls ovanligt.

Automatisk produktion

Etiketterna kommer i olika färger, en del trycks på tåliga plastfolier för att tåla smuts och väta, andra har skrivbara ytor så det är möjligt att göra skrivnoteringar.

– Vår produktion är helt automatiskt, inget manuellt arbete. Det är unikt i Sverige, säger han och tillägger att maskinerna är specialbyggda och klarar av att knyta etiketter, som minst 40 x 25 millimeter ända upp till A5-format.

Investerade i digitalpress

Bollnästryckeriet inledde 2020 med att slå till på fyrfärgsutskrifter med digitalpressen C6100 Bizhub Accurio press från Konica Minolta. Sedan tidigare hade de rutin på maskintillverkarens pressar Bizhub Press C1060 och C1070. Maskinen kan trycka på papper med en tjocklek upp till 400 gram per kvadratmeter vilket passar för bland annat etikettproduktionen. Det var också en viss enhet för färgstabilitet och passning av papperet som blev avgörande.

– En stor fördel är att den fungerar bra med IQ-enheten som ger kontroll och passning av papperets fram- och baksida och ger rätt storlek på tryckytan på arken. Det var något vi var tvungna att lägga ner mycket tid på tidigare. Det slipper vi nu. Den här maskinen är betydligt stabilare, säger Per Norin.

 

Läs vidare

Canon blickar mot nya marknader

Det är ett Canon i toppform som, med sin 4 800 kvadratmeter stora monter på Drupa, visar varför de är ledande inom flera teknologier.
Drupa_Canon

Blixtrande precision med iEchos nya laserstansmaskin

IEcho tog med sig en lång rad skärmaskiner till Fespa. Den som kanske fångade besökarnas intresse mest var laserstansmaskinen LCT350 som i blixtrande attacker skar etiketter.
FotoJet-(63)

Nordvalls Etikett först i Norden med HP Indigo V12

Som första tryckeri i Skandinavien har Nordvalls Etikett investerat i HP Indigos toppmodell, HP Indigo V12.
Patrik-Jenemark-Nordvalls-Etikett_webb-1024x682

Etikettmarknaden föll 25 procent

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

Senaste nytt

Storformatsjätten Ackert Reklam börjar med småformat

Storformatsjätten på västkusten, Ackert Reklam, har lite i smyg börjat med småformat. Företaget vill alltid ligga i framkant oavsett om det gäller nya maskiner, automatisering och noggrannhet i både stort och smått. Omsättningen och vinsten ligger på imponerande siffror år efter år, men varför tar de inte nästa kliv?
Acker-stor

Konica Minolta lanserar ny B2 bläckstråleskrivare på Drupa

Med sina 2 400 m2 har Konica Minolta den sjunde största montern på Drupa. 150 personer kommer att ta emot besökarna. En ny B2 bläckstråleskrivare kommer att finnas i montern.
drupa24_konica

Explosivt bidrag vinner Print Power Awards

Designstudenten Isabella Wretman i Stockholm vinner årets Print Power Awards. Årets tema var yttrandefrihet och 22-åringens bidrag "Sprängkraft" föll juryn i smaken. 
isabella1

BCB Tryckeri & Media skalade ner och studsade upp

För tre år sedan stod anrika BCB Tryckeri & Media inför ett avgörande beslut – lägga ner eller anpassa kostymen. Efter att ha sålt av sina offsetpressar, dragit ner på personal och flyttat till mindre lokaler har nu verksamheten studsat uppåt med fina stabila siffror. Det gör att Varbergstryckeriet senare i år kan fira sin 120:e födelsedag.
BCB5