”Tonerbaserat digitaltryck har en stark position på marknaden”

Canons Mark Lawn berättar om möjligheterna med nya Imagepress-serien.

Med Imagepress C10010VP introducerar Canon efterföljaren till sin Imagepress C10000VP. Den nya serien består av två modeller och enligt tillverkaren erbjuder de mer automatisering och fler alternativ i mediahanteringen. Sign&Print pratar med Mark Lawn, chef för Professional print solutions på Canon Europe, om de nya skrivarna.

Mark Lawn, när du jämför Imagepress C10000VP och den nya serien, vad är nytt? Vad kan C10010VP göra som den tidigare modellen inte kan göra?

– För att förklara vad som är nytt, skulle jag vilja börja i slutet av processen. För när du tänker på de många olika produkter som trycktjänstleverantörer skapar på uppdrag av sina kunder så är vår motivation att tillhandahålla en press som inte bara stöder denna kreativitet och och mångsidighet när det gäller applikationer, utan också ökar den.

– Förmodligen är den viktigaste nya funktionen i den nya Imagepress-serien möjligheten att skriva ut långa ark upp till 1300 millimeter – med bannerformat upp till 762 millimeter är även automatisk dubbelsidig utskrift möjlig. Detta möjliggör en hel rad nya produkter. Vi har också lagt till alternativ, baserat på vår dubbla torkenhet, för att kunna bearbeta både syntetiska och tyngre medier.

– För att kunna bearbeta långa ark gjordes några radikala justeringar inuti maskinen. Till exempel ändrade vi pappersbanan för att möjliggöra automatisk duplexutskrift i bannerformat, och vi justerade också den automatiska registreringen. Avseende utskriftskvaliteten har vi bland annat infört ett nytt raster.

– DFD Bridge-anslutningen (Document finishing device) gör också att man på ett enkelt sätt kan ansluta de nya Imagepress-utskriftssystemen till efterbehandlingslösningar från tredjepartsleverantörer, så att ett mervärde kan ges till utskriftsprodukter som produceras. Det här är bara några av innovationerna. Vi har fokuserat på vad vi kan göra för att hjälpa våra kunder att göra mer.

Maxhastigheten för den nya Imagepressen är likt den förra, 100 sidor i minuten. Ändå pratar Canon om en högre produktivitet. Hur uppnås detta?

– Topphastighet är alltid något folk tittar på – men vi är intresserade av att titta på vad som faktiskt kan produceras i ett skift. Utskriftshastigheten i sig kanske inte har förändrats, men vad du kan göra nu gör skillnad. Vi vill ge utskriftsleverantörer större flexibilitet. För att till exempel öka produktiviteten gör vi allt vi kan för att hålla pressen igång utan att det blir avbrott. Det bästa exemplet är detektering av flera ark. Om två ark matas av misstag stannar inte Imagepress C10010VP utan dubbelarket matas helt enkelt ut under printprocessen. Så är inte fallet i alla digitala tryckpressar. Med vår nya modell fungerar det även med de 762 millimeter långa bannerformaten. Det handlar om att hålla pressen igång, vilket också innebär att automatisera så många kvalitetskontroller som möjligt. Men även om mycket praktiska komponenter som mataren och avläggaren riktar sig mot detta.

Du pratar mycket om ett större antal applikationer. Så varför har inte Imagepress-serien en femte färg även i den nya modellen?

– Det är en intressant fråga, och som du säger hade vi faktiskt fler färger i tidigare modeller, till exempel C1 +. Men när vi tittar på vad våra kunder frågar efter och vad de vill producera med våra utskriftssystem så visar det sig att en extra färg inte är högst upp på listan. Det handlar mer om robusthet, tillförlitlighet och höga prestanda. Det är liknande med efterbehandlingen, för att ta ett annat exempel. Här har vi en känsla av att detta huvudsakligen görs i nära anslutning till eller offline eftersom a, det är mer kostnadseffektivt, och b, ofta ger högre kvalitet. För att stödja detta erbjuder vi DFD Bridge.

Går det att uppgradera befintliga Imagepress C10000VP-system till de nya funktionerna?

– På grund av de många förändringarna, både fysiskt i maskinen och programvarumässigt, är det inte möjligt att uppgradera den tidigare modellen till den senaste versionen.

Det diskuteras mycket om bläckstråleteknik i branschen. Men med det nya sortimentet Imagepress lanserar Canon nu två tonerbaserade skrivare. Vad tycker du är de viktigaste argumenten för tonerutskrift?

– Som Canon är vi naturligtvis i den lyckliga positionen att kunna erbjuda en rad skrivare och tekniker. Detta gör att vi kan möta ett brett spektrum av krav över hela utskriftsspektrumet.

– Men när det gäller toner tror jag att det fortfarande finns en mycket stark kommersiell fördel när man tittar på investeringsnivån och driftskostnaderna. Även sett till typiska företags storlekar och utskriftsvolymer är tonerbaserade pressar fortfarande mycket efterfrågade. Men självklart har inkjet starkare argument för snabba industriella utskrifter med hög hastighet. Men när du tänker till exempel på mångfalden av media, texturerat, bestruket eller syntetiskt material, eller nu de 1 300 millimeter långa arken och alla efterbehandlingsalternativ, så tycker jag att tonerbaserad digital utskrift har en ganska stark position på marknaden. Och det kommer inte att förändras inom en snar framtid.

Text: Judith Grajewski, Översättning: Claes Nordström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *