Ny flatbädd hos två tryckerier – så lyder domen

PUBLICERAD: 1 oktober 2020
UPPDATERAD: 1 oktober
Jens Filipsson och Sven-Olof Wahlberg på Wiking Reklam. Foto: Wiking Reklam
Jens Filipsson och Sven-Olof Wahlberg på Wiking Reklam. Foto: Wiking Reklam

I början av september släpptes Canons nya flatbäddsskrivare Arizona 2300. Nu har de två första svenska installationerna gjorts hos Wiking Reklam och LC Skyltar.

Arizona 2300 är Canons nya uv-baserade flatbäddsserie som bland annat är utrustad med den zonlösa insugningstekniken “Arizona Flow”. Det som skiljer det från tidigare modeller är framförallt det nydesignade printbordet.

Tredje i raden

En av de som är först ut i Sverige att få en Arizona 2300 installerad är Wiking Reklam i Gislaved, som producerar digital- och screentryckta trycksaker. Maskinen blir den tredje i raden av Arizona-skrivare som företaget arbetat med.

– Detta är vår tredje Arizona. Vi har varit nöjda med den innan och vet vad vi jobbar med. Nu när det var dags att se över maskinerna, så kom den nya lagom i tid, berättar Jens Filipsson, ägare av Wiking Reklam.

[metaslider id=”211304″]
Slipper maska bordet

Det är tre veckor sedan maskinen installerades och hittills är tryckeriet nöjda med resultatet. Förutom att de har utrustat maskinen med en rullenhet som gör att de kan växla mellan styva och flexibla material, så har de märkt att de sparar tid genom att operatören slipper maska bordet. Flatbäddsskrivaren bygger nämligen på ”Arizona Flow” som är en zonlös insugningsteknik med flera insugningsområden och ytterligare pneumatiska styrpinnar så att substratet fixeras exakt.

– Det gör att vi slipper maska bordet som vi behövt tidigare vilket är skönt. Där är den stora vinningen i det hela. Det finns jättemycket tid att spara på att slippa göra detta vid varje jobb. Nu lägger vi bara på skivorna och så sköter det sig själv. I denna finns det styrpinnar på båda sidor vilket innebär att det bara är att växla vid dubbelsidigt tryck.

Fler funktioner väntas

För att kunna utnyttja maskinen fullt ut har de fått byta till en ny ripp-lösning samt installera Canons programvara Arizona Xpert. Än har de inte hunnit komma igång med den biten, men kan se fördelar med att det kommer betyda fler funktioner:

– Man kan då vända och trycka en tunn kontur på konturfrästa eller skurna detaljer. Så att man sedan vid baksidestryck även får den placeringen på bordet.

 

Från vänster: Jimmy Claesson, Edwin Widlert och Martin Jakobsson på LC Skyltar. Foto: LC Skyltar
Från vänster: Jimmy Claesson, Edwin Widlert och Martin Jakobsson på LC Skyltar. Foto: LC Skyltar
Nummer två i Jönköping

Ytterligare en Arizona 2300 har även tagit plats hos LC Skyltar i Jönköping. Det blir även för dem den tredje i raden av Canons Arizona-serie, dock på bara fem år.

– Valet föll på den för att vi har varit mycket nöjda med säljaren och teknikerna och den service de har kunnat erbjuda på de gamla maskinerna vi haft, berättar Jimmy Claesson som är en av ägarna till LC Skyltar.

För tryckeriet, som är en helhetsleverantör inom skyltar, print och koncept, betyder den nya maskinen förutom snabbhet och flexibilitet också nya funktioner i programvaran och på maskinen.

– Vi hade den förra versionen tidigare så vi känner redan till mycket. Det är lite nytt i programvaran hittills som vi inte har hunnit utforska än, eftersom vi bara haft den i två veckor. Men det kommer, avslutar Jimmy Claesson.

Läs vidare

Color Systems såg ny kundgrupp

Color System har satt tänderna i en ny kundgrupp med UV-storformatsskrivaren från Epson. – Det är jätteroligt, säger Magnus Edfeldt, säljs och marknadsansvarig. Återförsäljaren från Vällingby visade också flera maskiner för Direct to film.
DSC_4386

Avtäckning på mässan för ny HP Latex-modell

HP Latex-familjen har fått en ny medlem, kallad 630 W. Maskinen hade världspremiär hos inte mindre än tre utställare under Sign&Print Scandinavia: NI Solutions, Spandex och Antalis.
A169871A-614E-46A0-8B8E-6CC4CD6F1B50

Lyfter fram trotjänare – och kommande hybrider

Under första kvartalet 2024 planerar Agfa att lansera två helt nya hybridmaskiner. De fick dessvärre inte se dagens ljus under Sign&Print Scandinavia, men besökarna får ändå höra några detaljer om de kommande nyheterna.
DSC_4253

Trippla nyheter och späckat demoschema

Norska Print Supplies kommer till Stockholm och Sign&Print-mässan för att bland annat presentera tre nya varumärken i sin portfölj. Men även för att kanske hitta nya medarbetare.
Fredrik och Gaute - Print Supplies

Senaste nytt

Color Systems såg ny kundgrupp

Color System har satt tänderna i en ny kundgrupp med UV-storformatsskrivaren från Epson. – Det är jätteroligt, säger Magnus Edfeldt, säljs och marknadsansvarig. Återförsäljaren från Vällingby visade också flera maskiner för Direct to film.
DSC_4386

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Dataline vill växa i Norden

Under Sign&Print Scandinavia gick Dataline ut med nyheten att företaget förvärvat finska mjukvaran Arkki ERP. Det firades i montern under mässans sista dag.
Dataline

Världspremiär för ny tonermaskin

Den flögs in från Japan fredagen innan mässan och visades för första gången publikt när Sign&Print Scandinavia öppnade under tisdagen. Nya Ricoh Pro C7500 som ska ge kommersiella tryckerier fler kreativa användningsområden.
Ricoh8