Ny flatbädd hos två tryckerier – så lyder domen

PUBLICERAD: 1 oktober 2020
UPPDATERAD: 1 oktober
Jens Filipsson och Sven-Olof Wahlberg på Wiking Reklam. Foto: Wiking Reklam
Jens Filipsson och Sven-Olof Wahlberg på Wiking Reklam. Foto: Wiking Reklam

I början av september släpptes Canons nya flatbäddsskrivare Arizona 2300. Nu har de två första svenska installationerna gjorts hos Wiking Reklam och LC Skyltar.

Arizona 2300 är Canons nya uv-baserade flatbäddsserie som bland annat är utrustad med den zonlösa insugningstekniken “Arizona Flow”. Det som skiljer det från tidigare modeller är framförallt det nydesignade printbordet.

Tredje i raden

En av de som är först ut i Sverige att få en Arizona 2300 installerad är Wiking Reklam i Gislaved, som producerar digital- och screentryckta trycksaker. Maskinen blir den tredje i raden av Arizona-skrivare som företaget arbetat med.

– Detta är vår tredje Arizona. Vi har varit nöjda med den innan och vet vad vi jobbar med. Nu när det var dags att se över maskinerna, så kom den nya lagom i tid, berättar Jens Filipsson, ägare av Wiking Reklam.

[metaslider id=”211304″]
Slipper maska bordet

Det är tre veckor sedan maskinen installerades och hittills är tryckeriet nöjda med resultatet. Förutom att de har utrustat maskinen med en rullenhet som gör att de kan växla mellan styva och flexibla material, så har de märkt att de sparar tid genom att operatören slipper maska bordet. Flatbäddsskrivaren bygger nämligen på ”Arizona Flow” som är en zonlös insugningsteknik med flera insugningsområden och ytterligare pneumatiska styrpinnar så att substratet fixeras exakt.

– Det gör att vi slipper maska bordet som vi behövt tidigare vilket är skönt. Där är den stora vinningen i det hela. Det finns jättemycket tid att spara på att slippa göra detta vid varje jobb. Nu lägger vi bara på skivorna och så sköter det sig själv. I denna finns det styrpinnar på båda sidor vilket innebär att det bara är att växla vid dubbelsidigt tryck.

Fler funktioner väntas

För att kunna utnyttja maskinen fullt ut har de fått byta till en ny ripp-lösning samt installera Canons programvara Arizona Xpert. Än har de inte hunnit komma igång med den biten, men kan se fördelar med att det kommer betyda fler funktioner:

– Man kan då vända och trycka en tunn kontur på konturfrästa eller skurna detaljer. Så att man sedan vid baksidestryck även får den placeringen på bordet.

 

Från vänster: Jimmy Claesson, Edwin Widlert och Martin Jakobsson på LC Skyltar. Foto: LC Skyltar
Från vänster: Jimmy Claesson, Edwin Widlert och Martin Jakobsson på LC Skyltar. Foto: LC Skyltar
Nummer två i Jönköping

Ytterligare en Arizona 2300 har även tagit plats hos LC Skyltar i Jönköping. Det blir även för dem den tredje i raden av Canons Arizona-serie, dock på bara fem år.

– Valet föll på den för att vi har varit mycket nöjda med säljaren och teknikerna och den service de har kunnat erbjuda på de gamla maskinerna vi haft, berättar Jimmy Claesson som är en av ägarna till LC Skyltar.

För tryckeriet, som är en helhetsleverantör inom skyltar, print och koncept, betyder den nya maskinen förutom snabbhet och flexibilitet också nya funktioner i programvaran och på maskinen.

– Vi hade den förra versionen tidigare så vi känner redan till mycket. Det är lite nytt i programvaran hittills som vi inte har hunnit utforska än, eftersom vi bara haft den i två veckor. Men det kommer, avslutar Jimmy Claesson.

Läs vidare

Signcomchef ansluter till Signcore

– Jag tycker kanske att vår största leverantör Mimaki inte fått det genomslag på maskinsidan som varumärket förtjänar, säger Mattias Söderberg, som rekryterats till återförsäljaren Signcore.
DSC_4560

Tilde Tryck flyttar till häststall med ny digitalpress

Tilde Tryck har lämnat Arvika för byn ”Byn”. Till ladan på landet har Veronica Borg inte bara tagit med sig sin nästan 200 år gamla tryckpress utan även en ny digitalpress.
Tildetryck1

Branog satsar på DTG: "Dumt om de springer till konkurrenterna"

Branog Branding satsar på profil som ett nytt ben. Tryckeriet har investerat i en DTG-maskin (direct to garment) för att trycka direkt på textil. Men lösningen fungerade inte riktigt som de tänkte på förhand. Läs mer om vad de lärt sig under resans gång.
Branog1

Fujifilms Tommy Segelberg får nytt internationellt toppjobb

– Det är kul att Fujifilm visar att man kan växa inom bolaget, säger Tommy Segelberg till Sign&Print.
Tommy_Segelberg

Senaste nytt

Gop lanserar nytt återvinningskoncept

Materialleverantören Gop har inlett samarbete med flera skandinaviska återvinningspartners och presenterar nu konceptet go Circular. Det innebär att kunderna kan returnera de flesta plastbaserade material för återvinning. 
go-circular-rasmus-martin-pressbild

PWA:s förändringsvåg: "Det ska inte vara stiltje i en förening"

Projektledaren Maria Olsson om: ✔ En mässa per år från 2026 ✔ Utbyggt showroom ✔ Tillströmning av ny typ av medlemmar ✔ Namnbytet
Maria-pwa-beskuren

Reducera manuella steg i arkbaserad bokproduktion

För närvarande finns det många manuella steg i arkbaserad bokproduktion. Det vill Müller Martini förändra med den nya Starbook Sheetfolder från systerbolaget Hunkeler.
hunkeler-starbook

Signcomchef ansluter till Signcore

– Jag tycker kanske att vår största leverantör Mimaki inte fått det genomslag på maskinsidan som varumärket förtjänar, säger Mattias Söderberg, som rekryterats till återförsäljaren Signcore.
DSC_4560