Ny flatbädd hos två tryckerier – så lyder domen

Jens Filipsson och Sven-Olof Wahlberg på Wiking Reklam. Foto: Wiking Reklam

Jens Filipsson och Sven-Olof Wahlberg på Wiking Reklam. Foto: Wiking Reklam

I början av september släpptes Canons nya flatbäddsskrivare Arizona 2300. Nu har de två första svenska installationerna gjorts hos Wiking Reklam och LC Skyltar.

Arizona 2300 är Canons nya uv-baserade flatbäddsserie som bland annat är utrustad med den zonlösa insugningstekniken “Arizona Flow”. Det som skiljer det från tidigare modeller är framförallt det nydesignade printbordet.

Tredje i raden

En av de som är först ut i Sverige att få en Arizona 2300 installerad är Wiking Reklam i Gislaved, som producerar digital- och screentryckta trycksaker. Maskinen blir den tredje i raden av Arizona-skrivare som företaget arbetat med.

– Detta är vår tredje Arizona. Vi har varit nöjda med den innan och vet vad vi jobbar med. Nu när det var dags att se över maskinerna, så kom den nya lagom i tid, berättar Jens Filipsson, ägare av Wiking Reklam.

Slipper maska bordet

Det är tre veckor sedan maskinen installerades och hittills är tryckeriet nöjda med resultatet. Förutom att de har utrustat maskinen med en rullenhet som gör att de kan växla mellan styva och flexibla material, så har de märkt att de sparar tid genom att operatören slipper maska bordet. Flatbäddsskrivaren bygger nämligen på “Arizona Flow” som är en zonlös insugningsteknik med flera insugningsområden och ytterligare pneumatiska styrpinnar så att substratet fixeras exakt.

– Det gör att vi slipper maska bordet som vi behövt tidigare vilket är skönt. Där är den stora vinningen i det hela. Det finns jättemycket tid att spara på att slippa göra detta vid varje jobb. Nu lägger vi bara på skivorna och så sköter det sig själv. I denna finns det styrpinnar på båda sidor vilket innebär att det bara är att växla vid dubbelsidigt tryck.

Fler funktioner väntas

För att kunna utnyttja maskinen fullt ut har de fått byta till en ny ripp-lösning samt installera Canons programvara Arizona Xpert. Än har de inte hunnit komma igång med den biten, men kan se fördelar med att det kommer betyda fler funktioner:

– Man kan då vända och trycka en tunn kontur på konturfrästa eller skurna detaljer. Så att man sedan vid baksidestryck även får den placeringen på bordet.

 

Från vänster: Jimmy Claesson, Edwin Widlert och Martin Jakobsson på LC Skyltar. Foto: LC Skyltar

Från vänster: Jimmy Claesson, Edwin Widlert och Martin Jakobsson på LC Skyltar. Foto: LC Skyltar

Nummer två i Jönköping

Ytterligare en Arizona 2300 har även tagit plats hos LC Skyltar i Jönköping. Det blir även för dem den tredje i raden av Canons Arizona-serie, dock på bara fem år.

– Valet föll på den för att vi har varit mycket nöjda med säljaren och teknikerna och den service de har kunnat erbjuda på de gamla maskinerna vi haft, berättar Jimmy Claesson som är en av ägarna till LC Skyltar.

För tryckeriet, som är en helhetsleverantör inom skyltar, print och koncept, betyder den nya maskinen förutom snabbhet och flexibilitet också nya funktioner i programvaran och på maskinen.

– Vi hade den förra versionen tidigare så vi känner redan till mycket. Det är lite nytt i programvaran hittills som vi inte har hunnit utforska än, eftersom vi bara haft den i två veckor. Men det kommer, avslutar Jimmy Claesson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Udda fågel i tryckeribranschen: ”Vi gillar problemlösning”

Hos Passet Screen sköter Bengt Pettersson det analoga trycket och sonen Anders kör digital storformat. Deras två avdelningar bidrar till synergieffekter och specialtryck dem emellan. Plantrycket växer och har svängt mer åt att trycka förpackningslådor till e-handeln, men på senare år har digitaltrycket seglat upp försäljningsmässigt hack i häl.

Publicerat av: 

Plastexperten: Tunt underlag för gröna påståenden

Emma Strömberg är plastexpert på oberoende forskningsinstitutet IVL Svenska miljöinstitutet AB och docent i polymera material. Hon har tittat på om det gjorts någon specifik forskning på pvc-vinyler eller pvc-fria alternativ, men det visar sig att det är knapert med forskningsrapporter om detta.

Publicerat av: