Han rullar ut spelmattor

PUBLICERAD: 20 oktober 2020
UPPDATERAD: 20 oktober
Peter Hörlin på Exposeprint tar sats med sin senaste affärsidé, att sublimera för att skapa spelmattor. Foto: Claes Nordström

Peter Hörlin driver Exposeprint i Karlskrona, en modern printstudio som förädlar bilder och designer på de flesta produkter. Nu breddar han sitt utbud med en värmevalspress för att skapa sublimerade spelmattor – så kallade gaming mats – för alla bräd-, rollspels- och figurspelsdyrkare.
– Det finns ingen annan som erbjuder det här med egen print on demand-produktion av detta i Sverige, mig veterligen.

Exposeprint, butik och produktionslokal beläget centralt i Karlskrona, hanterar det mesta inom fotoframställning, print och trycksaksproduktion. Enmansföretaget må vara litet i manstyrka, men maskiner för direkt print på textil (DTG), transfertryck på profilkläder och t-shirtar, foto, storformatsprodukter och traditionella trycksaker finns det gott om. Kunderna kan beställa ner till ett exemplar om de så vill.

– Min nisch är mycket det fotografiska – high end- print och fine art-print – förädling av bilder på olika typer av material till privatpersoner som företag, säger ägaren Peter Hörlin.

Han har nu tagit nästa steg i sitt utbud med en investering i en rejäl kalendermaskin för sublimering. Tanken är att specialisera sig på att trycka soft signage-dekor, och speciellt större spelmattor – så kallade gaming mats. En köpare har tidigare fått vända sig till exempelvis engelska och polska köpsajter för att få tag i dessa gaming mats. och en del av dessa företagssajter har inte heller egen tillverkning, utan den sker istället i Kina, enligt Hörlin.

– Det finns ett behov av att kunna köpa en större typ av spelmatta till ett rimligt pris och i bra kvalitet.

Uppsving för spel

Peter Hörlin är själv en spelfantast. Just rollspel, bräd- och figurspel har följt honom genom livet – ”sen jag var en liten skit”, ”man är ju sjuttiotalist” ”och ”Vi slutar inte leka för att vi blir gamla, vi blir gamla för att vi slutar leka” som han uttrycker det.

– Rollspel är något jag har sett komma tillbaka de senaste tio åren. Det finns de som vill ha trevliga mattor istället för de vanliga pappersgrejerna de lägger ut på bordet, eller kombinera med spelterrängen de har skapat själva. Då är det här ett mycket bra komplement som också lyfter den visuella upplevelsen.

Under hösten är planen att erbjuda en e-handelslösning med designmotor så att kunderna kan sitta bekvämt hemma i lugn och ro och göra sina beställningar.

– Tanken är att kunderna ska kunna välja mellan färdiga motiv på gaming mattorna på hemsidan, men också att de ska kunna göra sina egna motiv. Antingen designar de sina motiv online eller så laddar de upp sina motiv som en färdig tryckbar fil.

Sublimering på gummimaterial

Spelmattorna trycks på det polyesterbelagda gummimaterialet neopren. Motivet printas i en sublimeringsskrivare 6200 FC från Epson med HDK-bläck som ger en större djuphet eller svärta över på ett bärpapper. Materialet monteras in i värmevalspressen, antingen på rulle eller nedskuret. Bärpapperet läggs på materialet och motivet sublimeras därefter över i maskinen. Det som då sker är att färgen övergår i en gasform och gasas in i polyestern.

– Du får ett jättefint bra tryck med hög hållbarhet till ett rätt så lågt pris.

[metaslider id=”211690″]

Sedan tidigare har Peter Hörlin en stor plan värmepress från SEFA som är anpassad för hårda plana material. Han kan givetvis även sublimera i den, men där är det en begränsning avseende storleken på mjuka material, 0,8 x 1,2 meter. Den nya rullvärmepressen levererad av Sigraphic är 64 tum i bredd – en robust pjäs anpassad för volymproduktion som kan sublimera allt från till exempel polyestertextil för t-shirtar, beachflaggor, vepor och mycket mer när det gäller mjuka polyesterbaserade syntetmaterial.

Peter Hörlin sökte själv med ljus och lykta för att hitta rullvärmepressen han ville ha. Och som så många gånger förr kontaktade han Robert Johansson på Sigraphic för att lägga sin specialbeställning.

– Jag frågar alltid Robban först, om han kan fixa fram något. Han fixar fram allt. Motsvarande maskiner som går att få fram här i Sverige är upp till 100 000 kronor dyrare.

Fixar fram maskiner

Sigraphic har ett bassortiment, men när kunder vill ha något utöver det vanliga kan de bygga om, eller leta med lupp runt om i världen för att finna rätt maskin.

– Vi går utanför ramarna. Det är vår affärsstrategi i Skandinavien att hitta det kunden vill ha. Efter mina 25 år
i branschen har jag också mycket kontakter i världen. Så jag vet ungefär vem jag ska kontakta och hur jag ska gå tillväga för att få fram rätt produkt till kunden, säger Robert Johansson.

Peter och Robert har känt varandra i 25 år.

– Vi har följt varandra som ler och långhalm under alla dessa år och även blivit vänner. Det har varit en kul resa med Peter, säger Robert Johansson och fortsätter:

– Peter är en av få i branschen som har sådan bredd på kunskap. Och då menar jag mycket kunskap. Många av våra leverantörer är det faktiskt Peter som har tipsat om. Han hittar dem på på nätet och sedan har jag ringt upp. Han är otroligt duktig på maskiner. Han river dem ner till molekyler bara för att se hur de fungerar, säger han och berättar att det har hänt vid flera tillfällen att han har kommit på besök när en maskin nyligen har installerats. Då ligger maskindelarna utspridda på golvet och alla kåpor är borttagna – bara för att Peter vill syna maskinen i detalj.

Robert Johansson på maskinleverantören Sigraphic har levererat många maskiner till Peter Hörlin. De båda har följt och känt varandra sedan 1990-talet.

– Jag är så intresserad av det tekniska, och hur det verkligen funkar. Jag är i grund och botten utbildad servicetekniker och har förr reparerat storformatsprintrar. Jag går in på djupet både mekaniskt och kodat. Det jag är top of the line på är felsökning, om jag får skryta lite. Jag går in på djupet, och det finns ju för- och nackdelar med det, säger Peter Hörlin och skrattar.

– Jag kommer ju från fotosidan och har arbetat med bildförädling större delen av mitt liv, så jag tittar lite annorlunda än exempelvis en tryckare gör. Jag har ett väldigt kritiskt öga när det gäller, och en del av det är nog lite talang, säger han och Robert flikar in.

– Peter har hjälpt mig i många fall när vi har tagit in en ny produkt. Då har vi kört ner den hit och så har Peter fått trycka, dra, slita och skruva på den. Jag säger; bara gör vad du vill med den, men ge mig ett utlåtande. Då får jag förhoppningsvis ett gott betyg på den.

Tryck på metall

Peter Hörlin är en av de få i Sverige som också kan skapa HD-fotobilder i stora format på specialbestrukna aluminiumpaneler från ChromaLuxe. Inom en snar framtid blir hans verksamhet ett certifierat Chromaluxe-printlabb. Det handlar om en digital sublimeringsteknik där bildmotivet/trycket ”bakas in” i den specialbestrukna metallen. Tekniken skiljer sig mot när man skriver ut med en uv-planprinter på metall. Där lägger sig bläcket ovanpå metallen och måste fernissas ytterligare för att få en hållbar beständighet.

– Chromaluxe är det absolut bästa man kan få när det kommer till fotografisk hållbarhet och tryck, och funkar även för utomhusskyltar. Detta är något man måste se för att verkligen förstå.

Peter Hörlin skapar även HD-fotobilder i stora format på specialbestrukna aluminiumpaneler från ChromaLuxe.

 

Läs vidare

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm

HP lanserar fyra nya digitalpressar

HP meddelade nyligen lanseringen av fyra nya digitalpressar, HP Indigo 120K, Indigo 18K, Indigo 7K Secure och Indigo V2 för den kommersiella marknaden.
FotoJet-(65)

Senaste nytt

De närmar sig 50 miljoner i omsättning – Inleder utbyggnad

Nilssons Tryckeri närmar sig drömgränsen 50 miljoner kronor i omsättning. Företaget har flyttat sitt nya varumärke Jako till Skåne och håller nu på att bygga ut lokalerna.
nilssons-1

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm