Tryckerikedja om toppmodell: ”Verkligen allt går fortare, speciellt intaget”

PUBLICERAD: 26 oktober 2020
UPPDATERAD: 26 oktober

 

Platschefen Camilla Sjödahl ser möjligheter och en stabilare produktion med maskintillskottet AccurioPress C6100. Foto: Claes Nordström

Den stora investeringen Justnu gör i nya Konica Minolta-maskiner börjar ta form. Sex Accurio Press C6100 med digitalt fyrfärgstryck har rullat ute på Justnu:s enheter sedan i mars. Vi tar pulsen på två av tryckerikedjans produktionsenheter, i Göteborg och Borås, för att höra hur maskinerna går.

Vi har tidigare berättat om att tryckkedjan Justnu uppdaterar sin maskinpark på alla enheter runt om i landet. Justnu har tidigare producerat med 20 stycken BizhubPress C1070-skrivare. Efter fyra år i drift var dags för en ny investeringsrunda, och det blev fortsatt förtroende för Konica Minoltas maskinsortiment.

Tryckerikedjan har valt att satsa på sex stycken AccurioPress C6100, alla strategiskt utplacerade på Justnu:s större produktionsenheter. Maskinen är leverantörens flaggskepp inom produktionsskrivare för digital fyrfärgsutskrift. Vidare har Justnu köpt den helt nya AccurioPress C4070 i tio exemplar. De har en beräknad installation vid årskiftet. Till alla digitalpressarna tillkommer en extern Fiery-rip, vakuummatade papperskassetter, kuvertfuser (fixeringsenhet), samt utmatningsenheter med häft. De är också utrustade med en enhet som syftar till att minimera manuella operatörsmoment genom att säkerställa bestyr som fram- och baksidespassning och färgstabilitet. Vi återkommer till den.

100 sidor i minuten

I Justnu:s lokaler på Rosenlundsgatan i Göteborg, snett över gatan från klassiska fisk- och skaldjursmarknaden Feskekörka, har personalen satt AccurioPress C6100 på prov sedan i mars. Platschefen Camilla Sjödahl säger att det nya maskintillskottet känns superbra. Maskinen är snabb, och det gäller oavsett papperskvaliteter eller gramvikter. Maskinen skriver ut 100 sidor i minuten.

– Vi gör alla typer av trycksaker – visitkort, flygblad och broschyrer. Det som är vår stora förändring är att vi har long sheet nu så att vi kan köra stora format, sexsidiga A4 och så vidare. Det har vi inte kunnat köra själva innan. Så det känns roligt. Sedan så känner vi att vi kan gå på lite större upplagor själva nu. Det funkar och går fort, säger hon och tillägger att det växlar snabb mellan jobben, både små och stora upplagor går igenom lokalerna.

Kuvertproduktionen har också fått ett lyft. Det gick förvisso att köra kuvert även i den tidigare BizhubPress C1070-maskinen. Skillnaden nu är att de får full hastighet i produktionen av kuvert.

– Kuvert går så fort. Det är en sådan jätteförändring.

Säljaren Marie Jonson de Sharengard på Konica Minolta tillsammans med Justnu:s marknadschef Agneta Bremmers och platschef Camilla Sjödahl i Göteborg. Foto: Claes Nordström
En maskin istället för två

Justnu brer ut sig med 18 enheter i Sverige, oftast i centralt belägna lokaler. I storstäderna Stockholm och Göteborg är givetvis efterfrågan högre och därmed finns fler enheter utplacerade där. Att det blev just sex stycken inköp av flaggskeppsmodellen bottnar i flera orsaker utifrån ett strategiskt perspektiv.

– Dels har vi bestämt oss för att ha lite mer koncentrerad produktion på vissa enheter i storstäderna. Dels har vi haft en så hög produktion med två maskiner stående på flera orter. Och istället för att ha två maskiner så hoppar vi upp ett snäpp och sätter in en stor maskin.

– Så vi är egentligen ännu bättre rustade för att möta kundernas önskemål av ännu snabbare och stabilare leveranser. Det är ett annat plus med Accurio Press C6100 att den är stabilare, säger personalchefen Agneta Bremmers på Justnu.

Hon säger att de har arbetat objektivt för att nå sitt val av maskinleverantör. En noggrann utvärdering och upphandling genomfördes. De begärde in offerter från en rad leverantörer och printprover på en mängd olika papper, med och utan färgprofiler, utskrivna i en specifik ordning. De besökte också leverantörer för att se körbarheten på de olika maskinerna.

– Vi gjorde utvärderingen under några veckor, ark för ark med olika typer av print. När vi la ihop alla sakerna fick vi till slut ett betyg. Då blev det helt enkelt Konica Minolta som var bäst, säger hon och tillägger att de också av erfarenhet vet att att samarbetet med Konica Minolta har fungerat väldigt bra.

Enhet reducerar handpåläggning

Alla AccurioPress C6100, likväl som de mindre maskinmodellerna C4070, är utrustade med enheten IQ-501. Den integrerade utrustningen är utvecklad för att automatisera manuellt arbete och i förlängningen frigöra tid för operatören. Det handlar om densitetskontroll, justering av densitetsbalans och registerjustering av arkets fram och baksida. Den utför också arkfärgjustering i realtid och skapande av egna profiler med mera. Funktionerna ska bidra till ett mer kvalitetssäkrat arbetssätt.

[metaslider id=”211696″]

Miklos Csanyi, operatör på Justnu i Göteborg har arbetat med många maskiner genom åren. Men AccurioPress C6100 sticker ut. Han säger att när andra maskiner ofta har varit bra på vissa saker, och sämre på andra, så är den nya digitalpressen mer komplett rakt igenom.

– IQ-enheten gör att det är mycket stabilare. Maskinen i sig är den stabilaste jag har tryckt med, säger han och fortsätter:

– Man väljer ett papper och så ställer maskinen in passning och färger mot papperet. Sedan kan man lägga på en kontroll även under drift så att den håller koll på passningen och färgerna.

– Det gör att man automatiskt sparar tid, för jag behöver inte gå och kolla med jämna mellanrum om passet eller färgerna stämmer utan då stannar maskinen av sig själv och säger till hur många av de senaste arken jag ska ta bort. Färgerna är också mycket stabilare.

Han säger dock att det inte går att komma ifrån en viss manuell inställningstid för varje jobb som avser att välja papper och göra unika inställningar sett till pappersval.

– Men den stora vinsten är stabiliteten och tryggheten. Tidsvinsten finns där, men det beror på vilka jobb man kör.

 

– Verkligen allt går fortare, speciellt intaget, säger Mathias Johansson, platschef på Justnu:s enhet i Borås, om den nya digitalpressen. Foto: Justnu
Åtta timmar om dagen

Platschefen Mathias Johansson på Justnu:s enhet i Borås instämmer att digitalpressen frigör tid. Han säger att typiska jobb de skriver ut är mäklarprospekt, visitkort, och i tider som dessa – kalendrar. Maskinen rullar åtta timmar om dagen.

– Verkligen allt går fortare, speciellt intaget. Inställningen kunde ha en viss skevhet på äldre modeller. Men i och med att det är automatisk inställning så slipper man det i både större och mindre jobb. Jag skulle säga att man speciellt tjänar mest tid på mindre jobb.

På tal om tidsbesparing så kan de numera sköta delar av maskinservicen och rengöringen själva. Genom maskinmodellens inbyggda rengörings-och justeringsprogram slipper de kalla in en servicetekniker. Justering sker för trummor, transfer, corona (laddningsenhet för att överföra toner till trumman) och fixenhet, liksom möjligheten att göra en tonerrefresh.

– Det är en fördel att vi på plats kan utföra dessa åtgärder bara genom några knapptryckningar och efter fem minuter är maskinen redo att köra igen. Det sparar extremt mycket tid.

Johansson lyfter också fram den förenklade kuvertproduktionen, med den nya fusern:

– Innan lyfte vi in den i maskinen. Nu är den på en vagn, så vi sätter bara dit den och så går maskinen över automatiskt. Att köra kuvert med den nya fusern påverkar inte heller hastigheten.

Några av alla de trycksaker som har skapats på Justnu i Göteborg. Foto: Claes Nordström

Med den nya maskinen kan de skriva ut på tjockare papper, upp till 400 gram.

– Vi har redan märkt en efterfrågan på att kunder vill ha tjockare papper för exempelvis visitkort. Hangtags (hängetiketter, reds anm) är en annan sak. Det är 400 grams papper jättebra på.

Mindre tid vid maskinen

Marie Jonson de Sharengard, ansvarig säljare på Konica Minolta, har drivit hela affärsprocessen med Justnu. På de av Justnu:s produktionsställen som hon har besökt efter att maskinerna har installerats så är stabilitet själva kärnan i responsen – något Konica Minolta har strävat efter i maskinutvecklingen.

– Det vi vill att kunden ska åstadkomma är att lägga mindre tid vid maskinen inför varje tryckjobb. Du ska få en stabilitet och inte behöva göra några förändringar eller handpåläggningar. Sedan har maskinen också fått fler valmöjligheter med till exempel long sheet.

– Vi har jobbat väldigt strukturerat med att bygga upp ett pappersbibliotek för Justnu:s standardproduktion. Men sedan har vi också varit lyhörda när det finns specifika önskemål. Där tror jag att det vidgas hela tiden kring vad som är möjligt att köra i maskinerna. Konica Minolta drivs framåt av kundsamarbetet med Justnu, enligt Marie Jonson de Sharengard:

– Det utmanar oss att vi ska leverera så många maskiner på kort tid. Vi måste säkerställa leveranser, vårt arbetssätt och att den nya tekniken fungerar på det sätt som det är tänkt. Det är vår målbild.

Läs vidare

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

Canon inför Drupa: ”Nu kommer ju allt!”

Canon presenterar teknik- och affärsinnovationer på Drupa och har en lång rad nya skrivare att visa upp.
Matteus-Celinski

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
FotoJet-(76)

Xerox stoppar produktionen av iGen och Nuvera

Xerox är på väg att omdefiniera sin position på marknaden, meddelar de i ett pressmeddelande.
xerox_igen

Senaste nytt

Storbildsbolaget vill synas mer mot detaljhandeln

Storbildsbolaget har under många år producerat olika typer av mässmaterial. Nu är det dags för Helsingborgsföretaget att själva ställa ut.
Jonas-Hellke

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex