Marabu säkrar glastrycket

Marabus nya screentrycksfärger Ultra Gloss LEDGL ska säkra trycket på glas. Foto: Marabu

Marabus nya screentrycksfärger Ultra Gloss LEDGL ska säkra trycket på glas. Foto: Marabu

Ultra Glass LEDGL. Så heter Marabus nya uv-led härdningsbara screentrycksfärg som är speciellt framtagen för tryck på glas.  

Behovet av glasdekoration inom glasindustrin är stort och allt högre krav ställs på produkternas design och ytfinish, skriver färgtillverkaren och maskinåterförsäljaren Marabu i ett pressmeddelande.

Tillsammans med glastillverkare har de därför arbetat fram en ny serie härdningsbara screentrycksfärger, speciellt för tryck på glas. Ultra Glass LEDGL som färgen heter, har enligt Marabu en omedelbar vidhäftning, bra täckförmåga och reaktivitet. Färgerna inkluderar både högglänsande kulörer och täckande kulörer som kan användas på tryck på mörka material.

Tryck i 360 grader

Tryckfärgen har enligt Marabu en speciell led-kompatibel sammansättning som gör att trycket fäster direkt och klarar att stå emot repor. Härdningen möjliggör också tryck av motiv i 360 grader runt till exempel en glasflaska eller glasburk, då det främjar mellanhärdning (även kallat pinning).

Färgen härdas och fäster på glasytan med en UV-LED lampa. Foto: Marabu

Färgen härdas och fäster på glasytan med en UV-LED lampa. Foto: Marabu

Flera användningsområden

Applikationer som Ultra Glass LEDGL lämpar sig för är tryck på glasförpackningar så som dryckesflaskor, tryck på planglas för interiör, dekoration av produkter inom kosmetikaindustrin, glasprodukter för läkemedelsindustrin, på glaserad keramik, eloxerad aluminium och lackerade ytor. Det går även att trycka på metall och enligt tillverkaren har färgerna en bra resistans mot kemikalier, vatten och nötning.

För att få ett så bra resultat som möjligt måste en tillsätta vidhäftningsförbättrare till färgen och beroende på användningområde kan det vara nödvändigt att förbehandla tryckmaterialet, skriver Marabu i ett pressmeddelande.

Fokus i flera år

Hos Marabu har screenfärger som kan härdas med uv-led varit i fokus under flera år. Deras första serie Ultra Pack LEDC lanserades 2015 och enligt företaget uppskattar många industriföretag fördelarna med uv-led härdade produkter. Exempel på detta är att det inte genererar något ozon, innehåller inget kvicksilver, kräver ingen förvärmning vilket kan minska driftstopp, och består av lysrör med lång livslängd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *