Marabu säkrar glastrycket

PUBLICERAD: 5 november 2020
UPPDATERAD: 5 november
Marabus nya screentrycksfärger Ultra Gloss LEDGL ska säkra trycket på glas. Foto: Marabu
Marabus nya screentrycksfärger Ultra Gloss LEDGL ska säkra trycket på glas. Foto: Marabu

Ultra Glass LEDGL. Så heter Marabus nya uv-led härdningsbara screentrycksfärg som är speciellt framtagen för tryck på glas.  

Behovet av glasdekoration inom glasindustrin är stort och allt högre krav ställs på produkternas design och ytfinish, skriver färgtillverkaren och maskinåterförsäljaren Marabu i ett pressmeddelande.

Tillsammans med glastillverkare har de därför arbetat fram en ny serie härdningsbara screentrycksfärger, speciellt för tryck på glas. Ultra Glass LEDGL som färgen heter, har enligt Marabu en omedelbar vidhäftning, bra täckförmåga och reaktivitet. Färgerna inkluderar både högglänsande kulörer och täckande kulörer som kan användas på tryck på mörka material.

Tryck i 360 grader

Tryckfärgen har enligt Marabu en speciell led-kompatibel sammansättning som gör att trycket fäster direkt och klarar att stå emot repor. Härdningen möjliggör också tryck av motiv i 360 grader runt till exempel en glasflaska eller glasburk, då det främjar mellanhärdning (även kallat pinning).

Färgen härdas och fäster på glasytan med en UV-LED lampa. Foto: Marabu
Färgen härdas och fäster på glasytan med en UV-LED lampa. Foto: Marabu
Flera användningsområden

Applikationer som Ultra Glass LEDGL lämpar sig för är tryck på glasförpackningar så som dryckesflaskor, tryck på planglas för interiör, dekoration av produkter inom kosmetikaindustrin, glasprodukter för läkemedelsindustrin, på glaserad keramik, eloxerad aluminium och lackerade ytor. Det går även att trycka på metall och enligt tillverkaren har färgerna en bra resistans mot kemikalier, vatten och nötning.

För att få ett så bra resultat som möjligt måste en tillsätta vidhäftningsförbättrare till färgen och beroende på användningområde kan det vara nödvändigt att förbehandla tryckmaterialet, skriver Marabu i ett pressmeddelande.

Fokus i flera år

Hos Marabu har screenfärger som kan härdas med uv-led varit i fokus under flera år. Deras första serie Ultra Pack LEDC lanserades 2015 och enligt företaget uppskattar många industriföretag fördelarna med uv-led härdade produkter. Exempel på detta är att det inte genererar något ozon, innehåller inget kvicksilver, kräver ingen förvärmning vilket kan minska driftstopp, och består av lysrör med lång livslängd.

Läs vidare

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2

Färska nyheter och försäljningar hos Plockmatic

När Plockmatic summerar årets Sign&Print Scandinavia så omfattar det flera maskinförsäljningar.
– Jag har inte hunnit räkna än, men det är ett gäng, säger Tommy Jönsson, försäljningschef på Plockmatic Sverige.
Plockmatic 1

Affär hos Marabu under mässan

Allmedia i Malmö har förstärkt maskinparken med en flatbäddsskrivare från Vanguard. Under Sign&Print Scandinavias andra dag blev det en handskakning i Marabus monter och affären var i hamn.
Marabu 1

Senaste nytt

Hexis ger kunderna makten över laminaten

I Hexis monter var det stort fokus på skyddsfilmer i serien Bodyfence under Sign&Print. Företaget hade bilar både utanför och innanför entrén till Kistamässan. De visade också inredningsvinyler, folier och laminat. 
FotoJet

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449