Att driva tryckeri i coronatid

PUBLICERAD: 16 november 2020
UPPDATERAD: 14 november
Sign&Prints chefredaktör Peter Ollén.

Alla människor ska dö. Låt oss börja med att slå fast det. Några får förmånen att leva ett långt liv medan andra dör tidigare. Men alla ska dö.

Som skåning hade jag förmånen i helgen äta gås på restaurang med några goda vänner. Hon är sjukhusläkare och möter dagligen personer som tillhör olika riskgrupper. Ändå väljer hon att gå ut med goda vänner och äta. Tar det försiktigt, vi satt ett per meter från nästa sällskap och spritade oss. Men vi undvek inte att träffas. Minimerade bara risken.

Nu funderar du över kundbesök, julbord och after work. Många avstår helt från allt detta. Men det finns ju också varianten att du tar en promenad med kunden och diskuterar era långsiktiga affärer. Det kan ju också vara så att personalen går ut fyra och fyra och äter julbordet. Och att after work organiseras så att man köper in något att dricka till företaget och organiserar så att man umgås två och två och träffar olika varje vecka.

Jag frågade kring våra höga dödstal i Sverige. Fick veta att om någon fått en coviddiagnos och dör inom en månad efter det, så registreras det som covid, även om personen också hade kol, långt gången cancer eller var gammal och mycket skröplig. En varm sommar, som den vi hade för två år sedan, dör det fler än vad det gjorde i corona denna sommar – bara som en jämförelse. Och varje gång jag sätter mig på cykeln eller i bilen riskerar jag att bli en av de 20 000 människor som årligen skadas i trafiken.

Varför säger jag detta?

Därför att jag upplever att en del grafiska företag har blivit helt förlamade av oro över situationen med corona. När corona är över så kommer fortfarande några tusen att dö i influensa varje år. Lika många i andra virussjukdomar. Och 10 000-tals kommer att bli skadade i trafiken.

Så antingen hittar du nu en rimlig balans mellan risk och skydd av anställda på ditt företag. Eller också gör du det aldrig. För det är farligt att leva och det är farligt att arbeta. Men det är ännu farligare att låsa in sig i tron att världen kommer att vara påtagligt mindre farlig om ett eller två år.

Läs vidare

Brand Factory Printhouse ansöker om konkurs

Brand Factory har de senaste åren haft stora ekonomiska problem och genomgått en rekonstruktion. Nu meddelar bolaget att man ansöker om konkurs för affärsområdet Printhouse. De lönsamma affärsområdena Signs & Graphics Sverige och Norge samt Logistics drivs vidare.
Jakob 1_1600

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera

Inprint flyttar till större lokaler nästa år

Skylt- och dekorföretaget Inprint i Uppsala står inför en spännande förändring då de flyttar till en helt ny stadsdel. De nybyggda lokalerna erbjuder inte bara dubbelt så mycket utrymme utan också närhet till lokala kunder och motorvägen till klienter i Stockholm.
inprint-efongo-2019-liggande

Elitidrottaren som trycker och graverar till bröllop

Jessica Ekvall lämnade tv-branschen för att få vara kreativ på riktigt. I villan utanför Stockholm har 25-åring byggt upp företaget Silver Leaf som trycker på allt från kläder till glas för alla tillfällen. Företaget har en särskild inriktning mot bröllop.
Silver-Leaf-collage

Senaste nytt

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Brand Factory Printhouse ansöker om konkurs

Brand Factory har de senaste åren haft stora ekonomiska problem och genomgått en rekonstruktion. Nu meddelar bolaget att man ansöker om konkurs för affärsområdet Printhouse. De lönsamma affärsområdena Signs & Graphics Sverige och Norge samt Logistics drivs vidare.
Jakob 1_1600

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera