Att driva tryckeri i coronatid

PUBLICERAD: 16 november 2020
UPPDATERAD: 14 november
Sign&Prints chefredaktör Peter Ollén.

Alla människor ska dö. Låt oss börja med att slå fast det. Några får förmånen att leva ett långt liv medan andra dör tidigare. Men alla ska dö.

Som skåning hade jag förmånen i helgen äta gås på restaurang med några goda vänner. Hon är sjukhusläkare och möter dagligen personer som tillhör olika riskgrupper. Ändå väljer hon att gå ut med goda vänner och äta. Tar det försiktigt, vi satt ett per meter från nästa sällskap och spritade oss. Men vi undvek inte att träffas. Minimerade bara risken.

Nu funderar du över kundbesök, julbord och after work. Många avstår helt från allt detta. Men det finns ju också varianten att du tar en promenad med kunden och diskuterar era långsiktiga affärer. Det kan ju också vara så att personalen går ut fyra och fyra och äter julbordet. Och att after work organiseras så att man köper in något att dricka till företaget och organiserar så att man umgås två och två och träffar olika varje vecka.

Jag frågade kring våra höga dödstal i Sverige. Fick veta att om någon fått en coviddiagnos och dör inom en månad efter det, så registreras det som covid, även om personen också hade kol, långt gången cancer eller var gammal och mycket skröplig. En varm sommar, som den vi hade för två år sedan, dör det fler än vad det gjorde i corona denna sommar – bara som en jämförelse. Och varje gång jag sätter mig på cykeln eller i bilen riskerar jag att bli en av de 20 000 människor som årligen skadas i trafiken.

Varför säger jag detta?

Därför att jag upplever att en del grafiska företag har blivit helt förlamade av oro över situationen med corona. När corona är över så kommer fortfarande några tusen att dö i influensa varje år. Lika många i andra virussjukdomar. Och 10 000-tals kommer att bli skadade i trafiken.

Så antingen hittar du nu en rimlig balans mellan risk och skydd av anställda på ditt företag. Eller också gör du det aldrig. För det är farligt att leva och det är farligt att arbeta. Men det är ännu farligare att låsa in sig i tron att världen kommer att vara påtagligt mindre farlig om ett eller två år.

Läs vidare

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Åtta45 ver 2

Scandinavian Print Group expanderar ytterligare

Tryckerikoncernen öppnar plånboken igen.
Esben_Mols_Kabell

Senaste nytt

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)

De visade linjer med helautomatisk bokproduktion

Efterbehandlingsexperterna Horizon demonstrerade hur man skapar den smarta fabriken på Drupa.
_DSC0615

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Åtta45 ver 2