InterioJet – vattenbaserat inkjetsystem för inredningsdekor

PUBLICERAD: 20 november 2020
UPPDATERAD: 20 november
Agfa lanserar ett vattenbaserat inkjetsystem, InterioJet 3300, som kan skriva ut på dekorpapper i en hastighet upp till 340 kvadratmeter per timme. Foto: Pressbild

Agfa lanserar InterioJet 3300, anpassad för att skriva ut stora volymer av mönster och logotyper på dekorpapper för användning till laminatgolv och möbler.
– Produkten är tänkt för stora volymer där du ska producera mycket av ett golv, säger Agfas Anders Österberg.

InterioJet 3300 är byggt som ett vattenbaserat bläckstrålesystem för multipass-utskrifter på dekorpapper.  maskinen riktar sig mot inrednings- och interiör-marknaden, och det handlar om en digital utskriftsprocess för att skapa laminerade ytor, till exempelvis golv och möbler. Det är exempelvis möjligt att skapa skräddarsydda inredningsdetaljer, inklusive märkeslogotyper, bildmotiv eller säsongsbetonade teman.

Den industriella skrivaren placerar sig i Agfas maskinportfölj inom affärsområdet Industrial print. Primärt är den tänkt för tillverkare av exempelvis laminatgolv. InterioJet 3300 blir ett led i tillverkningsprocessen och skriver ut på ett speciellt papper som därefter vidhäftas på golvmaterial under tryck. Anders Österberg, säljansvarig för Agfa Graphics i Sverige inom området Sign och display.

– Produkten är tänkt för stora volymer där du ska producera mycket av ett golv. Det går att göra likadant med uv-skrivare om du ska skriva ut direkt på en bänkskiva eller liknande. Men i och med att den använder vattenbaserat bläck så blir denna enormt mycket billigare i stora serier. Då sätter man till en sådan här maskin och sedan infogar man den i den process tillverkarna redan har.

Anders Österberg, säljansvarig för Agfa Graphics i Sverige inom området Sign och display. Foto: Claes Nordström

InterioJet 3300 bygger på en befintlig plattform – den prisade produktionsskrivaren Jeti Tauro LED UV riktad mot skylt-och displayutskrifter, Skillnaden är att tillverkaren nu har satsat på ett vattenbaserat system. Såväl skrivhuvuden, bläck och torksystem har anpassats till vattenbaserade pigmentfärger.

InterioJet kan skriva ut på två materialrullar åt gången. Vardera rulle kan ha en bredd på upp till 155 centimeter och en vikt på upp till 600 kg. Maskinen kan skriva ut i en hastighet upp till 340 kvadratmeter per timme. Överlägsen kontrast, skärpa och färgmättnad som går hand i hand med gängse färgprofiler i branschen, är tillverkarens egna beskrivning av utskriftskvaliteten.

 

Även denna maskin använder sig av Agfas Thin ink layer-teknik för att få ner bläckförbrukningen. Det bidrar till minskade produktionskostnader och ett lägre miljöavtryck, enligt tillverkaren. Såsom Agfas andra inkjetmaskiner riktade mot storformat är det arbetsflödesprogramvaran Asanti som driver InterioJet.

InterioJet 3300 bygger på plattformen Jeti Tauro LED UV riktad mot skylt-och displayutskrifter. Foto: Pressbild

 

 

Läs vidare

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2

Affär hos Marabu under mässan

Allmedia i Malmö har förstärkt maskinparken med en flatbäddsskrivare från Vanguard. Under Sign&Print Scandinavias andra dag blev det en handskakning i Marabus monter och affären var i hamn.
Marabu 1

Avtäckning på mässan för ny HP Latex-modell

HP Latex-familjen har fått en ny medlem, kallad 630 W. Maskinen hade världspremiär hos inte mindre än tre utställare under Sign&Print Scandinavia: NI Solutions, Spandex och Antalis.
A169871A-614E-46A0-8B8E-6CC4CD6F1B50

Lyfter fram trotjänare – och kommande hybrider

Under första kvartalet 2024 planerar Agfa att lansera två helt nya hybridmaskiner. De fick dessvärre inte se dagens ljus under Sign&Print Scandinavia, men besökarna får ändå höra några detaljer om de kommande nyheterna.
DSC_4253

Senaste nytt

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2