InterioJet – vattenbaserat inkjetsystem för inredningsdekor

PUBLICERAD: 20 november 2020
UPPDATERAD: 20 november
Agfa lanserar ett vattenbaserat inkjetsystem, InterioJet 3300, som kan skriva ut på dekorpapper i en hastighet upp till 340 kvadratmeter per timme. Foto: Pressbild

Agfa lanserar InterioJet 3300, anpassad för att skriva ut stora volymer av mönster och logotyper på dekorpapper för användning till laminatgolv och möbler.
– Produkten är tänkt för stora volymer där du ska producera mycket av ett golv, säger Agfas Anders Österberg.

InterioJet 3300 är byggt som ett vattenbaserat bläckstrålesystem för multipass-utskrifter på dekorpapper.  maskinen riktar sig mot inrednings- och interiör-marknaden, och det handlar om en digital utskriftsprocess för att skapa laminerade ytor, till exempelvis golv och möbler. Det är exempelvis möjligt att skapa skräddarsydda inredningsdetaljer, inklusive märkeslogotyper, bildmotiv eller säsongsbetonade teman.

Den industriella skrivaren placerar sig i Agfas maskinportfölj inom affärsområdet Industrial print. Primärt är den tänkt för tillverkare av exempelvis laminatgolv. InterioJet 3300 blir ett led i tillverkningsprocessen och skriver ut på ett speciellt papper som därefter vidhäftas på golvmaterial under tryck. Anders Österberg, säljansvarig för Agfa Graphics i Sverige inom området Sign och display.

– Produkten är tänkt för stora volymer där du ska producera mycket av ett golv. Det går att göra likadant med uv-skrivare om du ska skriva ut direkt på en bänkskiva eller liknande. Men i och med att den använder vattenbaserat bläck så blir denna enormt mycket billigare i stora serier. Då sätter man till en sådan här maskin och sedan infogar man den i den process tillverkarna redan har.

Anders Österberg, säljansvarig för Agfa Graphics i Sverige inom området Sign och display. Foto: Claes Nordström

InterioJet 3300 bygger på en befintlig plattform – den prisade produktionsskrivaren Jeti Tauro LED UV riktad mot skylt-och displayutskrifter, Skillnaden är att tillverkaren nu har satsat på ett vattenbaserat system. Såväl skrivhuvuden, bläck och torksystem har anpassats till vattenbaserade pigmentfärger.

InterioJet kan skriva ut på två materialrullar åt gången. Vardera rulle kan ha en bredd på upp till 155 centimeter och en vikt på upp till 600 kg. Maskinen kan skriva ut i en hastighet upp till 340 kvadratmeter per timme. Överlägsen kontrast, skärpa och färgmättnad som går hand i hand med gängse färgprofiler i branschen, är tillverkarens egna beskrivning av utskriftskvaliteten.

 

Även denna maskin använder sig av Agfas Thin ink layer-teknik för att få ner bläckförbrukningen. Det bidrar till minskade produktionskostnader och ett lägre miljöavtryck, enligt tillverkaren. Såsom Agfas andra inkjetmaskiner riktade mot storformat är det arbetsflödesprogramvaran Asanti som driver InterioJet.

InterioJet 3300 bygger på plattformen Jeti Tauro LED UV riktad mot skylt-och displayutskrifter. Foto: Pressbild

 

 

Läs vidare

Arbetshästar och neonutskrifter hos Swissqprint

Flatbädden Kudu och rullprintern Karibu tillsammans med iögonfallande neonutskrifter ska dra blickarna till Swissqprints monter under Fespa.
SQP trade fair

Framtiden för SPG: "Nu accelererar vi igen"

Det har varit lite tyst kring Scandinavian Print Group (SPG) på sistone. Det finns en förklaring till det – och det kommer att hända saker framöver.
Esben_Mols_Kabell

Profilföretaget Printer gör satsning i Finland

Brover Group-ägda Printer, e-handlare inom reklam- och trycksaker, har verkat på den svenska marknaden under några år. Nu tar företaget steget över Östersjön och går in i grannlandet Finland.
Printer Finland

Direct Color Systems visar LED-printers på Fespa

Direct Color Systems ska demonstrera sina LED-printers på Fespa. Flatbädden UV-44 DTS släpptes förra året och är en mångsidig printer i mellanformat.
3_4View2_3846-1536x1119

Senaste nytt

Etikettmarknaden föll 25 procent

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

Arbetshästar och neonutskrifter hos Swissqprint

Flatbädden Kudu och rullprintern Karibu tillsammans med iögonfallande neonutskrifter ska dra blickarna till Swissqprints monter under Fespa.
SQP trade fair

Zünd visar lösningar för ökad automation

Digitalisering, automation och innovation sammanfattar det skärbordstillverkaren Zünd visar under Fespa. Bland nyheterna finns ett kameratillval till deras största skärbord.
Zund Fespa 1 w

Snabb DTF-affär: ”Funderade bara en halvtimme”

Reklamlabbet i Glasriket hade i några år funderat på att uppgradera sitt textiltryck. När de fick höra talas om Mimakis DTF-lösning slog de till direkt. Företaget har även utökat med fler maskiner – och personal.
RL Fredrik Sara 2