InterioJet – vattenbaserat inkjetsystem för inredningsdekor

PUBLICERAD: 20 november 2020
UPPDATERAD: 20 november
Agfa lanserar ett vattenbaserat inkjetsystem, InterioJet 3300, som kan skriva ut på dekorpapper i en hastighet upp till 340 kvadratmeter per timme. Foto: Pressbild

Agfa lanserar InterioJet 3300, anpassad för att skriva ut stora volymer av mönster och logotyper på dekorpapper för användning till laminatgolv och möbler.
– Produkten är tänkt för stora volymer där du ska producera mycket av ett golv, säger Agfas Anders Österberg.

InterioJet 3300 är byggt som ett vattenbaserat bläckstrålesystem för multipass-utskrifter på dekorpapper.  maskinen riktar sig mot inrednings- och interiör-marknaden, och det handlar om en digital utskriftsprocess för att skapa laminerade ytor, till exempelvis golv och möbler. Det är exempelvis möjligt att skapa skräddarsydda inredningsdetaljer, inklusive märkeslogotyper, bildmotiv eller säsongsbetonade teman.

Den industriella skrivaren placerar sig i Agfas maskinportfölj inom affärsområdet Industrial print. Primärt är den tänkt för tillverkare av exempelvis laminatgolv. InterioJet 3300 blir ett led i tillverkningsprocessen och skriver ut på ett speciellt papper som därefter vidhäftas på golvmaterial under tryck. Anders Österberg, säljansvarig för Agfa Graphics i Sverige inom området Sign och display.

– Produkten är tänkt för stora volymer där du ska producera mycket av ett golv. Det går att göra likadant med uv-skrivare om du ska skriva ut direkt på en bänkskiva eller liknande. Men i och med att den använder vattenbaserat bläck så blir denna enormt mycket billigare i stora serier. Då sätter man till en sådan här maskin och sedan infogar man den i den process tillverkarna redan har.

Anders Österberg, säljansvarig för Agfa Graphics i Sverige inom området Sign och display. Foto: Claes Nordström

InterioJet 3300 bygger på en befintlig plattform – den prisade produktionsskrivaren Jeti Tauro LED UV riktad mot skylt-och displayutskrifter, Skillnaden är att tillverkaren nu har satsat på ett vattenbaserat system. Såväl skrivhuvuden, bläck och torksystem har anpassats till vattenbaserade pigmentfärger.

InterioJet kan skriva ut på två materialrullar åt gången. Vardera rulle kan ha en bredd på upp till 155 centimeter och en vikt på upp till 600 kg. Maskinen kan skriva ut i en hastighet upp till 340 kvadratmeter per timme. Överlägsen kontrast, skärpa och färgmättnad som går hand i hand med gängse färgprofiler i branschen, är tillverkarens egna beskrivning av utskriftskvaliteten.

 

Även denna maskin använder sig av Agfas Thin ink layer-teknik för att få ner bläckförbrukningen. Det bidrar till minskade produktionskostnader och ett lägre miljöavtryck, enligt tillverkaren. Såsom Agfas andra inkjetmaskiner riktade mot storformat är det arbetsflödesprogramvaran Asanti som driver InterioJet.

InterioJet 3300 bygger på plattformen Jeti Tauro LED UV riktad mot skylt-och displayutskrifter. Foto: Pressbild

 

 

Läs vidare

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för lådtryck

EFI presenterade lagom till Drupa en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpapplådor, men även andra inkjetnyheter.
EFI 3

Marabu går grönt med ny certifiering

Nyligen blev bläcktillverkaren Marabu certifierad enligt Greenguard. En märkning som visar att en produkt testats och utvärderats för att uppfylla stränga gränser för kemikalieutsläpp. Ett budskap som Marabu trycker på under Drupa.
Marabu 4

Ricoh: "Alla vill se utvecklingen på inkjetsidan"

Sign&Print hängde med på en visning bland snabba jaguarer, örnar och kraftfulla drakar på Drupamässan. Vad vi pratar om? Ricohs nya maskinavatarer så klart!
FotoJet-(84)

Senaste nytt

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett

”Det känns verkligen som vi växlar upp”

Efter en förrädisk vattenläcka har materialåterförsäljaren KA Olsson & Gems i Mölndal fått en nystart. Lokalerna har renoverats, flera nyrekryteringar har gjorts och man tror starkt på den prisvärda inredningsfolien CoverStyl som är ny i sortimentet.
DSC_6159

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)