Bred rullskrivare till Västeråstryckeri:
”En snabb rackare”

Vd:n Jonas Bergström och tryckaren Jonas Åkerlind framför deras nya rullskrivare Vutek 5r+. Foto: Privatbild

TB Printsolutions investerar för framtiden med EFI:s Vutek-skrivare i toppklassen. Den fem meter breda rulle till rulle-skrivaren 5r+ ska maxa tryckeriets produktion av rullmaterial.

Storformatstryckeriet TB Printsolutions i Västerås har börjat printa skarpt med en ny rullskrivare, Vutek 5r+.  Det är tillverkaren EFI:s flaggskeppsmodell som har en topphastighet på 487 kvadratmeter i timmen.

– Det är en snabb rackare, och det känns jätteroligt att vi kan göra en sådan här satsning under ett sådant här år, säger vd:n Jonas Bergström.

Han medger att det på ett sätt känns smått galet att investera i dessa tider. Å andra sidan är det inget nytt att tryckeriet investerar i en lågkonjunktur. Detsamma gjorde de under finanskraschen 2008. Det behövs för att de ska stå väl rustade när de kommer ut på andra sidan, säger han och utvecklar:

– Det var egentligen mycket för att hänga med i utvecklingen och också rent miljömässigt att fortsätta växla upp. Vi har blivit påverkade av pandemin som alla andra. Men det kommer ju en vändning på det här och då vill vi stå redo med att ha bra utrustning.

– Vi får en större kapacitet och flexibilitet, och när saker och ting vänder tillbaka så kommer vår redan befintliga rullavdelning stå ännu starkare för att kunna ta snabba jobb och leverera fort.

Printar med sju färger

Den fem meter breda inkjetskrivaren med led-teknik är utrustad med 18 Piezo-skrivhuvuden och EFI:s så kallade Ultradrop-teknik som är till för att skapa smidighet i skuggor, färgövergångar och skarp text ner till punktstorlek tre. TB Printsolutions nya maskin skriver ut i sju färger – CMYK, light magenta, light cyan och vitt. De kan ladda maskinen med tre materialrullar, vardera 1,6 meter breda, på en och samma gång om de så vill.

TB Printsolutions tanke är att enbart köra rullmaterial i Vutek-skrivaren.

– Med tanke på att vi har en ganska stor maskinpark så har vi andra maskiner som är helt dedikerade för skivmaterial.

– Man kan köpa till ett bord till maskinen. Men vi ser den som en ren rullmaskin. Den är fem meter bred och har fin droppstorlek, 7 picoliter, 1200 x 1200 dpi, som blir otroligt fint. Och det är betydligt lägre elförbrukning, och kortare ställtider när man laddar materialet.

Mindre materialspill

En rad smarta funktioner finns i produktionsskrivaren. I ett urval finns vitt och klart bläck, automatisk bakgrundsbelysning av media och möjlighet att printa block out på transparenta filmer – exempelvis två olika motiv på varsin sida av filmen. Det finns också möjlighet till skärning av ark horisontellt och uppslitsning vertikalt inline, vilket gör att en skärplotter blir överflödig. Exempelvis kan en fem meters banner skäras ner till 20 mindre delar inline.

Enligt EFI går max 40 centimeter av en materialrulle till spillo när den laddas i maskinen.

– Det gör att vi inte kommer att slänga lika mycket material i varje laddning. Där kommer vi spara pengar och spara på miljön.

Led-härdningen av bläcket gör att de kommer att kunna skriva ut på en del tunnare och mer värmekänsliga material. Men det är främst andra fördelar Jonas pekar ut:

– Det är miljön helt klart, och den ekonomiska fördelen att det blir lägre elförbrukning.

Marabu installerade maskinen

Återförsäljaren och färgtillverkaren Marabu Scandinavia står för installation, service, underhåll och förbrukningsvaror. För Västeråstryckeriets del är det första gången de köper en EFI Vutek-skrivare.

– Det var den bästa maskinen när jag gjorde min jämförelse. Rent maskinellt tycker jag det var den bästa maskinen och tekniken. Det var inte den billigaste men den kommer att hålla längst och vi får mest för pengarna.

Vilka användningsområden ser du?

– Den känns väldigt bred när det kommer till applikationsområdet, säger han och räknar upp tyg för bakbelysta ljuslådor, affischer, vepor, självhäftande dekaler och vinyler.

Jonas Berström beskriver 2020 som sitt tuffaste år som vd för TB Printsolutions.

Tappat 20 procent

Butiksreklam står för cirka 50 procent av företagets omsättning och utomhusreklam står också för en betydande del. Under året med corona har dock tryckproduktionen mot event och mässor dippat rejält.

– Det har nästan klappat igen helt och hållet. En av våra största kunder, Stockholmsmässan, är nu nästintill lika med noll. Så vi har tappat ungefär 20 procent av vår omsättning i år.

Bokslutet stänger i december och Jonas Bergström tror de landar kring 80 miljoner kronor i omsättning.

– Jag hoppas vi levererar svarta siffror i alla fall. Personligen har det här varit det tuffaste året för mig som vd sedan jag tog över rollen från farsan. Trots den oro som jag tror alla bär med sig när man inte riktigt vet när pandemin är över, så har det utvecklat både mig och företaget att se på saker annorlunda.

– Det har varit ett speciellt år och vi försöker samla oss och se vad som ska hända. Vi tror ju att det här tyvärr kommer att hålla i sig ganska länge. Vi försöker anpassa oss till rådande omständigheter hela tiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *