Umeåtryckeri: ”Vi har en gemensam utmaning”

PUBLICERAD: 25 november 2020
UPPDATERAD: 25 november
Lennie Nylén, vd på Original Tryckeri, uppmanar branschen att arbeta mer ihop än mot varandra.

För Original Tryckeri har året enligt vd:n Lennie Nylén varit över förväntan bra, trots utmaningar med coronapandemin. Året har bland annat inneburit ett nyförvärv och produktion av covid-relaterat material. 

– Redan vid budgeteringen för året räknade vi med en sättning på marknaden baserat på att det var rimligt att förvänta sig en lågkonjunktur. Första kvartalet överträffade dock förväntningarna och sen kom covid-19. Vi har producerat en del covid-relaterat informationsmaterial inom produktionsområden som annars tagit lite stryk. Vi har också gjort en del skyddsmaterial. För tryckeriet har verksamhetsåret till stor del handlat om att planera ekonomin framåt, berättar Lennie Nylén, vd på Original Tryckeri i Umeå.

Under året har de utökat med ett kontor i Lycksele som kommer från ett förvärv av verksamheten i konkursboet för Nya Tryckeriet i Lycksele AB.

– Vi ser stora samordningsfördelar med att bedriva verksamhet med produktion på flera orter.

Tur med bredd

Tryckeriet har en stor bredd bland olika branscher i kundportföljen, och ett brett erbjudande berättar Lennie Nylén. Det har märkts tydligt vilka affärsområden och säljkanaler som gått bättre respektive sämre under året:

– I grova drag kan vi säga att marknadsmaterial sjunkit kraftigt sedan covid började. Största tappet på storformat, men även en del på offset och digitaltryck inom just marknadsmaterial. Mässmaterial och mässmontrar har av förklarliga skäl gått riktigt dåligt, inte ens rollups har sålt särskilt bra. Det som istället har ökat är informationsmaterial, i synnerhet covid-information. Här har vi då fått uppdrag som passat de tekniker som annars tappat, säger Lennie Nylén och tillägger:

– Vi ser stora samordningsfördelar med att bedriva verksamhet med produktion på flera orter.

Tuff utmaning för branschen

Framåt har företaget planer på kompletterande investeringar.

– Vi tror på en tuff utmaning för branschen de närmsta åren och därför behöver vi paketera en kombination av produkt och tjänst samt tydliggöra vårt erbjudande till kunder. Vi kommer fortsätta göra mindre kompletterande investeringar, men tar det lugnt med större investeringar. Faktum är att branschen borde arbeta mer ihop än mot varandra. Vi har en gemensam utmaning i att ta hand om vår industris framtid.

Läs vidare

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2

Färska nyheter och försäljningar hos Plockmatic

När Plockmatic summerar årets Sign&Print Scandinavia så omfattar det flera maskinförsäljningar.
– Jag har inte hunnit räkna än, men det är ett gäng, säger Tommy Jönsson, försäljningschef på Plockmatic Sverige.
Plockmatic 1

Affär hos Marabu under mässan

Allmedia i Malmö har förstärkt maskinparken med en flatbäddsskrivare från Vanguard. Under Sign&Print Scandinavias andra dag blev det en handskakning i Marabus monter och affären var i hamn.
Marabu 1

Senaste nytt

Hexis ger kunderna makten över laminaten

I Hexis monter var det stort fokus på skyddsfilmer i serien Bodyfence under Sign&Print. Företaget hade bilar både utanför och innanför entrén till Kistamässan. De visade också inredningsvinyler, folier och laminat. 
FotoJet

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449