Systemet som klamrar 3 000 set i timmen

PUBLICERAD: 27 november 2020
UPPDATERAD: 27 november
Efterbehandlingsleverantören Quadients Björn Olsson och Marcus Ramberg. Foto: Claes Nordström

Quadient står för ett komplett klammersystem till Elanders nya Canonpress iX3200.

I samband med att Canon installerar sina två arkmatade iX3200-inkjetpressar från Canon hos Elanders Sverige i Vällingby valde de att involvera Quadient i efterbehandlingen. Quadient är återförsäljare av C.P. Bourg i Sverige.

Den nya efterbehandlingslinan står kopplad till skrivaren, skär ner arken på alla sidor och bigar, häftar och falsar. Systemet har även kompletterats med en lösning från Duplo, en helt ny fyrkantsryggsenhet. Merparten av de tryckta arken från iX-pressen kommer gå iX-pressen, men linan fungerar också som en hybridlösning. Den kan alltså matas med ark och arbeta fristående.

3 000 set i timmen

Spannet på pappersarken ligger från 60 upp till 350 gram. Systemet gör upp till 3 000 set i timmen eller 2 600 set i timmen med fyrkantsrygg vilket ska ligga och takta med det som printern producerar, säger Marcus Ramberg, produktspecialist hos Quadient.

Björn Olsson, affärsansvarig hos Quadient, säger att iX3200 är god för 160 dubbelsidiga A4 och det kompletta klammersystemet räcker tillräckligt gott för att svälja det som kommer från printern.

Modul roterar arken

Han framhåller speciellt en av modulerna i systemet. Bourg preparation module (BPM).

– Den förbereder trycksaken för vidare klamring och falsning. Men den gör det på ett litet annorlunda sätt än föregångaren. Vad vi kan konstatera är att den skär huvud och fot och bigar i en otrolig hastighet.

– Den har också en modul som roterar arken som ska klamras 90 grader beroende på hur formatet ligger. Det gör den helt sömlöst.

Bourg preparation module (BPM) har en modul som roterar arken 90 grader. Foto: Claes Nordström

Olsson säger att det är en extremt snabb hantering för att optimera flödet av broschyrer i systemet.

– Inga flaskhalsar.

Enhet för fyrkantsrygg

Hela systemet hos Elanders blir som följer. Arkmataren BSF och BPM, prepareringsmodulen. Tredje modulen heter BME som häftar och falsar. På slutet kompletteras linan med fyrkantsryggsenheten från Duplo, DSS 350. På slutet finns en bandavläggare för att samla upp trycksakerna.

Sista momentet innan bandavläggaren är fyrkantsryggsenheten från Duplo, DSS 350.

Läs vidare

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Färska nyheter och försäljningar hos Plockmatic

När Plockmatic summerar årets Sign&Print Scandinavia så omfattar det flera maskinförsäljningar.
– Jag har inte hunnit räkna än, men det är ett gäng, säger Tommy Jönsson, försäljningschef på Plockmatic Sverige.
Plockmatic 1

Color Systems såg ny kundgrupp

Color System har satt tänderna i en ny kundgrupp med UV-storformatsskrivaren från Epson. – Det är jätteroligt, säger Magnus Edfeldt, säljs och marknadsansvarig. Återförsäljaren från Vällingby visade också flera maskiner för Direct to film.
DSC_4386

Skärning med kollaborativa robotar

Automation med robotlösningar. Det står i fokus hos Zünd under Sign&Print Scandinavia.
– Vi vill få fler att inse att det är nästa steg i utvecklingen, säger Henrik Larsson Hedblom på Zünd Skandinavien.
Zund 2

Senaste nytt

Hexis ger kunderna makten över laminaten

I Hexis monter var det stort fokus på skyddsfilmer i serien Bodyfence under Sign&Print. Företaget hade bilar både utanför och innanför entrén till Kistamässan. De visade också inredningsvinyler, folier och laminat. 
FotoJet

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449