Systemet som klamrar 3 000 set i timmen

Efterbehandlingsleverantören Quadients Björn Olsson och Marcus Ramberg. Foto: Claes Nordström

Quadient står för ett komplett klammersystem till Elanders nya Canonpress iX3200.

I samband med att Canon installerar sina två arkmatade iX3200-inkjetpressar från Canon hos Elanders Sverige i Vällingby valde de att involvera Quadient i efterbehandlingen. Quadient är återförsäljare av C.P. Bourg i Sverige.

Den nya efterbehandlingslinan står kopplad till skrivaren, skär ner arken på alla sidor och bigar, häftar och falsar. Systemet har även kompletterats med en lösning från Duplo, en helt ny fyrkantsryggsenhet. Merparten av de tryckta arken från iX-pressen kommer gå iX-pressen, men linan fungerar också som en hybridlösning. Den kan alltså matas med ark och arbeta fristående.

3 000 set i timmen

Spannet på pappersarken ligger från 60 upp till 350 gram. Systemet gör upp till 3 000 set i timmen eller 2 600 set i timmen med fyrkantsrygg vilket ska ligga och takta med det som printern producerar, säger Marcus Ramberg, produktspecialist hos Quadient.

Björn Olsson, affärsansvarig hos Quadient, säger att iX3200 är god för 160 dubbelsidiga A4 och det kompletta klammersystemet räcker tillräckligt gott för att svälja det som kommer från printern.

Modul roterar arken

Han framhåller speciellt en av modulerna i systemet. Bourg preparation module (BPM).

– Den förbereder trycksaken för vidare klamring och falsning. Men den gör det på ett litet annorlunda sätt än föregångaren. Vad vi kan konstatera är att den skär huvud och fot och bigar i en otrolig hastighet.

– Den har också en modul som roterar arken som ska klamras 90 grader beroende på hur formatet ligger. Det gör den helt sömlöst.

Bourg preparation module (BPM) har en modul som roterar arken 90 grader. Foto: Claes Nordström

Olsson säger att det är en extremt snabb hantering för att optimera flödet av broschyrer i systemet.

– Inga flaskhalsar.

Enhet för fyrkantsrygg

Hela systemet hos Elanders blir som följer. Arkmataren BSF och BPM, prepareringsmodulen. Tredje modulen heter BME som häftar och falsar. På slutet kompletteras linan med fyrkantsryggsenheten från Duplo, DSS 350. På slutet finns en bandavläggare för att samla upp trycksakerna.

Sista momentet innan bandavläggaren är fyrkantsryggsenheten från Duplo, DSS 350.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Lackat och klart för arkmatad inkjet

Canon har i samarbete med Plockmatic tagit fram en sömlös integration mellan Canons arkmatade digitala tryckpressar i varioPRINT iX-serien och Plockmatics DigiCoater Pro 400 HD LED efterbehandlingsmaskin. Kombinationen ska göra att kunderna kan producera högkvalitativa uv-lackade produkter i hög hastighet i ett automatiserat flöde.

Publicerat av: