Svarta siffror för Stema trots miljontapp

Mats Ohlsson, vd på Stema. Foto: Stema

Mats Ohlsson, vd på Stema. Foto: Stema

Boråstryckeriet Stema Specialtrycks verksamhetsår startade på topp men sedan stannade orderingången plötsligt. Nu ser tryckeriet dock en klar förbättring och vd:n Mats Ohlsson delar med sig av sina planer framåt. 

Hur har verksamhetsåret 2020 sett ut?

– Vårt verksamhetsår startade i juli 2019 med en bra start på hösten och full produktion till i mitten på mars. Då stannade orderingången plötsligt av och fram till juni 2020 tappade vi totalt 14 miljoner kronor från föregående år. För 2019–2020 stängde vi böckerna med 94 miljoner och med permittering kunde vi trots allt visa svarta siffror. Nu ser vi en klar förbättring och personalen är tillbaka på hundra procent.

Hur har försäljningen sett ut?

– Förutom att försöka hålla högsta service och informera kunderna om vår grafiska bredd i vår anläggning i Borås, så har vi vunnit ett antal offentliga upphandlingar och fått en hel del nya löpande uppdrag från både stora som små företag i olika branscher. Det är ett fortsatt tapp på produktion för mässor, event och konferenser, vilket vi hoppas ska vända kvartal ett 2021.

Vad är planen framåt?

– Effektivisera produktionen, arbeta med Agfas Apogee som är nytt för hela vår prepress, fortsätta utveckla vårt affärssystem StemaGo och framför allt – vårda vår befintliga kundstock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Bokens förvandling genom hållbar innovation

Hållbarhet blir allt viktigare för alla aktörer i bokbranschen. Med det ökade fokuset på hållbarhet handlar årets Canon Future Book Forum den 2 december om att främja hållbar innovation i alla delar av förlagsbranschen – från hur böcker produceras, distribueras och är tillgängliga, till deras avtryck i vår vardag.

Publicerat av: 

Från glada gubbar till e-handel

System för att på riktigt kunna e-handla med trycksaker. Och då även komplexa former av förpackning. Det är vad det tyska företaget Cloudlab ägnar sig år. Detta snabbt växande företag – från 50 anställda i våras till 75 nu – används av de tyska nättryckerierna, samt tryckerier runt om i världen och sedan en tid tillbaka också på flera platser i Skandinavien.

Publicerat av: 

De demonstrerar komplett förpackningsflöde

Etiketter och förpackningar är två tillväxtområden inom den grafiska branschen. Konica Minolta har sammanställt några förslag på hur tryckerier kan ta del av den positiva utvecklingen, inte bara med en digital etikettskrivare, utan en komplett lösning för att producera etiketter och förpackningar i korta serier.

Publicerat av: 

Ny studie: Så upplever företag hållbarhetsarbetet

56 procent av tillfrågade europeiska företag upplever det som kämpigt att göra gröna investeringar eftersom andra affärsproblem ses som mer krävande. Och bara en tredjedel av företagens chefer ser den digitala transformationen som en möjliggörare för mer hållbara affärsmetoder. Det framgår i en ny Ricoh-studie.

Publicerat av: 

Canon sätter standard för CAD-utskrifter

Canons nya storformatsskrivare för CAD-ritningar och affischutskrifter i färg täpper till luckan tillverkaren haft när det gäller att nå kunder i låg- och mellansegmentet.
– Man har tagit de bästa bitarna från Canons produktionsperspektiv och gjort det i en ny smidig kompakt lösning. Den här kommer vi definitivt se mer av på marknaden i sitt segment, säger Matteus Celinski, Sverigechef hos Canon.

Publicerat av: