torsdag 21. januari – vecka 3
Oskar Berg och Robert Danielsson vid den nya rullprintern från Canon. Foto: Signal Display
Hos Signal Display i Virserum har tre maskiner fått flytta ut för att ge plats åt storformatsskrivaren Colorado 1650 från Canon.
– Uppgraderingen uppfyller alla våra krav, säger delägaren Robert Danielsson.
Signal Display producerar framför allt skyltar och kampanjmaterial för mässor och butiker. Med den senaste investeringen ser ägarna Oskar Berg och Robert Danielsson att de ska växla upp produktionen inom segmenten ytterligare.
Produktionsbyrån började år 2002 med rullprintrar och 2011 drog de även igång arbetet med planprintrar och efterbearbetning. I dag har de kapacitet i sin maskinpark för att leverera en rad olika produkter.
– Vi gör mycket specialproduktion. Vi trycker på skivor och gör konstruktioner av det vi printar, bland annat wellpappsställ och moduler. Det är mycket butiksskyltar och butikskampanjer, säger delägaren Oskar Berg.
– Vi levererar inte direkt till slutkund utan fungerar som en produktionsenhet med underleverantörer, för till exempel inhouse- och mediebyråer, tillägger delägaren Robert Danielsson.
I september 2020 bestämde sig ägarna för att investera i en ny rullprinter – en Canon Colorado 1650-skrivare. Tre äldre maskiner fick tas bort för att göra plats för den nya. Något som låg rätt i tiden, enligt ägarna.
– Vi kände att vi behövde byta ut våra gamla maskiner för att de började bli till åren, så det låg rätt i tiden helt enkelt. Antingen kunde vi servat och arbetat vidare med de gamla maskinerna, eller satsa på något nytt som tar oss ett steg längre, berättar Robert.
Enligt ägarna har Colorado 1650 allt som krävs för att göra dagens maskinpark komplett. Det är en produktionsanpassad rulle-till-rulle-skrivare som arbetar med en uv-gel-teknik och erbjuder tryck på flera olika material så som tyg, papper, tapet och vinyl. Rullbredden är 1625 millimeter och en funktion i Coloradon är att den kan laddas med två materialrullar.
– Vi valde en maskin som vi kan lita på. Den är snabb vilket är en fördel, men vi sökte framför allt helheten med möjligheten att trycka på olika material, till exempel obehandlade material, så att man kan komma ner i kvadratmeterpris, säger Robert.
Tidigare har företaget räknat på lönsamhet för en upplaga om 20–30 affischer, därefter har det blivit för dyrt.
– Nu kan vi möta tryckmarknaden i affischproduktionen. Där är vi bara i början på vad vi kan erbjuda. Kanske kommer vi bygga större paket för kunderna inom detta, säger Robert.
Med corona-året som gått har produktionen mot mässor och butiker minskat, vilket gett produktionsbyrån tid att utveckla verksamheten internt.
– Vi använder tiden till att hitta på nya produkter och att lära oss ordentligt om alla maskiner så att vi är starkare med våra investeringar när allt ska köra igång när det vänder igen. Vi ska bara kunna trycka på knappen och köra igång produktionen, avslutar Robert Danielsson.
Boråsföretaget Lamina System har nischat sig på efterbearbetning inom signbranschen. Företaget vill med hjälp av sina produkter minska andelen manuella arbetsmoment och istället göra dem semi- eller helautomatiska.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 20. januari, 2021
Våren 2019 investerade Brand Factory i Linköping i ett Zünd G3-skärbord. Nu har företaget även köpt in ett Zünd-bord till fabriken i Farsta. Efter ett minst sagt annorlunda år ser man ljust på framtiden.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 20. januari, 2021
Den franska materialtillverkaren Hexis släpper en ny folie anpassad för digitaltryck. Den har utrustats med ett transparent och tryckkänsligt akrylatlim som ger över 99 procents opacitet, enligt företaget.
Publicerat av:Claes Nordström | claes.nordstrom@agi.se| 19. januari, 2021
Ricoh öppnar för att deras printhuvuden kan använda Farbenpunkts nya textilbläck, PeractoJet. Ett sätt att nå den attraktiva marknaden för digitalt textiltryck – och reducera miljöpåverkan markant.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 18. januari, 2021
Nya maskiner, mjukvaror och efterbehandlingslösningar. Det blir den röda tråden när Konica Minolta laddar inför Sign&Print Connect:
– Vi kommer fortsätta med det vi gjorde på förra Sign&Print Scandinavia där vi slog på stora trumman – att vi är så mycket mer, säger affärsområdeschef Roy Spennare.
Claes Nordström | claes.nordstrom@agi.se| 15. januari, 2021
Tryckeribranschen kan göra mer än kommersiella jobb, förpackningar eller affischer i storformat. Tryckt elektronik är en miljardindustri och blir alltmer i fokus, särskilt tryckta och flexibla sensorer. Sign&Print frågar Matthew Dyson, teknikanalytiker på ID Tech Ex, om vilka tryckeriföretag som skulle kunna dra nytta av denna utveckling, och vilken kunskap som krävs.
Publicerat av:Claes Nordström | claes.nordstrom@agi.se| 15. januari, 2021
Oki har vässat sin affärsstrategi och lagt fokus på utvalda trycklösningar, flera för det grafiska segmentet. På Sign&Print Connect visas lösningar inom tre huvudsakliga områden.
Publicerat av:Claes Nordström | claes.nordstrom@agi.se| 14. januari, 2021
Färgtillverkaren Marabu lanserar nu världens första vattenbaserade färg för tampongtryckning. Ett miljövänligare och nästintill luktfritt alternativ. Tidigare har branschen helt dominerats av lösningsmedelsbaserade färger.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 14. januari, 2021
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige