fredag 22. januari – vecka 3
Anders Trillkott, vd för Scandraft gläds åt företagets senaste produkt – självhäftande skyddsfolien Covidsafe.
Scandraft börjar sälja Covidsafe i Sverige. Folien har en speciell beläggning framtagen av finska Clean Touch Medical som eliminerar virus och bakterier från kontaktytor.
– Det är en självhäftande produkt som bevisat dödar SARS-CoV-2 på några sekunder. Det är en väldigt intressant produkt – världsunik, säger Anders Trillkott, vd för Scandraft.
Scandraft som erbjuder material för bild, dekor och reklam blir officiell återförsäljare för CovidSafe i Sverige, Norge och Danmark. Covidsafe är temporära skydd utvecklade av det finska företaget Clean Touch Medical, specialiserade på antibakteriella lösningar, och finns som ark, krympslang eller på rulle.
– Det har inte funnits någon produkt tidigare som bevisat tar kål på SARS-CoV-2 som orsakar covid-19, säger Anders Trillkott, vd för Scandraft.
Scandraft hoppas på att kunna visa den splitternya produkten i deras sortiment när de ställer ut på den digitala mässan SignPrint Connect, 9-11 februari.
Produktserien utökades nyligen med färdigskurna delar för handtag, receptionsdiskar, bardiskar med mera. Covidsafe finns även som en vinylmatta.
Anders trillkott säger att den självhäftande produkten bevisat dödar SARS-CoV-2 och andra typer av bakterievirus på några sekunder och är marknadens enda temporära skydd för kontaktytor. Beläggningen består av en multimetallhybrid med koppar och andra rena och naturliga metaller för att beläggningen ska bli mer effektiv. Beläggningen eliminerar bakterier och virus av sig själv och användaren behöver inte desinficera sina händer för att skydda sig för mikroberna på kontaktytorna.
Det finska företaget har utvecklat Covidsafe i samarbete med universitet i Helsingfors och Estland, enligt Trillkott.
– Produkten innehåller inte några kemikalier utan bara koppar och silver som man har belagt på en självhäftande folie. Så det man tar på är koppar och silver.
Covidsafe-skydden har hittills bland annat monterats i skolor, offentliga utrymmen, butiker, på kontor och i kollektivtrafiken. Enligt företaget har målet med de framtagna produkterna varit att de ska kunna monteras enkelt och snabbt, för vem som helst. Färger som indikerar beläggningsslitage ska också skapa säkerhet för användare så att de vet när produkten behöver bytas ut, skriver tillverkaren.
Boråsföretaget Lamina System har nischat sig på efterbearbetning inom signbranschen. Företaget vill med hjälp av sina produkter minska andelen manuella arbetsmoment och istället göra dem semi- eller helautomatiska.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 20. januari, 2021
Våren 2019 investerade Brand Factory i Linköping i ett Zünd G3-skärbord. Nu har företaget även köpt in ett Zünd-bord till fabriken i Farsta. Efter ett minst sagt annorlunda år ser man ljust på framtiden.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 20. januari, 2021
Den franska materialtillverkaren Hexis släpper en ny folie anpassad för digitaltryck. Den har utrustats med ett transparent och tryckkänsligt akrylatlim som ger över 99 procents opacitet, enligt företaget.
Publicerat av:Claes Nordström | claes.nordstrom@agi.se| 19. januari, 2021
Ricoh öppnar för att deras printhuvuden kan använda Farbenpunkts nya textilbläck, PeractoJet. Ett sätt att nå den attraktiva marknaden för digitalt textiltryck – och reducera miljöpåverkan markant.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 18. januari, 2021
Nya maskiner, mjukvaror och efterbehandlingslösningar. Det blir den röda tråden när Konica Minolta laddar inför Sign&Print Connect:
– Vi kommer fortsätta med det vi gjorde på förra Sign&Print Scandinavia där vi slog på stora trumman – att vi är så mycket mer, säger affärsområdeschef Roy Spennare.
Claes Nordström | claes.nordstrom@agi.se| 15. januari, 2021
Tryckeribranschen kan göra mer än kommersiella jobb, förpackningar eller affischer i storformat. Tryckt elektronik är en miljardindustri och blir alltmer i fokus, särskilt tryckta och flexibla sensorer. Sign&Print frågar Matthew Dyson, teknikanalytiker på ID Tech Ex, om vilka tryckeriföretag som skulle kunna dra nytta av denna utveckling, och vilken kunskap som krävs.
Publicerat av:Claes Nordström | claes.nordstrom@agi.se| 15. januari, 2021
Oki har vässat sin affärsstrategi och lagt fokus på utvalda trycklösningar, flera för det grafiska segmentet. På Sign&Print Connect visas lösningar inom tre huvudsakliga områden.
Publicerat av:Claes Nordström | claes.nordstrom@agi.se| 14. januari, 2021
Färgtillverkaren Marabu lanserar nu världens första vattenbaserade färg för tampongtryckning. Ett miljövänligare och nästintill luktfritt alternativ. Tidigare har branschen helt dominerats av lösningsmedelsbaserade färger.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 14. januari, 2021
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige