fredag 22. januari – vecka 3
Intergrafs ”Economic report 2020” sammanfattar de senaste tillgängliga siffrorna om den europeiska tryckeribranschen och i samarbete med Smithers ger den också en syn på hur branschen kan utvecklas. Foto: Jason Bickley
Intergraf, den europeiska federationen för tryck och digital kommunikation, publicerar varje år en ekonomisk rapport. Den ger en detaljerad inblick i tryckmarknadens utveckling och framtid i Sverige och Europa.
Även om årets rapport inte kan ge exakta siffror till följd av den pågående coronapandemin är den ändå värd att titta närmare på. Visste du att den europeiska tryckeribranschen omfattade totalt 109 000 företag 2017? Eller att de tryckeritätaste länderna finns i Frankrike, Italien och Spanien, medan den högsta försäljningen genererades i Tyskland, Storbritannien och Italien? Andra intressanta siffror är att 89 procent av alla europeiska tryckerier har färre än 10 anställda, totalt 95 procent färre än 20 anställda och 5 procent mer än 20 anställda, inklusive en procent med mer än 250 anställda.
Den som invänder mot att dessa siffror redan är tre år gamla kan ha rätt – men Intergrafs rapport sammanfattar officiell sammantagen statistik från Eurostat, och presenterar därmed alltid de senaste tillgängliga uppgifterna. Intergrafs olika medlemsförbund i Europa tillhandahåller även information om aktuella trender i utvalda europeiska länder som bidrar med mer uppdaterade siffror.
En titt på de senaste åren gör det dock möjligt att dra spännande slutsatser om de enskilda tryckmarknaderna. Exempelvis, majoriteten av alla trycksaker, 27 procent, som producerades under 2018 var reklam. Böcker följde med 17 procent, etiketter med 16 procent, tidskrifter med 10 procent och kataloger med 9 procent. Säkerhetstryck uppgick till sju procent, tidningar landade på sex procent och andra saker utgjorde åtta procent.
Sammantaget visar siffrorna i Intergrafs Economic report 2020 att den totala volymen tryckprodukter i EU-länderna har minskat de senaste åren. Mellan åren 2017 och 2018 backade totalvolymen med 2,8 procent, och blickar man ännu längre tillbaka är nedgången ännu tydligare. Enligt Intergrafs siffror är det produktsegmenten tidningar och kataloger som har legat mest stabila.
Tryckmarknaden i Europa 2018 delar upp sig i följande grafik. Källa: Intergraf
Rapporten ger inte bara detaljerad information om utvecklingen av den europeiska tryckeribranschen som helhet, utan tittar också närmare på de enskilda länderna. Siffrorna för Sverige kommer från 2019 och visar bland annat följande utveckling: försäljningen inom kommersiellt tryck minskade med 6,5 procent jämfört med 2018. Både etikett- och förpackningstrycket omsatte 2 procent mer, medan storformatstrycket minskade med 12 procent för samma period. För tryckning av böcker var nedgången 4 procent.
En närmare titt på hur de olika tryckteknikerna utvecklas så ökade digitaltrycket med 4 procent, medan rulloffset och arkoffset dalade med 5-10 procent, respektive 8,5 procent. Även storformat sjönk med 12 procent. Däremot visade flexotrycket ett uppsving med 2 procent.
En trend som pekas ut är att antalet verksamma tryckerier i Sverige sjunker med 10 procent årligen till följd av den konsolidering som sker i branschen.
Den exakta omfattningen och effekterna av coronapandemins andra våg, och i vissa länder den tredje, kunde inte uppskattas när den ”ekonomiska rapporten 2020” fastställdes. Dock står det klart att pandemin leder till till permanenta förändringar när det kommer till behovet av tryckta produkter. Brexit kommer också att få konsekvenser för den europeiska tryckeribranschen. Med hjälp av analysinstitutet Smithers Research Institute belyser Economic report 2020” hur de kommande månaderna och åren kan se ut. En slutsats är att pandemin nu skulle kunna påskynda trender som uppstod före pandemin. Detta är bland annat ett positivt tecken för etikett- och förpackningsindustrin. Rapporten behandlar också utsikterna för återhämtning på tryckmarknaden.
För den som vill gräva lite djupare i siffrorna och letar efter mer detaljerad information om produktspecifika trender eller utvecklingen i leverantörsbranschen, så finns den 180-sidiga ekonomiska rapporten om Intergraf tillgänglig. Rapporten är gratis för Intergrafs medlemsföretag. Icke medlemmar kan köpa rapporten för 290 euro plus moms i elektronisk eller tryckt form.
Intergraf representerar 21 medlemsförbund i 22 europeiska länder.
Text: Judith Grajewski/Claes Nordström, Översättning: Claes Nordström
Claes Nordström | claes.nordstrom@agi.se| 23. december, 2020
Boråsföretaget Lamina System har nischat sig på efterbearbetning inom signbranschen. Företaget vill med hjälp av sina produkter minska andelen manuella arbetsmoment och istället göra dem semi- eller helautomatiska.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 20. januari, 2021
Våren 2019 investerade Brand Factory i Linköping i ett Zünd G3-skärbord. Nu har företaget även köpt in ett Zünd-bord till fabriken i Farsta. Efter ett minst sagt annorlunda år ser man ljust på framtiden.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 20. januari, 2021
Den franska materialtillverkaren Hexis släpper en ny folie anpassad för digitaltryck. Den har utrustats med ett transparent och tryckkänsligt akrylatlim som ger över 99 procents opacitet, enligt företaget.
Publicerat av:Claes Nordström | claes.nordstrom@agi.se| 19. januari, 2021
Ricoh öppnar för att deras printhuvuden kan använda Farbenpunkts nya textilbläck, PeractoJet. Ett sätt att nå den attraktiva marknaden för digitalt textiltryck – och reducera miljöpåverkan markant.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 18. januari, 2021
Nya maskiner, mjukvaror och efterbehandlingslösningar. Det blir den röda tråden när Konica Minolta laddar inför Sign&Print Connect:
– Vi kommer fortsätta med det vi gjorde på förra Sign&Print Scandinavia där vi slog på stora trumman – att vi är så mycket mer, säger affärsområdeschef Roy Spennare.
Claes Nordström | claes.nordstrom@agi.se| 15. januari, 2021
Tryckeribranschen kan göra mer än kommersiella jobb, förpackningar eller affischer i storformat. Tryckt elektronik är en miljardindustri och blir alltmer i fokus, särskilt tryckta och flexibla sensorer. Sign&Print frågar Matthew Dyson, teknikanalytiker på ID Tech Ex, om vilka tryckeriföretag som skulle kunna dra nytta av denna utveckling, och vilken kunskap som krävs.
Publicerat av:Claes Nordström | claes.nordstrom@agi.se| 15. januari, 2021
Oki har vässat sin affärsstrategi och lagt fokus på utvalda trycklösningar, flera för det grafiska segmentet. På Sign&Print Connect visas lösningar inom tre huvudsakliga områden.
Publicerat av:Claes Nordström | claes.nordstrom@agi.se| 14. januari, 2021
Färgtillverkaren Marabu lanserar nu världens första vattenbaserade färg för tampongtryckning. Ett miljövänligare och nästintill luktfritt alternativ. Tidigare har branschen helt dominerats av lösningsmedelsbaserade färger.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 14. januari, 2021
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige