”Inspirerande, innovativt och sevärt”

PUBLICERAD: 10 januari 2021
UPPDATERAD: 10 januari
Matteus Celinski, Sverigechef för Canon, utlovar tryckkvalitet och prestanda i deras utställning på mässan Sign&Print Connect, 9-11 februari.

Matteus Celinski presenterar Canons dragplåster på mässan Sign&Print Connect. Fyra maskiner kommer att stå i främsta rummet. En av dem är den arkmatade inkjetsnackisen som lanserades i fjol.
– Den stora allmänheten får möjlighet att skåda både tryckkvalitet och prestanda ur ett arkproduktionsperspektiv.

När Matteus Celinski, Sverigechef för Canon, sammanfattar utställningen på den digitala mässan Sign&Print Connect blir det kort och gott tre ord – inspirerande, innovativt och sevärt.

Fyra maskiner står i fokus, majoriteten lanserades förra året. Det blir rullmatad höghastighetsinkjet med nya Prostream 18 000, bläckstråleskrivaren Varioprint iX 3200 på arksidan. Det blir en uppvisning av den nya uv-baserade flatbäddsskrivaren Arizona med den zonlösa insugningstekniken Arizona Flow. Sist men inte minst, Colorado UV gel wallpaper factory för tapetproduktion i ett modulärt och automatiserat flöde. Lösningen kombinerar en Colorado 1650 printer med efterbehandlingslösningar från Fotoba.

Bläckstråleskrivaren Varioprint iX 3200 är dragplåstret för arkmatade utskrifter.

Vi har tidigare berättat om att Elanders har valt att installera Canons arkmatade inkjetmaskin iX 3200. På Sign&Print Connect kommer maskinen för första gången visas för den breda massan:

– Den stora allmänheten får möjlighet att skåda både tryckkvalitet och prestanda ur ett arkproduktionsperspektiv. Innan har vi hållit mer one to one-demonstrationer för kunder, men nu är det första gången maskinen visas på den svenska marknaden i ett större perspektiv.

Ett stort intresse

Celinski ser ett stort intresse för iX-maskinen:

– Det är väldigt många förfrågningar ute som vi jobbar med. Det finns ett stort intresse att titta på en ny produktionsteknologi. Jämfört med det som annars är rådande på marknaden så är den också mindre personalkrävande. Inte minst i dessa tider så är det väldigt eftertraktat. Att man kan göra lika mycket fast med en fjärdedel så stor personalstyrka.

I branschen pratas det mycket om effektiviseringar av produktionen, säger Celinski. Därför demonstrerar Canon också programvaran Prisma för att driva arbetsflödena.

– Vi visar hela den biten – från det att man får sin order på webben till en färdig produkt.

 

För civilgrafiska tryckerier, som suktar efter en rullmatad inkjetmaskin som producerar i hög hastighet, demonstrerar maskintillverkaren sin toppmodell i Prostream-serien. Den nya ProStream 1800 kommer med en högre hastighet, 133 meter per minut (66 procent snabbare än ProStream 1000). Den kan producera upp till 107 500 A4-bilder eller 11 300 B2-ark 4/4 per timme i utskrifter med premiumkvalitet. Enligt Canon har bläckstråleskrivaren den högsta upplösningen och utskriftskvaliteten på marknaden i sin hastighetsklass.

Canon har tidigare aviserat att befintliga kunder till äldre skrivare i Prostream-serien kan uppgradera sina maskiner.

Flatbädd i sex modeller

I september i fjol släppte Canon sin senaste uv-baserade flatbäddsserie Arizona 2300. Tre av modellerna har ett utskriftsbord om 1,25 x 2,5 meter, och de tre större maskinerna har flatbädden 2,5 x 3,08 meter. Flatbäddsskrivarna kan konfigureras med fyra, sex eller åtta bläckkanaler. Pneumatiska styrpinnar hjälper till att skriva ut från kant till kant, och skrivarna är anpassade för dubbelsidig utskrift. Själva hjärtat i maskinerna är det nydesignade printbordet som har den zonlösa insugningstekniken Arizona Flow för att fixera substraten och hålla dem på plats. Matteus Celinski framhåller att tekniken underlättar storformatsproduktionen och gör att användare inte längre behöver maska sina materialskivor.

– Naturligtvis har den också alla andra förbättringar som till exempel printkvalitet. Men för operatörerna är det en stor vinst – produktiviteten ökar något fantastiskt. Man tar bort de tunga momenten som har varit tidigare, säger han och tillägger att de redan haft förmånen att installera två maskiner i Sverige hos tryckerierna LC Skyltar och Wiking Reklam.

UV-gel Wallpaper Factory är en lösning utvecklad tillsammans med Canons samarbetspartner på efterbehandling, Fotoba. Tapetlösningen består av en motoriserad Fotoba Jumbo Roll Media Loader (JRL), som monteras på rulle till rulle skrivaren Colorado. Skrivaren ansluts också till en Fotoba Cutter XLD 170 WP och Rewinder REW 162 som beskär flexibla medier i anpassade storlekar och längder. I arbetsflödet finns också en integrerad tejpenhet. Det modulbaserade arbetsflödet har tagits fram för att kunna massproducera skräddarsydda tapeter.

Canon har samarbetat med efterbehandlingstillverkaren Fotoba för att utveckla tapetlösningen UV-gel Wallpaper Factory.

Printing United Alliance gav i slutet av förra året ”tapetfabriken” priset som årets produkt i kategorin automationsutrustning för tryck och efterbehandling.

Får personlig visning

Matteus Celinski säger att deras utställning på Sign&Print Connect kommer att erbjuda livedemonstrationer av maskiner, och i skrivande stund arbetar de också på att få till seminarier.

– När det kommer till maskinvisningar, så kommer det dels gå att boka upp sig om man vill ha en personlig visning one to -one, dels mer av ett power demo-segment där vi visar lite kortare highlights.

– Vi uppmanar folk till att vara aktiva, ställa frågor och komma med åsikter och inspel. Vi förväntar oss att kunderna ska känna att de kan delta på ett bra sätt.

Hela den svenska säljavdelningen samt produktspecialister på anläggningen i Venlo, Poing, där Canon har sitt stora showroom, kommer att stå redo för att bistå besökarna med support.

– Det är en stor styrka. När man ändå gör någonting så ska man se till att det blir bra. Kunden ska känna att den har fått en bra upplevelse och att vi gör det bästa vi kan prestera i det här nya mediet.

 

Senaste nytt

Broder Tryck investerar i storformatsskrivare från Mutoh

Genom att köpa trasiga grafiska maskiner och reparera dem har Broder Tryck vuxit till ett tryckeri att räkna med. Med sin nya storformatsskrivare från Mutoh har tryckeriet för första gången investerat i en helt ny maskin.

Broder Tryck DSC_8390
Broder Tryck investerar i storformatsskrivare från Mutoh

Det här bjuder vi på i nya Sign&Print!

Sign&Print nummer 580 är här! Den nya tidningen innehåller bland annat din guide till Fespa i Berlin i maj.

IMG_1669
Det här bjuder vi på i nya Sign&Print!

Uppgraderingar av Colorcut-serien

För tre år sedan blev brittiska Intec Printing Solutions en del av Plockmatic. Det innebar ett tillskott av digitala skärmaskiner i Colorcut-serien.

Plockmatic Colorcut
Uppgraderingar av Colorcut-serien

Julkalendrar ny kategori i Packnorth award

Nu har portarna öppnats för bidrag till Nordens största förpackningstävling Packnorth Award.

Screenshot
Julkalendrar ny kategori i Packnorth award

Läs vidare

Broder Tryck investerar i storformatsskrivare från Mutoh

Genom att köpa trasiga grafiska maskiner och reparera dem har Broder Tryck vuxit till ett tryckeri att räkna med. Med sin nya storformatsskrivare från Mutoh har tryckeriet för första gången investerat i en helt ny maskin.

Broder Tryck DSC_8390
Broder Tryck investerar i storformatsskrivare från Mutoh

Flera maskinköpare på plats under Signcores jubileum

Signcore firade ett år med Öppet hus i Borås under tisdagen. De visade bland annat upp sitt utbud av storformatsmaskiner, DTF, värmepressar och skärbord.

FotoJet---2025-04-09T203804.242
Flera maskinköpare på plats under Signcores jubileum

Storformatsutskrifternas framtid ska visas av swissQprint

På årets Fespa i Berlin kommer swissQprint visa sitt nya sortiment av flatbäddsskrivare.

SQP Carmen 2
Storformatsutskrifternas framtid ska visas av swissQprint

Hybrida arbetsflöden – Nu är det på allvar

Heidelberg har under många år samlat in data från sina kunder via Prinect-mjukvaran. Det har gett dem en djup inblick i vilka jobb som produceras.

hybridflow_01
Hybrida arbetsflöden – Nu är det på allvar