Ricoh satsar på hållbara textilfärger

PUBLICERAD: 18 januari 2021
UPPDATERAD: 18 januari
Ricoh inleder nu ett samarbete med Farbenpunkt när det gäller hållbara textilfärger.

Ricoh öppnar för att deras printhuvuden kan använda Farbenpunkts nya textilbläck, PeractoJet. Ett sätt att nå den attraktiva marknaden för digitalt textiltryck – och reducera miljöpåverkan markant.

Enligt Ricohs pressmeddelande står traditionell färgning och behandling av textiler för 20 procent av världens spillvatten. Modeindustrin genererar 10 procent av det årliga globala koldioxidutsläppet. För att möta detta levererar Ricoh ett robust, miljömässigt mer ansvarsfullt alternativ till digital textilprint genom att kombinera sin breda printhuvudportfölj med Farbenpunkts Peracto-teknik.

En teknologi med flera fördelar

På Farbenpunkts hemsida kan man läsa att deras nya textilfärgsteknologi har följande fördelar. Bland annat behövs inte någon för- eller efterbehandling av textiler och inte heller någon genomtvätt av färger. Dessutom kan en bläcktyp användas till alla typer av fiber, både syntetiska och naturliga. Vidare har färgen en snabb fixeringstid på två till fyra minuter och den kan användas i alla traditionella digitala och analoga textiltrycktekniker. För fler detaljer om färgen, se Ricohs hemsida.

Graham, Kennedy, vd för Industrial Print på Ricoh Europa, säger:

– Det här samarbetet bygger på Ricohs mångåriga historia med innovativ utveckling av inkjet-huvuden och ger oss möjlighet att stötta en produktionssektor som ser efter sätt att tackla den växande hållbarhetsfrågan. Digital produktion av textiler med starkt reducerat vattenspill och eliminering av energiintensiva steg före och efter behandling ger en enorm miljöfördel. Vårt partnerskap med Farbenpunkt är goda nyheter för producenter och deras aktieägare, textilproducenter och konsumenter.

”Bidra till ökad hållbarhet”

Farbenpunkts vd, Etienne Steveninck, tillägger:

– Att arbeta med Ricoh ger oss möjlighet att ta detta högpresterande, allsidiga bläck till en bredare publik. Det gör det möjligt för textilproducenter att producera stora mängder textiler, och samtidigt bidra till ökad hållbarhet på den här planeten. De två verksamheterna passar naturligt ihop eftersom miljöfokus också är en del av Ricohs dna.

Läs vidare

Agfa och EFI inleder samarbete: "En milstolpe"

Agfa och EFI meddelar att de ingått ett strategiskt partnerskap. Genom att samarbeta ska de två jättarna inom inkjet kunna dra fördel av varandras spetskompetenser samt driva utveckling och innovation.
EFI Agfa 2

Epson lanserar instegsmodell av DTG med vitt bläck

Epson lanserar en DTG-skrivare på instegsnivå med vitt bläck för mörka tyger. Släppet ska möta den kraftigt växande efterfrågan.
F1000_2

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Livet på en pinne för Epson: Lanserar ny fotoskrivare

Epson lanserar en ny foto- och fine-artskrivare som ska höja standarden för användbarhet och kvalitet. Den nya A2-skrivaren är utformad för att uppfylla kraven hos professionella fotografer.
Epson-fotoskrivare

Senaste nytt

Original Tryckeri får ny ägare – "Branschen måste konsolideras"

Investmentbolaget Gerdins Invest förvärvar 60 procent av aktierna i Original Tryckeri Norrland och dotterbolaget Original Tryckeri Lycksele. Bolagen har tryckeriverksamhet i Umeå och Lycksele.
orginaltryckeri-

NI Solutions blir återförsäljare för Flora

NI Solutions och Flora har skakat hand om ett nytt samarbete på den nordiska marknaden.
Floraweb

Västerbottnisk tryckerikoncern går bra i Umeå – tappar i Lycksele

Original tryckeri i Umeå gör ett starkt 2023 men dotterbolaget Original tryckeri i Lycksele har det svårare. Orsaken är minskad annonsförsäljning till bolagets annonsblad.
FotoJet-(50)

Summerar nyttan med automation

Summa demonstrerar inte bara en utan två arbetsflödeslösningar under Fespa. Detta för att visa kunderna hur de kan effektivisera sina processer.
Summa