HP Europalanserar på Connect

“Med den nya HP Latex-serien adresserar vi nya marknader”, säger Marcus Wollard, ansvarig på HP för storformatsproduktion i Sverige, Finland och Baltikum. Foto: Pressbild

De skulle ha lanserats på Drupa i fjol. Sedan sköts mässan till april och nu har den ställts in. Istället lanserar nu HP sina nya latexmodeller på svenska Sign&Print Connect-mässan nästa vecka. I en egen kanal presenteras nya HP Latex 700/800-serien och de andra nyheterna.

De är snabbare, bearbetar fler substrat och kan för första gången utrustas med vitt bläck: De fyra modellerna i den nya HP Latex 700/800-serien är avsedda att ge leverantörer av trycktjänster ännu större flexibilitet och ett större antal applikationer, enligt tillverkaren.

Med utbyggnaden av sin latexportfölj för rulle till rulle-skrivare svarar HP på den ökande efterfrågan på ett större utbud av applikationer och mer hållbarhet inom digital tryckproduktion.

– Det är en viktig produktlansering för oss, den första på 2,5 år. Med den nya HP Latex-serien adresserar vi nya marknader, säger Marcus Wollard, ansvarig på HP för storformatsproduktion i Sverige, Finland och Baltikum.

Vitt bläck säkerställer ett större produktsortiment

HP har utrustat sin nya Latex 700/800-serie med några innovationer jämfört med tidigare latexskrivare. De fyra modellerna – HP Latex 700, HP Latex 700W, HP Latex 800 och HP Latex 800W – stöder en utskriftsbredd på upp till 1,63 meter, levererar utskrifter med en upplösning på 1200 x 1200 dpi och använder den senaste versionen av HP:s latexbläck.

När det gäller W-modellerna används förutom de åtta standardfärgerna (CMYK, Lc, Lm, Latex Optimizer och Latex Overcoat) också vitt bläck för första gången. Det vita bläcket, som tidigare var känt huvudsakligen från latex-R-systemen, har enligt HP en särskilt hög grad av vithet och ska inte gulna även efter en lång tidsperiod.

De vita skrivhuvudena är utrustade med automatisk återcirkulation av bläcket och en rotationskammare för de tillfällen skrivhuvudena inte används.  Det ska säkerställa en lång hållbarhet och att hålla munstycken fria så att de inte täpps till.

Heminredning ökar efterfrågan på vitt bläck

HP har märkt av en ökad efterfrågan på det vita bläcket för användning till olika typer av applikationer. Det område som växer mest är, enligt Marcus Wollard, heminredning. Allt ifrån inredningsdetaljer till dekorer i offentliga miljöer. Därför är det också en marknad HP gärna vill nå med den nya 700/800-serien.

– Det marknaden går efter är användarvänlighet och miljöfokus. Det är därför vi vill lyfta fram det vita bläcket och den helautomatiska vita processen i skrivaren. Men även att det vattenbaserade bläcket, skulle jag säga, är det miljövänligaste på marknaden, säger Marcus Wollard.

 

Bläckbehållarna kommer nu i ett kartongmaterial, HP Eco Carton, som enligt HP kan minska plastavfallet med upp till 80 procent. Foto: Pressbild

Nya skrivhuvuden för högre hastighet

HP har utrustat modellerna Latex 800 och Latex 800W med nya skrivhuvuden. Med samma storlek har dessa betydligt fler munstycken och kan därmed garantera högre produktivitet, enligt HP upp till 50 procent högre jämfört med tidigare modeller. Utskriftshastigheten för de två nya flaggskeppsmodellerna specificeras som upp till 36 kvadratmeter i timmen (i utskriftsläge för utomhusapplikationer), där olika utskriftslägen med olika kapacitet kan användas.

Lägre temperatur

Även när det gäller tryckmaterial har valmöjligheterna ökat med den nya maskinserien. Förutom klassiska medier som banderoller, folier, tapeter, papper, tyger, duk eller självhäftande vinyl kan tunnare och mer värmekänsliga material nu också skrivas ut. Detta är möjligt eftersom torkningstemperaturen på bläcket kan sänkas till knappt 70 grader.

Med sina nya latexskrivare fokuserar HP också på ökad hållbarhet. Bläckbehållarna, en liter för 700-modellerna och tre liter för 800-modellerna, kommer nu i ett kartongmaterial, HP Eco Carton. Enligt HP kan detta ensamt minska plastavfallet med upp till 80 procent.

HP:s nya Latex-serie finns på marknaden från och med den 2 februari.

 

Hela HP Latex 700/800-serien. Foto: Pressbild

Text: Judith Grajewski och Anja Degerholm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Canon LabelStream 4000 visas för nordiska mässpubliken

Canon lägger allt krut på en enda maskin under Packnorth den 10–12 maj. Canon LabelStream 4000, en spännande etikettpress som lanserades år 2019, har nu börjat hitta ut på marknader i Europa. Norden är ännu ett orört område, men Canon hoppas kunna lägga grunden för kommande installationer via Packnorth.

Publicerat av: 

Ricoh utmanar med vattenbaserad bläckskrivare i B2-format

Ricoh presenterar sin första vattenbaserade B2-bläckstråleskrivare med duplex-kapacitet. Den nya skrivaren är utrustad med ny bläck- och härdningsteknik och kan skriva ut på praktiskt taget vilken typ av papper som helst, inklusive bestrukna offsetkvaliteter – utan att använda primer.

Publicerat av: 

Förpackningskonsulter intar mässa

AFRY är ett förhållandevis nytt namn på det vi tidigare kände som Ångpanneföreningen, eller ÅF. När Packnorth arrangeras 10–12 maj är man en av utställarna. Vi frågade de välkända förpackningskonsulterna Niclas Björkholtz och Christian Håkansson om vad som lockar dem med Packnorth och vad man kommer att presentera i sin monter.

Publicerat av: