Storformatstryckeri skär
på löpande band

Denice Aguilera vid Signworks nya skärbord från Zünd. Foto: Privatbild

Skärningen går i jämn ström hos Signworks. Den senaste installationen av ett Zünd-bord har satt fart på produktionen som snart tar plats i nya lokaler.
– Det har höjt vår kapacitet otroligt, säger Fredrik Cöster.

18 december tryckte styrelseordföranden Fredrik Cöster på beställningsknappen och vecka två i år var de igång med installationen. Sedan dess har det nya skärbordet – en demomaskin tillverkaren Zünd hade på lager i Schweiz – fått jobba i Signworks lokaler med visirproduktion.

– Det var fantastiskt bra att vi kunde få hit den så snabbt, säger Cöster och fortsätter:

– Det är ett jättefint bord från Zünd, G3 3XL-2500-bordet. Det har höjt vår kapacitet otroligt. Vårt tidigare skärbord skar bara en tredjedel jämfört med vad vi får igenom med det här nya bordet.

Signworks är ett storformatstryckeri i Hägersten, ett fristående bolag sprunget ur Brandworks som arbetar med  butiksinredning och mäss-och eventproduktion.

Storformatstryck och visir

Fredrik Cöster berättar att de har haft fullt upp sedan moderbolaget startade Signworks 2013. Det handlar om skyltning av alla de slag. Storformatsprint med allt från vinyler till frästa skyltar i metall, plast och trä. Under det gångna pandemiåret kom företaget även snabbt igång med att producera visir till vården.

– Vi tog fram en produkt som togs emot väldigt väl. Nu har vi två CE-märkta visir som vi producerar på löpande band. Hittills har vi gjort strax över 800 000 stycken, säger han och tillägger att de erbjuder mycket  hänvisningsskyltar till restauranger och butiker kopplat till detta också.

Cöster beskriver företagets resa:

– Det har varit non-stop med tillväxt. Sedan fick vi lite lugnare period i form av pandemin i vårt systerbolag Brandworks. Men samtidigt har det rullat på med jobb ändå.

Varför satsade ni på ett Zünd-bord?

– Det har mycket att göra med den löpande band-produktionen som det har blivit när vi gör så otroligt stora serier av produkter. Det hade vi kanske inte så mycket tidigare. Då var det mer one of-produkter.

Skär och fräs

Det 3,2 x 2,5 meter stora bordet är utrustat med ett antal skärverktyg, bland annat oscillerande kniv och fräs. Men främst är det skärningen som kommer att få jobba med material som Forex, Re-board, vinyler och tyger i den grafiska produktionen efter utskrifter i en Impala-planprinter från Swissqprint.

– Fördelarna är precisionen i Zünds maskin, och kapaciteten med ett så pass stort bord. Sedan möjligheten att bygga på med flera funktioner och anpassa den produktionen efter olika typer av jobb är fantastiskt egentligen, säger han och tillägger att de också har börjat titta på att köpa tillbehör till bordet som stans- och märkningsmoduler.

– Det här skärbordet kommer att vara en nyckelspelare i vår grafiska produktion.

Fredrik Cöster ser stora fördelar med deras senaste maskininvestering. Skärbordet från Zünd blir en nyckelspelare i den grafiska produktionen, säger han. Foto: Privatbild

– Vi investerade nyligen även i en ny lasermaskin, en fiberlaser på 1500 watt som skär genom stål upp till 13 millimeter. Den är mer för produktion av inredningar, dekorproduktion och anpassningar i offentliga miljöer. Mer bärande konstruktioner.

Flyttar till nya lokaler

Förutom maskininvesteringarna flyttar företaget in i nya lokaler – före detta flygvapnets verkstad- och utvecklingscenter i Bromma på Ulvsunda industriområde.

– Vi kommer ha ett lager med kapacitet för 2 000 pallar och vi kommer att ha metallverkstad, tryckeriverkstad och kontor. De nya lokalerna kommer att bli helt anpassade till vår verksamhet.

Signworks startade med 2-3 anställda. I dag har de mellan 10 och 20 medarbetare beroende på hur mycket som finns att göra i produktionen. Hela koncernen omsatte 60 miljoner i senaste bokslutet.

– Vi kommer gå plus i år men vi har sänkt vår omsättning avsevärt. Men i och med att vi har flera ben att stå på och att man ändå kan se ljuset i tunneln någonstans så har vi ändå valt att ta det här klivet nu när vi har tid.

Under 2021 är planen att bli ISO-certifierade inom miljö, kvalitet och arbetsmiljö.

– Det känns viktigt att använda tiden till något bra när man inte kan vara ute och arbeta lika mycket på fältet, säger Fredrik Cöster.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *