Tvärstopp för medieinvesteringar

PUBLICERAD: 24 februari 2021
UPPDATERAD: 14 november
Tryckta medier drabbas extra hårt när annonsörerna håller i slantarna. Foto: Arkiv/Claes Nordström

Det fjärde kvartalet 2020 minskade medieinvesteringarna mindre än väntat för att vara pandemitider, ”bara” minus 4,5 procent. Värre ser det ut för årets första månad, investeringarna backade med hela 18,4 procent.

Sveriges Mediebyråer sammanställer varje månad hur stora medieinvesteringar som förmedlats via medlemmarna. I januari kunde man se en stor minskning med 18,4 procent, jämfört med föregående år, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

De flesta kategorierna backar

Enligt Daniel Eriksson, styrelseordförande för Sveriges Mediebyråer, är detta förvånande med tanke på resultatet för det fjärde kvartalet 2020.

– Siffrorna visar att annonsörer och mediebyråer inleder året mycket försiktigt. Smittspridningen och rådande restriktioner är faktorer som med säkerhet spelar in. Om detta är signifikant för resten av 2021 är för tidigt att sia om – men januari blev en mycket svag månad för medieinvesteringarna, säger Daniel Eriksson.

Den negativa tillväxten gäller för de flesta mediekategorierna. Den kategori som backade mest under årets första månad var utomhus/trafikreklam, med minus 58,1 procent. Det är den svagaste januarinoteringen sedan 2010. Även andra kategorier som DR/annonsblad, dagspress storstad, dagspress landsort, populärpress, online display och dagspress kväll backade.

Det finns dock två kategorier som uppvisar positiva siffror: online video (5,8 procent) och sociala medier (1,3 procent). Totalt förmedlades 880 miljoner kronor under perioden.

Printinvesteringar rasar från redan låga nivåer

Tryckta medier har drabbats hårt och är nu nere i nivåer som är en bråkdel av hur det har sett ut.

– Printinvesteringarna rasade från redan låga nivåer och den samlade nedgången landade på 34 procent. Under januari 2021 investerades print för drygt 50 miljoner kronor, motsvarande siffra för bara sju år sedan var 200 miljoner. Även de digitala köpen minskade med åtta procent, drivet av online display, säger Jochum Forsell, senior partner, Hear Mediebyrå.

Han menar att det finns en stor anledning till oro för medieägarna inför 2021 eftersom annonsörerna varit så försiktiga under januari månad och annonsvolymer och priser därmed fallit snabbt.

– Om inte myndigheter och vaccineringar mildrar pandemin inom kort kommer många medier att få stora bekymmer, säger Jochum Forsell.

Läs vidare

Inprint flyttar till större lokaler nästa år

Skylt- och dekorföretaget Inprint i Uppsala står inför en spännande förändring då de flyttar till en helt ny stadsdel. De nybyggda lokalerna erbjuder inte bara dubbelt så mycket utrymme utan också närhet till lokala kunder och motorvägen till klienter i Stockholm.
inprint-efongo-2019-liggande

Signcoms ägare Igepa Group förvärvar Scandraft

Signcoms ägare Igepa Group förvärvar viscom-återförsäljaren Scandraft med huvudkontor i Mölnlycke. Samtidigt blir Anders Trillkott vd för hela koncernen.
Anders Trillkott

Signcom startar inspirerande evenemangsserie

Den grafiska återförsäljaren Signcom startar en serie med sammankomster för att inspirera skylt- print- och dekortillverkare till utveckling. Första temat handlar om hur UV-print kan revolutionera företagens arbete med fönsterdekor.
Simon-Nyman

Han prisas för arbete med kompetensförsörjning

Grafiska företagen tilldelar läraren Roger Kristiansson 2023 års utbildningspris. Han får utmärkelsen för sitt engagemang för eleverna och branschens kompetensförsörjning.
Utbildning2

Senaste nytt

Inprint flyttar till större lokaler nästa år

Skylt- och dekorföretaget Inprint i Uppsala står inför en spännande förändring då de flyttar till en helt ny stadsdel. De nybyggda lokalerna erbjuder inte bara dubbelt så mycket utrymme utan också närhet till lokala kunder och motorvägen till klienter i Stockholm.
inprint-efongo-2019-liggande

De höjer ribban för automatiserad tidningsproduktion

ECO3 vill ta automation av tidningsproduktion till nästa nivå med den nya versionen av sin arbetsflödeslösning Arkitex. Nya funktioner gör att system från tredje part bättre integreras i programmet.
Arkitex

Storbildsbolaget tar kampen mot spillet

Storbildsbolaget i Helsingborg minskar spillet med en ny produkt. Arbetssättet är både klimatsmart och sparar pengar för kunden.
FotoJet-(25)

Fujifilm visar upp sin nya torrtonerpress

Fujifilm ska visa upp sin nya tonerpress i Europa för första gången i början på 2024. Revoria Press GC12500 är en digitalpress som använder torrtonerteknologi.
Revoria_GC12500_III_R