Ortvikens tryckpapper går i graven

PUBLICERAD: 25 februari 2021
UPPDATERAD: 25 februari
or
SCA:s vd och koncernchef Ulf Larsson. Foto: Pressbild/kollage

Tillverkningen av tryckpapper är nu ett minne blott för SCA:s produktion i Ortviken. Den sista pappersmaskinen stängdes ner på morgonen 25 februari.

Pappersbruket på Ortvikens industriområde i Sundsvall startade upp 1958. Först var det enbart tidningspapper som gällde i produktionen. Med tiden följdes det upp med bestruket papper för trycksaker som tidskrifter och reklamblad.  Under brukets storhetstid producerades ungefär 800 000 ton per år – en av världens största anläggningar för tryckpapperstillverkning, enligt SCA.

Den sista i raden av pappersmaskiner på Ortviken, LWC4, stängdes ner på morgonen 25 februari. Beslutet att avveckla papperstillverkningen meddelades i augusti i fjol.

Skogsbolaget meddelar i ett pressmeddelande att de nu ställer om i Ortviken. 1,45 miljarder kronor investeras i produktion av kemiskt förbehandlad termomekanisk massa, CTMP. Textilåtervinningsbolaget Renewcell bygger samtidigt en anläggning för återvinning av textilfiber på Ortvikens industriområde.

Läs vidare

Gop blickar framåt med nya pappersskivor för print

Gop har tagit fram två nya pappersskivor för den grafiska industrin. Den ena passar för utomhusbruk och den andra gör sig bäst inne. GoBond Ecopaper består till 60 procent av återvunnet material medan Paperboard by Oppboga består helt av träfibrer.
Gop collage

Utlovar stabila papperspriser resten av året

Papperstillverkaren Sappi Europe meddelar att de kommer att hålla sina priser på samma nivåer under resten av 2023.
paper-gdc69834db_1920

Banbrytande trycksaker med Danish Connection

Ett återkommande och uppfriskande inslag på Sign&Print-mässorna är den glada Janne Høgshøj från Danish Connection, som tar med sig trycksaker och sätter upp utställningar avsedda att inspirera både tryckare och kreativa själar om vad som är möjligt.
DC Janne

Papperstillverkare vidtar kraftiga nedskärningar

UPM planerar att minska sin kapacitet för obestruket tryckpapper för att anpassa sig till efterfrågan på lång sikt. Kapacitetsminskningar väntas ske i Tyskland och Österrike.
UPM_Schongau

Senaste nytt

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Dataline vill växa i Norden

Under Sign&Print Scandinavia gick Dataline ut med nyheten att företaget förvärvat finska mjukvaran Arkki ERP. Det firades i montern under mässans sista dag.
Dataline

Världspremiär för ny tonermaskin

Den flögs in från Japan fredagen innan mässan och visades för första gången publikt när Sign&Print Scandinavia öppnade under tisdagen. Nya Ricoh Pro C7500 som ska ge kommersiella tryckerier fler kreativa användningsområden.
Ricoh8

Signtools tog med nytt monteringsbord från Värmland

Signtools hade en helt färsk nyhet på Sign&Print-mässan med sitt nya monteringsbord från CWT. I montern stod också flera Tractus 3D-skrivare och arbetade vilket fick många att stanna till och titta.
512D6397-8667-47B9-AE9B-5FE97FE36F5F