Ortvikens tryckpapper går i graven

or

SCA:s vd och koncernchef Ulf Larsson. Foto: Pressbild/kollage

Tillverkningen av tryckpapper är nu ett minne blott för SCA:s produktion i Ortviken. Den sista pappersmaskinen stängdes ner på morgonen 25 februari.

Pappersbruket på Ortvikens industriområde i Sundsvall startade upp 1958. Först var det enbart tidningspapper som gällde i produktionen. Med tiden följdes det upp med bestruket papper för trycksaker som tidskrifter och reklamblad.  Under brukets storhetstid producerades ungefär 800 000 ton per år – en av världens största anläggningar för tryckpapperstillverkning, enligt SCA.

Den sista i raden av pappersmaskiner på Ortviken, LWC4, stängdes ner på morgonen 25 februari. Beslutet att avveckla papperstillverkningen meddelades i augusti i fjol.

Skogsbolaget meddelar i ett pressmeddelande att de nu ställer om i Ortviken. 1,45 miljarder kronor investeras i produktion av kemiskt förbehandlad termomekanisk massa, CTMP. Textilåtervinningsbolaget Renewcell bygger samtidigt en anläggning för återvinning av textilfiber på Ortvikens industriområde.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *