Billes satsar på skärning i stort och smått

 

Niklas Bille berättar om tryckeriets satsning på automatiserad skärning. Foto: Pressbild

Billes investerar i två olika skärbord för att effektivisera efterbearbetningen. Det första har redan landat – ett kinesiskt bord för bland annat figurskärning, levererat av återförsäljaren Primotek.

Billes tryckeri bygger vidare i efterbearbetningen för att minska handpåläggningen. Ett mindre och ett större skärbord – en investering som uppgår till cirka 2,8 miljoner kronor – är till för att få upp kapaciteten av figurskärning och stansning för alla möjliga tänkbara material som tyg, papper och självhäftande med mera, enligt Niklas Bille vd hos tryckeriet.

Skära småjobb

Det mindre bordet från den kinesiska tillverkaren Jwei har främst köpts in för att skära småjobb i format upp till 60×80 centimeter, framför allt det som kommer ut ur företagets 50/70-press från HP Indigo, eller någon av de mindre Indigo-pressarna, eller offsettryckta produktioner, enligt Niklas Bille.

Maxhastigheten för maskinen uppgår till 1 200 millimeter i sekunden och standardverktygen som tillkommer är kniv, kiss cut, big och penna.

– Det lilla Jwei-bordet har både automatiserad iläggare och avläggare, säger Niklas Bille.

Gör det själva

Maskinen med skärytan 60 x 80 centimeter är redan i drift i produktionen för att ta sig an skärjobb som dekaler, små skyltar till mappar och kort av alla de slag i till exempel papper och kartong.

– De jobben har vi delvis tidigare varit tvungna att lägga ut. Nu kan vi lyfta in det själva i huset istället.

Ett större skärbord är också beställt och väntas placera sig i maskinparken i mitten av mars. Det rör sig om Esko Kongsberg C64, 3,2 x 3,2 meter stort. Billes är vana vid att arbeta med maskinmärket i produktionen sedan tidigare, men då med en mindre bädd, 1,6 x 2,5 meter.

– Nu får vi ett väsentligt större och mycket högre produktivitet för det är mer automatiserat i iläggaren än vad vi har haft tidigare. Innan har vi haft helt manuell iläggning. Skärningen kommer att kunna gå i ett:

– Det blir väldigt mycket högre produktivitet för det stora Esko-bordet kan skära i tvåzonsarbete så att det kan lägga upp ett ark som är 1,5 gånger tre meter på halva bordet. Medan detta skärs kan det läggas upp ett nytt ark på andra halvan av bordet.

Manuellt arbete försvinner

Med lösningen finns både inmatare för skivmedia och rullmaterial.

– Istället för 20 timmars handskärning på ett antal vepor så kommer vi nu kunna skära det på en tiondel av tiden med skärbordet. Det är en väldig produktivitetsförbättring.

Niklas Bille säger att pandemin självklart har bromsat utvecklingen när det kommer till den förväntat ökade produktionstakten, men på längre sikt har de sett en uppåtgående kurva, bland annat på typprodukter.

– Vi har under en längre tid sett en ökning av mycket figurskuret. För vår del så har vi tidigare handskurit allt tyg. Nu kan vi få rullmatning på skärningen av tyget också med Kongsberg-bordet.

Det nya skärbordet från Esko Kongsberg C64 är 3,2 x 3,2 meter stort. Foto: Pressbild

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Bokens förvandling genom hållbar innovation

Hållbarhet blir allt viktigare för alla aktörer i bokbranschen. Med det ökade fokuset på hållbarhet handlar årets Canon Future Book Forum den 2 december om att främja hållbar innovation i alla delar av förlagsbranschen – från hur böcker produceras, distribueras och är tillgängliga, till deras avtryck i vår vardag.

Publicerat av: 

Från glada gubbar till e-handel

System för att på riktigt kunna e-handla med trycksaker. Och då även komplexa former av förpackning. Det är vad det tyska företaget Cloudlab ägnar sig år. Detta snabbt växande företag – från 50 anställda i våras till 75 nu – används av de tyska nättryckerierna, samt tryckerier runt om i världen och sedan en tid tillbaka också på flera platser i Skandinavien.

Publicerat av: 

De demonstrerar komplett förpackningsflöde

Etiketter och förpackningar är två tillväxtområden inom den grafiska branschen. Konica Minolta har sammanställt några förslag på hur tryckerier kan ta del av den positiva utvecklingen, inte bara med en digital etikettskrivare, utan en komplett lösning för att producera etiketter och förpackningar i korta serier.

Publicerat av: 

Ny studie: Så upplever företag hållbarhetsarbetet

56 procent av tillfrågade europeiska företag upplever det som kämpigt att göra gröna investeringar eftersom andra affärsproblem ses som mer krävande. Och bara en tredjedel av företagens chefer ser den digitala transformationen som en möjliggörare för mer hållbara affärsmetoder. Det framgår i en ny Ricoh-studie.

Publicerat av: 

Canon sätter standard för CAD-utskrifter

Canons nya storformatsskrivare för CAD-ritningar och affischutskrifter i färg täpper till luckan tillverkaren haft när det gäller att nå kunder i låg- och mellansegmentet.
– Man har tagit de bästa bitarna från Canons produktionsperspektiv och gjort det i en ny smidig kompakt lösning. Den här kommer vi definitivt se mer av på marknaden i sitt segment, säger Matteus Celinski, Sverigechef hos Canon.

Publicerat av: