Billes satsar på skärning i stort och smått

 

Niklas Bille berättar om tryckeriets satsning på automatiserad skärning. Foto: Pressbild

Billes investerar i två olika skärbord för att effektivisera efterbearbetningen. Det första har redan landat – ett kinesiskt bord för bland annat figurskärning, levererat av återförsäljaren Primotek.

Billes tryckeri bygger vidare i efterbearbetningen för att minska handpåläggningen. Ett mindre och ett större skärbord – en investering som uppgår till cirka 2,8 miljoner kronor – är till för att få upp kapaciteten av figurskärning och stansning för alla möjliga tänkbara material som tyg, papper och självhäftande med mera, enligt Niklas Bille vd hos tryckeriet.

Skära småjobb

Det mindre bordet från den kinesiska tillverkaren Jwei har främst köpts in för att skära småjobb i format upp till 60×80 centimeter, framför allt det som kommer ut ur företagets 50/70-press från HP Indigo, eller någon av de mindre Indigo-pressarna, eller offsettryckta produktioner, enligt Niklas Bille.

Maxhastigheten för maskinen uppgår till 1 200 millimeter i sekunden och standardverktygen som tillkommer är kniv, kiss cut, big och penna.

– Det lilla Jwei-bordet har både automatiserad iläggare och avläggare, säger Niklas Bille.

Gör det själva

Maskinen med skärytan 60 x 80 centimeter är redan i drift i produktionen för att ta sig an skärjobb som dekaler, små skyltar till mappar och kort av alla de slag i till exempel papper och kartong.

– De jobben har vi delvis tidigare varit tvungna att lägga ut. Nu kan vi lyfta in det själva i huset istället.

Ett större skärbord är också beställt och väntas placera sig i maskinparken i mitten av mars. Det rör sig om Esko Kongsberg C64, 3,2 x 3,2 meter stort. Billes är vana vid att arbeta med maskinmärket i produktionen sedan tidigare, men då med en mindre bädd, 1,6 x 2,5 meter.

– Nu får vi ett väsentligt större och mycket högre produktivitet för det är mer automatiserat i iläggaren än vad vi har haft tidigare. Innan har vi haft helt manuell iläggning. Skärningen kommer att kunna gå i ett:

– Det blir väldigt mycket högre produktivitet för det stora Esko-bordet kan skära i tvåzonsarbete så att det kan lägga upp ett ark som är 1,5 gånger tre meter på halva bordet. Medan detta skärs kan det läggas upp ett nytt ark på andra halvan av bordet.

Manuellt arbete försvinner

Med lösningen finns både inmatare för skivmedia och rullmaterial.

– Istället för 20 timmars handskärning på ett antal vepor så kommer vi nu kunna skära det på en tiondel av tiden med skärbordet. Det är en väldig produktivitetsförbättring.

Niklas Bille säger att pandemin självklart har bromsat utvecklingen när det kommer till den förväntat ökade produktionstakten, men på längre sikt har de sett en uppåtgående kurva, bland annat på typprodukter.

– Vi har under en längre tid sett en ökning av mycket figurskuret. För vår del så har vi tidigare handskurit allt tyg. Nu kan vi få rullmatning på skärningen av tyget också med Kongsberg-bordet.

Det nya skärbordet från Esko Kongsberg C64 är 3,2 x 3,2 meter stort. Foto: Pressbild

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Slut med oadresserad reklam i brevlådan

Postnord avvecklar sin verksamhet för oadresserad direktreklam (ODR) som riktar sig till hushåll. Det är inte längre en lönsam affär för företaget, som pekar på en prispressad marknad och stigande papperspriser som bakgrund till beslutet. Istället ska fokus ligga på mer målgruppsanpassad adresserad reklam.

Publicerat av: 

Planprint: ”En plattform med stora möjligheter för användaren”

Fujifilm har kraftsamlat för att ta fram en helt egenutvecklad storformatsportfölj till marknaden globalt. Spandex är ensam återförsäljare av Fujifilms storformatsskrivare i Sverige och produktansvarige Tomas Källroos ser stor potential för flatbädden Acuity Prime.

Publicerat av: 

Fansen lyfter företaget till framgång

Många företag vill synas på sociala medier, men för att lyckas gäller det att ha följare som snarare är fans än bara köpare. Det säger Niklas Kjärhus som hittat en särskild nisch genom att sälja dekaler till crosscyklar, och marknadsför sig till sina drygt 100 000 följare på Instagram.

Publicerat av: