Så påverkar pandemin papper och tryckfärg

PUBLICERAD: 3 mars 2021
UPPDATERAD: 3 mars
Eurograph redogör för statistik av efterfrågan på grafiskt papper. Foto: Pressbild

Pappersförbrukningen är tillbaka till nivån före pandemin. Men priserna stiger, framgår i en rapport från Intergraf.

Den stigande pristrenden på jungfrufiber och återvunna fibrer, kan leda till kommande prisökningar på grafiskt papper. Detta besked har meddelats från flera pappersleverantörer, skriver organisationen Intergraf i en artikel publicerad i mars.

Efterfrågan minskar

I synnerhet förväntas prisökningen gälla träfritt papper. Därutöver har det från år till år skett en generell vikande efterfrågan och som följd av det en anpassning av kapaciteten. Detta antas ha en ytterligare inverkan på priserna i framtiden.
Datastatistik om förbrukningen av grafiskt papper finns nu tillgänglig och visar hur efterfrågan har påverkats av pandemin. De senaste uppgifterna är framtagna av Eurograph, European Graphic Paper Association.

 

Förbrukning av papper i tusen ton. Källa: Eurograph mars 2021
Prisökning på råvaror och frakt

Marknaden för tryckfärg ser också ett ökande kostnadstryck. European Printing Ink Association (EuPIA) rapporterar om ökade kostnader för pigmentråvaror, en pressad försörjningskedja inom petrokemin och kostnadsökningar för vegetabiliska oljederivat. De har också skett dramatiskt ökade fraktkostnader på grund av låg tillgänglighet av containrar.

– Råvaror och frakt utgör merparten av de samlade produktionsomkostnaderna för tryckfärger. Det är därför oundvikligt att dessa höjda materialkostnader och den begränsade tillgängligheten kommer att ha en större inverkan på priserna. EuPIA-medlemmar försöker mildra de högre kostnaderna genom interna processoptimeringar, alternativ sourcing och ökad effektivitet, säger EuPIA:s vd Martin Kanert i ett uttalande från februari 2021.

Text: Søren Winsløw, Översättning Claes Nordström

Läs vidare

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Stordalen öppnar hotell i boktryckeri intill Liseberg

Göteborgs stad och nöjesparken Liseberg vill ta till vara på den industrihistoriskt viktiga byggnaden som Rundqvists boktryckeri lämnade för ett år sedan. Nu står det klart att fastigheten intill besöksmålet blir hotell.
FotoJet-(27)

De höjer ribban för automatiserad tidningsproduktion

ECO3 vill ta automation av tidningsproduktion till nästa nivå med den nya versionen av sin arbetsflödeslösning Arkitex. Nya funktioner gör att system från tredje part bättre integreras i programmet.
Arkitex

Storaffär: Åtta45 köper flera nya Canon-pressar

Åtta45 genomför stora investeringar i både nya digitala toner- och inkjet-pressar från Canon. Bolaget räknar med att satsningarna kommer ge betydande konkurrensfördelar.
åtta45-webb

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1