Rix90 i Stockholm folierar fordon stora som små och de flesta inredningsytor. En ny storformatsskrivare har nu installerats i det grafiska huset för att bättra på färgomfånget ytterligare.
Två stycken Epson-skrivare, SC-S80600, med eko solvent-teknik har gått stadigt hos Stockholmsföretaget Rix90 under flera år. När det var dags att byta ut den äldsta av dem efter 30 000-40 000 löpmeter lång och trogen tjänst, valde de att satsa på samma maskinmärke från leverantören Color Systems.
– Vi är så supernöjda med de tidigare vi har haft så vi fortsätter med samma stuk. De är riktiga slitvargar och går hur långt som helst, säger företagets grundare Stefan Eriksson.
Folier för allt
Sätraföretaget i i södra Stockholm startade verksamheten 1983 och omsätter drygt 14 miljoner kronor med elva medarbetare. De arbetar med folier för allt där de kan tänkas komma till användning, enligt Stefan Eriksson.
– Fordonsuppmärkning svarar för ungefär 50-60 procent av vår försäljning. Kontor och kontrastfoliering på glaspartier och sådana saker svarar för någonstans runt 20-40 procent.
Tio bläckkanaler
Den nya eko solvent-skrivaren, SureColor SC-S80600L, har tio bläckkanaler – CMYK plus vitt, orange, metallic och light magenta och light cyan. Maskinen är utrustad med Epsons PrecisionCore TFP-skrivhuvud samt UltraChrome GS3-bläck. Med investeringen matchar de också Pantone-rymden till 98,2 procent för bestrukna färger.
– Framför allt är vi så nöjda med denna typ av printrar, säger han om tekniken och fortsätter:
– Vi startade upp någon gång på 90-talet med printad folie, och de första rena solvent-skrivarna då var inte så roliga. Nu är de självgående, självrengörande och funkar hur bra som helst.
Varför väljer ni just eco solvent-skrivare?
– Vi tycker att de är så färgäkta, att färgerna är så pass bra. Vi har provat latexprintrar också men vi får inte till färgomfånget där. Det är inte lika tänjbar, i alla fall inte på den som vi provade ett tag.
– Fördelen med eco solvent-bläck är att den går in mycket bättre i folien. Den lägger sig inte uppe på på samma sätt. Det innebär att vi kan sträcka folien vilket vi gör eftersom vi jobbar mycket med bildekor och formar efter plåtytor utan att få färgskiftningar när vi drar i materialet.
Planer på skärutrustning
Folierna bör ligga och vila minst ett dygn efter utskriften för att lösningsmedlen ska hinna gasas ut.
– I vissa fall kan man montera direkt, men det är inget vi rekommenderar, säger han och tillägger att det samtidigt gäller att leverera snabbt till kund. I branschen som sådan är ett par dygn en evighet.
Framgent har företaget tankar på att investera i skärningsutrustning.
– Förra året höll vi nere investeringarna så mycket det gick för att se hur coronavågen skulle slå. Nu har vi planer, men vi har inte exakt formaterat dem riktigt, säger Stefan Eriksson.