Dekorföretag: ”De är riktiga slitvargar”

Angelica Bergman och Marcus Tysell hos dekorföretaget Rix90 vid den nya Epson-skrivaren. Foto: Privatbild

Rix90 i Stockholm folierar fordon stora som små och de flesta inredningsytor. En ny storformatsskrivare har nu installerats i det grafiska huset för att bättra på färgomfånget ytterligare.

Två stycken Epson-skrivare, SC-S80600, med eko solvent-teknik har gått stadigt hos Stockholmsföretaget Rix90 under flera år. När det var dags att byta ut den äldsta av dem efter 30 000-40 000 löpmeter lång och trogen tjänst, valde de att satsa på samma maskinmärke från leverantören Color Systems.

– Vi är så supernöjda med de tidigare vi har haft så vi fortsätter med samma stuk. De är riktiga slitvargar och går hur långt som helst, säger företagets grundare Stefan Eriksson.

Folier för allt

Sätraföretaget i i södra Stockholm startade verksamheten 1983 och omsätter drygt 14 miljoner kronor med elva medarbetare. De arbetar med folier för allt där de kan tänkas komma till användning, enligt Stefan Eriksson.

Stefan Eriksson, grundare av dekorföretaget Rix90 i Stockholm. Foto: Privatbild

– Fordonsuppmärkning svarar för ungefär 50-60 procent av vår försäljning. Kontor och kontrastfoliering på glaspartier och sådana saker svarar för någonstans runt 20-40 procent.

Tio bläckkanaler

Den nya eko solvent-skrivaren, SureColor SC-S80600L, har tio bläckkanaler – CMYK plus vitt, orange, metallic och light magenta och light cyan. Maskinen är utrustad med Epsons PrecisionCore TFP-skrivhuvud samt UltraChrome GS3-bläck. Med investeringen matchar de också Pantone-rymden till 98,2 procent för bestrukna färger.

– Framför allt är vi så nöjda med denna typ av printrar, säger han om tekniken och fortsätter:

– Vi startade upp någon gång på 90-talet med printad folie, och de första rena solvent-skrivarna då var inte så roliga. Nu är de självgående, självrengörande och funkar hur bra som helst.

Varför väljer ni just eco solvent-skrivare?

– Vi tycker att de är så färgäkta, att färgerna är så pass bra. Vi har provat latexprintrar också men vi får inte till färgomfånget där. Det är inte lika tänjbar, i alla fall inte på den som vi provade ett tag.

– Fördelen med eco solvent-bläck är att den går in mycket bättre i folien. Den lägger sig inte uppe på på samma sätt. Det innebär att vi kan sträcka folien vilket vi gör eftersom vi jobbar mycket med bildekor och formar efter plåtytor utan att få färgskiftningar när vi drar i materialet.

Planer på skärutrustning

Folierna bör ligga och vila minst ett dygn efter utskriften för att lösningsmedlen ska hinna gasas ut.

– I vissa fall kan man montera direkt, men det är inget vi rekommenderar, säger han och tillägger att det samtidigt gäller att leverera snabbt till kund. I branschen som sådan är ett par dygn en evighet.

Framgent har företaget tankar på att investera i skärningsutrustning.

– Förra året höll vi nere investeringarna så mycket det gick för att se hur coronavågen skulle slå. Nu har vi planer, men vi har inte exakt formaterat dem riktigt, säger Stefan Eriksson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Bokens förvandling genom hållbar innovation

Hållbarhet blir allt viktigare för alla aktörer i bokbranschen. Med det ökade fokuset på hållbarhet handlar årets Canon Future Book Forum den 2 december om att främja hållbar innovation i alla delar av förlagsbranschen – från hur böcker produceras, distribueras och är tillgängliga, till deras avtryck i vår vardag.

Publicerat av: 

Från glada gubbar till e-handel

System för att på riktigt kunna e-handla med trycksaker. Och då även komplexa former av förpackning. Det är vad det tyska företaget Cloudlab ägnar sig år. Detta snabbt växande företag – från 50 anställda i våras till 75 nu – används av de tyska nättryckerierna, samt tryckerier runt om i världen och sedan en tid tillbaka också på flera platser i Skandinavien.

Publicerat av: 

De demonstrerar komplett förpackningsflöde

Etiketter och förpackningar är två tillväxtområden inom den grafiska branschen. Konica Minolta har sammanställt några förslag på hur tryckerier kan ta del av den positiva utvecklingen, inte bara med en digital etikettskrivare, utan en komplett lösning för att producera etiketter och förpackningar i korta serier.

Publicerat av: 

Ny studie: Så upplever företag hållbarhetsarbetet

56 procent av tillfrågade europeiska företag upplever det som kämpigt att göra gröna investeringar eftersom andra affärsproblem ses som mer krävande. Och bara en tredjedel av företagens chefer ser den digitala transformationen som en möjliggörare för mer hållbara affärsmetoder. Det framgår i en ny Ricoh-studie.

Publicerat av: 

Canon sätter standard för CAD-utskrifter

Canons nya storformatsskrivare för CAD-ritningar och affischutskrifter i färg täpper till luckan tillverkaren haft när det gäller att nå kunder i låg- och mellansegmentet.
– Man har tagit de bästa bitarna från Canons produktionsperspektiv och gjort det i en ny smidig kompakt lösning. Den här kommer vi definitivt se mer av på marknaden i sitt segment, säger Matteus Celinski, Sverigechef hos Canon.

Publicerat av: