Specialprint går sin egen väg: ”Man måste satsa för att vinna”

PUBLICERAD: 31 mars 2021
UPPDATERAD: 31 mars
Ahmad ”Abbe” och Therése Abou Sweid driver Specialprint i Helsingborg. Foto: Privatbild

Efter fjolårets nyanställningar och flytt till tre gånger så stora lokaler tar Specialprint i Helsingborg sitt nästa steg i sin expansion. Två schweiziska maskiner är beställda och en av dem, rullprintern, blir de först i Sverige att producera med.

Specialprint har köpt en Nyala 3 och en Karibu-rullprinter från maskintillverkaren Swissqprint. I mitten av april väntas maskinerna vara levererade och installerade av leverantören Nize equipment. Det är den första installationen av rulle till rulle-skrivaren Karibu i Sverige.

– Vi har haft en planprinter, Nyala 2, från dem tidigare, så vi vet ju att det är bra kvalitet och så vidare. Och vi är alltid nyfikna på ny teknologi, säger delägaren Therése Abou Sweid.

Skiv- och rullmedia

Både Nyala- och Karibu-maskinen har färgkombinationen CMYK, light cyan, light magenta, vitt, lack och det senaste färgtillskottet orange. Swissqprint lanserade den extra färgen under hösten 2020 för att erbjuda kunder ännu större färgrymd och för att komma betydligt närmare fler Pantonefärger i orange och rött.

– Vi har samma konfiguration på rullprintern och den nya planprintern med led så att vi får samma färger oavsett om vi printar på skivor eller rullmaterial.

Rulle till rulle-skrivaren Karibu på demoplats i Swissqprints lokaler. Foto: Claes Nordström/Arkivbild
Förbättrar produktion och ledtider

Therése poängterar deras satsning på digitalt storformatstryck med att man måste våga satsa för att vinna, även om det sker i oroliga pandemitider.

Vad tror du att dessa investeringar ger för effekter?

– Jag hoppas vi får fler nya kunder som upptäcker det här med orange i Pantonefärger, att vi får bättre och klarare färger i den nya printern. Vi kan hålla en mer effektiv produktion med kortare ledtider.

Swissqprints ”Tipswitch vacuumsystem” på Karibu-maskinen. Foto: Pressbild

Specialprints nya skrivare är utrustade med tillverkarens patenterade ”Tipswitch vacuumsystem” som till en början endast erbjöds till Karibu. Det är ett vakuumsystem med 200 vertikala luftkanaler som ger operatören en valfrihet när det kommer till att dela in utskriftsbordet i sektioner och således fixera materialet.

Flytt in i nya lokaler

Rullprintern producerar bland annat backlit-applikationer, mesh-produkter och folier och har ett kamerasystemet som gör att man kan trycka dubbelsidigt med exakt passning, vilket inte kräver några manuella inställningar.

Specialprint flyttade våren 2020 in i Hexis forna lokaler på 1 200 kvadratmeter. I dag har de nio anställda och erbjuder bland annat bildekor, skyltning och vägg-, golv- och fönsterdekor.

– Det är allt möjligt. Det är kanske därför vi har klarat oss så bra att vi inte bara har en nisch utan att vi gör allting. Vi säger inte nej till någonting.

För återförsäljaren innebär beställningen från Specialprint ett samlat ordervärde om cirka 8 miljoner kronor. Enligt Nize equipment är det den största enskilda ordern som de hittills har fått.

Zünd-bord jobbar för högtryck hos Helsingborgstryckeriet Specialprint.

 

Läs vidare

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

Canon inför Drupa: ”Nu kommer ju allt!”

Canon presenterar teknik- och affärsinnovationer på Drupa och har en lång rad nya skrivare att visa upp.
Matteus-Celinski

Swissqprint visar hela produktlinjen

Mycket vatten har flutit under broarna sedan Drupa arrangerades senast för åtta år sedan. Swissqprint, som har sitt huvudkontor vid Rhens västra sida i Schweiz, kommer på årets mässa att visa de innovationer som utvecklats under de åren.
swissqprint-fespa

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
FotoJet-(76)

Senaste nytt

Storbildsbolaget vill synas mer mot detaljhandeln

Storbildsbolaget har under många år producerat olika typer av mässmaterial. Nu är det dags för Helsingborgsföretaget att själva ställa ut.
Jonas-Hellke

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex