Koldioxidutsläpp omvandlas till regnskog

PUBLICERAD: 6 april 2021
UPPDATERAD: 6 april
Kompenseringen sköts av organisationen World Land Trust som köper upp regnskog i Vietnam. Foto: Pressbild

Konceptet Carbon Balanced Paper lanseras nu i Sverige. Ett sätt för såväl pappersleverantörer som tryckerier och trycksaksköpare att kompensera för CO2-utsläpp från pappersbaserade produkter.

Carbon Balanced Paper har tidigare funnits i Storbritannien och introduceras nu även i Norden och Nordamerika. I Norden sker det genom Grafkom som är ett nätverk för den grafiska branschen.

– Miljö och klimat blir allt viktigare i samhället. Ska man vara med och kämpa om framtidens kunder så måste man ta dessa frågor på allvar. Med Carbon Balanced Paper ger vi samtliga aktörer i värdekedjan möjlighet att CO2-kompensera för sina trycksaker, säger Magnus Thorkildsen, partner i Grafkom, i ett pressmeddelande.

Konceptet vänder sig till alla som sysslar med produktion av pappersprodukter, inklusive pappersbaserade förpackningar. För att kompensera för en trycksak behöver man bara ange vikten på denna. Företag kan även kompensera för sitt totala utsläpp genom Carbon Balanced Company.

Köper regnskog i Vietnam

Själva kompenseringen sköts av World Land Trust som köper upp regnskog i Vietnam. På så sätt säkerställs att koldioxid som träden lagrar stannar i skogen och inte släpps ut i atmosfären. Det hjälper även flera utrotningshotade djurarter.

– Grafkom har länge varit på jakt efter ett miljöprojekt inom det här fältet. Samarbetet med World Land Trust känns väldigt bra, särskilt eftersom det är en stabil aktör med mycket erfarenhet och stöttning från tungviktare som Sir David Attenborough. Ökat miljöfokus är avgörande för den grafiska branschen och nu finns det ett enkelt verktyg som alla kan använda, säger Magnus Thorkildsen.

Läs vidare

Antalis lyfter den heta PVC-frågan

Antalis har tagit fram ett white paper om PVC-plastens vara eller inte vara. Syftet är att kunna hjälpa kunderna med den svåra frågan när det är lämpligt att använda PVC och när PVC-fria alternativ är bättre.
Antalis guide

Möjligt möta krav på hållbarhet utan höjda priser

Fespas medlemmar vittnar om stark efterfrågan på miljövänliga produkter. En majoritet menar att de kan möta de gröna kraven utan prisjusteringar. Dessutom har de företag som höjt priserna inte minskat försäljningen. Det är några av huvudresultaten som nu presenterats från Fespas kommande rapport Print Census 2023.
FotoJet-(9)

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2

Papyrus visade upp wrappingfolier och ny canvas av plast från haven

Papyrus som riktar sig till hela den grafiska branschen visade bland annat upp sina wrappingfolier  som tagits fram efter intervjuer med användare. De visade också en canvas av återvunnen plast från haven.
F4725B8D-C27F-464C-A8DD-2F9F1652B6E6

Senaste nytt

Roland DG blandar stort och smått

Roland DG fokuserar på senaste släppen på årets Fespa-mässa med såväl mindre skrivbordsvarianter som storformatsskrivare med ”print and cut”-funktion.
Roland

Etikettmarknaden föll 25 procent

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

Arbetshästar och neonutskrifter hos Swissqprint

Flatbädden Kudu och rullprintern Karibu tillsammans med iögonfallande neonutskrifter ska dra blickarna till Swissqprints monter under Fespa.
SQP trade fair

Zünd visar lösningar för ökad automation

Digitalisering, automation och innovation sammanfattar det skärbordstillverkaren Zünd visar under Fespa. Bland nyheterna finns ett kameratillval till deras största skärbord.
Zund Fespa 1 w