Full fräs hos HG Media

PUBLICERAD: 19 april 2021
UPPDATERAD: 19 april
HG media har fått ett nytt lämpligt rum för storformatsproduktion med Comagrav Digi Corsa 2134 tillsammans med HP latex R2000, samt några andra maskiner. Här är chef Jørn Varåker och försäljningschef Lars Christoffersen mellan de två maskinerna tillsammans med Plockmatics Fredrik Thorsen. Foto: Roger Stormo

Det livliga mediehuset HG Media i Rud i Bærum fick ett skär- och fräsbord från Comagrav för några veckor sedan. Bordet beställdes från Plockmatic som också stod för leveransen. Vi tog en tur dit för att se bordet och höra hur det går.

Fredrik från Plockmatic berättar att Comagrav är en europeisk tillverkare av CNC-maskiner för skärning och fräsning. Detta skär- och fräsbord kan fräsa i mässing, aluminium, rostfritt stål, akryl, trä, plast och alla vanliga material för både interiör och utomhusbruk. Med ett oscillerande skärhuvud utökas också användningsområdet för kapning av papper och andra mjuka material. Maskinen levereras också med V-cut, för mer komplex skärning av displayprodukter, kiss-cut (skärning ner till bakpapperet på etiketter) och möjligheten att skära textilier.

Bytet mellan verktyg sker automatiskt i linje med vilket jobb som ska utföras och maskinen kan skära, fräsa och gravera i en och samma körning. Medietjockleken kan vara upp till fem centimeter, betonar han.

Comagrav fungerar med en enkel programvara som stöder alla kända arbetsprogram som EFI Fiery XF, Adobe Illustrator CC, Agfa Asanti, Caldera GrandCut, Colorgate och SAi Flexi Sign.

– I vanliga fall hade vi haft en tekniker här från Comagrav i en vecka för installation och utbildning. Det gick inte på grund av Covid-19. Så vi har använt Teams, testat och misslyckats en del men nu är vi i slutfasen av upplärningen. Och det har redan producerats en del kundordrar i maskinen, säger Lars Christoffersen, affärsutvecklare och säljare för HG Media.

– Det var en svår och noggrann process att komma till maskinvalet, säger Jørn Våraker.

– Att titta på olika lösningar mitt i en pandemi resulterar i mycket YouTube, Teams och andra lösningar för att lära känna de olika borden. Våra kriterier för att välja rätt maskin var att bordet som ska användas är så automatiserat som möjligt med tool change och arbetsflödet. Och att bordet fungerar snabbt och exakt. Vi är bombsäkra på att detta är en solitt bord som täcker alla nuvarande och framtida behov hos oss.

Comagravs Digi Corsa 2134 RC upptar en stor del av rummet. Foto: Roger Stormo

– Pandemin har annars varit en krävande period som för de flesta. Vi har haft tur och har inte haft någon smitta bland våra anställda. Naturligtvis har många av oss varit i karantän och väntekarantän, under korta perioder. Detta har lösts på ett bra sätt. Många av våra kunder påverkades direkt av begränsningar förra året med nedstängningar. Eftersom detta har blivit det nya normala upplever vi att marknaden har tagit sig uppåt något igen. Men vi är fortfarande långt ifrån var vi var före pandemin. Vi hoppas att hösten blir mer normal och vi ser fram emot den.

HG Media har 20 fast anställda och under höstmånaderna ökar de bemanningen med fler periodiska anställningar. De är ett komplett grafik- och tryckföretag som erbjuder alla typer av grafiska tjänster och producerar alla trycksaker internt. Lokalerna är drygt 2 000 kvadratmeter fördelade på produktion, design och repro, försäljning och administration.

– Huvudområdet för HG Media är att sätta färger på olika medier, och vi har rykte om oss att vara specialister på att dekorera trycksaker, säger Jørn Våraker.

Här är chefen för HG Media Jørn Våraker som poserar under utskriften av popkonst signerad Werner Kling.

– Genom att ha hela produktionskedjan på ett ställe hjälper det oss att vara flexibla, leveransförmåga och ha fördjupad kunskap inom alla typer av grafisk produktion. Vår kundbas är fördelad på norska företag, byråer, förlag och tryckerier. Vi utvecklas alltid och har ögonen öppna för ny teknik.

Vi tog också en promenad upp till de övre rummen, där storformatsavdelningen var belägen innan den flyttade ner. Det finns också några skrivare och bord kvar, och en skrivare producerar popkonst signerad Werner Kling. Konstnärens arbete har bland annat hängt på väggarna i ett av avsnitten i den norska serien Exit 2.

Tillbaka till fräsbordet, vilken typ av produkter ska ni använda det nya fräsbordet till?

–Här kommer vi att skära och fräsa; Forex, di-bond, aluminium och akryl upp till 50 millimeter. Det kommer att bli mycket utskärning och utfräsning. Och skyltar är ett nytt område som nu öppnas. Vi får se vart det tar oss.

Text: Roger Stormo, Översättning: Claes Nordström

Läs vidare

Zünd visar lösningar för ökad automation

Digitalisering, automation och innovation sammanfattar det skärbordstillverkaren Zünd visar under Fespa. Bland nyheterna finns ett kameratillval till deras största skärbord.
Zund Fespa 1 w

Nize Equipment blir återförsäljare av Elitron

NIZE Equipment, som är nordisk distributör av storformatprinters, skärmaskiner och mjukvara, går in i ett strategiskt partnerskap med Elitron, den italienska giganten inom digital skärteknologi.
Elitron_NIZE_Equipment

Plockmatic får nya ägare

Det svenska efterbehandlingsföretaget Plockmatic group får ny majoritetsägare i Accent Equity. Köparen pekar ut att Plockmatic ska växa genom förvärv.
FotoJet (42)2

Ranhammar i konkurs

Efterbehandingföretaget Ranhammar har gått i konkurs. Stockholmsföretaget har ett femtontal anställda.
Ranhammar

Senaste nytt

Roland DG blandar stort och smått

Roland DG fokuserar på senaste släppen på årets Fespa-mässa med såväl mindre skrivbordsvarianter som storformatsskrivare med ”print and cut”-funktion.
Roland

Etikettmarknaden föll 25 procent

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

Arbetshästar och neonutskrifter hos Swissqprint

Flatbädden Kudu och rullprintern Karibu tillsammans med iögonfallande neonutskrifter ska dra blickarna till Swissqprints monter under Fespa.
SQP trade fair

Zünd visar lösningar för ökad automation

Digitalisering, automation och innovation sammanfattar det skärbordstillverkaren Zünd visar under Fespa. Bland nyheterna finns ett kameratillval till deras största skärbord.
Zund Fespa 1 w