Ljungbergs satsar på etiketter och förpackningar

PUBLICERAD: 28 april 2021
UPPDATERAD: 28 april

[metaslider id=”214550″]En kompakt modell med automatisk arkmatning och skärning av ark upp till formatet B3+. Det ska bli Ljungbergs språngbräda till att göra förpackningar och etiketter i småserier.

Offset- och digitaltryckeriet i Klippan kan nu på ett smidigare sätt lösa uppgiften med att förvalta kunders önskemål om present- och visitkortsaskar i kartong, etiketter, bordsryttare med mera. I mitten av februari levererades skärbordet Duplo PFi B3+ av Quadient.

Lars-Erik Truedsson, produktions-och arbetsflödesansvarig hos Ljungbergs tryckeri, säger att maskinen främst kommer att bearbeta ark som skrivs ut i företagets digitalpressar från Ricoh. Den fristående maskinen är anpassad för att skära och biga små serier.

– Vi har en grund med produkter där vi kan tillämpa maskinens funktionalitet. Etikettbiten är den stora biten vi ser. Våra kunder behöver mer sådant för olika typer av märkning.

– Maskinen i sig är utrustad med tre verktyg; två knivar och ett bighjul.

400 grams tjocklek

Skärbordet har automatisk arkmatare för format upp till B3+. Arken matas fram på ett bälte genom maskinen och när det som ska göras i jobbet – skärning, toppstansning eller bigning – är färdigt så skjuts produkterna fram till avläggaren. Skärbordet kan hantera kartongark med upp till 400 grams tjocklek.

– Beroende på hur komplext arket är, hur mycket som ska skäras, så snittar maskinen på mellan 40 sekunder och en minut i skärningen av ett ark.

Skärbordet är utrustat med en kamera som läser av minst tre skärmarkeringar på det printade arket och positionerar nollpunkten.

– Den läser in punkterna, kompenserar skärdata och börjar sedan skära. Så oavsett hur du stoppar in arket så skär den ändå korrekt.

Toppskärning av etikettmaterial i små serier, är den största anledningen till investeringen, enligt Truedsson. Men han säger att skärbordet inte bara ger dem möjlighet att enkelt kunna toppstansa etiketter direkt från ark utan bidrar även till att smidigt kunna göra udda utskärningar och stansningar utan att behöva göra det manuellt.

Går mot kortare serier

Investeringen innebär även att de inte längre likt tidigare behöver köpa in tjänster för efterbearbetning av småformat och lagerhållningen minskar.

– Det gör att vi slipper ha 300 olika typer av stansade etiketter på hyllan.

– Vi ser samtidigt att serierna blir mindre. Etiketter har vi inte varit så starka på men med den här maskin hoppas vi kunna bli det med små digitaltryckta serier, säger han och tillägger att de också kommer att kunna köra testserier i skärmaskinen på försök inför större tryckta volymer.

Truedsson är övertygad om att de kommer att producera fler förpackningar och etiketter framåt.
– Jag tror det finns ett behov av små serier. Vi kommer nog aldrig ge oss in och konkurrera med de som är stora på det här, utan det kommer att vara att vi kan erbjuda detta för de små kunderna med de små volymerna.

Operatören Caroline Haglund visar upp en färdigskuren bordsryttare. Foto: Claes Nordström

Ljungbergs-koncernen har gjort en rad förvärv under de senaste åren. Först var det Klippans Bokbinderi, som efter uppköpet fick fortsätta i egen regi. Civildelen hos Norra Skåne i Hässleholm kom därefter. Näst på tur var RST Klippan AB, specialiserade på wire-bindning och registerhuggning av flikar på kataloger och specialprodukter inom trycksaker, som såldes till Klippans Bokbinderi AB.

I slutet av 2019 köpte tryckerikoncernen delar av Strands Grafiskas konkursbo. Maskinutrustningen som följde med ledde till att Ljungbergs startade upp ett mindre produktionsställe i Lindesberg. En Heidelberg-offsetpress i fyrfärg, Anicolor i B3-formatet, var en del av uppköpet. Numera står den hos Ljungbergs i Klippan.

– Vi har också investerat i en begagnad offsetpress, en XL 106-Heidelberg som håller på att komma i drift. Det är ett stort projekt vi håller på med där vi kastar ut våra äldsta maskiner, säger Truedsson och räknar upp de större Heidelberg-pressarna XL-105, XL 106 och Anicolor-pressen i B3-formatet som framledes ska stå för offset-trycket.

Betydande del offset

Truedsson skrattar till på frågan om de tror mycket på offset i framtiden. Svaret blir att det fortfarande är mest ekonomiskt att köra offset så länge upplagorna ligger över inkjet. Många av tryckeriets kunder har sina specifika pappersval och det är fortfarande en betydande del tidningar och magasin som trycks.

[metaslider id=”214546″]

Ett viktigt arbete under 2021 blir att effektivisera såväl arbetsflöden som intagstider i offsetproduktionen.

– Vi ska sätta automatiseringen av flödena, säger han och tillägger att företaget arbetar bland annat med leverantören Powerinits lösningar för prepress och web-to-print.

– Vi har bland annat tecknat ett större avtal med Uppsala kommun som gäller från 1 mars. Bara där är upplagan en halv miljon kuvert. Det är upplagor från 500 till 4 000 kuvert så det är en produkt som ska automatiseras väldigt långt.

Läs vidare

Profilföretaget Printer gör satsning i Finland

Brover Group-ägda Printer, e-handlare inom reklam- och trycksaker, har verkat på den svenska marknaden under några år. Nu tar företaget steget över Östersjön och går in i grannlandet Finland.
Printer Finland

Direct Color Systems visar LED-printers på Fespa

Direct Color Systems ska demonstrera sina LED-printers på Fespa. Flatbädden UV-44 DTS släpptes förra året och är en mångsidig printer i mellanformat.
3_4View2_3846-1536x1119

Milstolpen: 300 sålda DTF-skrivare

Mimakis första DTF-skrivare släpptes för nästan exakt ett år sedan. Nu har antalet sålda maskiner i EMEA-regionen passerat 300 enheter.
TXF-150-75

Tåligare utskrifter med nya imagePROGRAF

Canon släpper nya modeller i två av sina serier med storformatsskrivare, imagePROGRAF GP respektive PRO. Bland nyheterna kan nämnas förbättrad ljusbeständighet och reptålighet. 
LC10_GP6600S_PFP2_CEL_660x372

Senaste nytt

Spandex lanserar ny folieserie

Spandex introducerar varumärket AUTO och ett produktsortiment som riktar sig till professionella aktörer inom bilfoliering. Den första produkten är en serie PPF-folier.
AUTO PPF PR-Images 2

TAG Reklam: "Vi vill ha så lite som möjligt på hyllan"

TAG Reklam är en veteran bland Karlstads många profilföretag och uppnådde sin högsta omsättning senaste året 2022/2023. I sitt nattklubbssvarta showroom satsar de på minimalism för att underlätta för kunderna.
– Vi vill ha så lite som möjligt på hyllan, säger Andreas Gustafsson, vd.
DSC_5547

Tryckcentrum växer digitalt genom förvärv

Tryckcentrum i Blekinge förvärvar Altefur Development och den 1 mars öppnas en ny avdelning som kommer att fokusera på digital kommunikation.
Tryckcentrum

Profilföretaget Printer gör satsning i Finland

Brover Group-ägda Printer, e-handlare inom reklam- och trycksaker, har verkat på den svenska marknaden under några år. Nu tar företaget steget över Östersjön och går in i grannlandet Finland.
Printer Finland