Ricoh utmanar med vattenbaserad bläckskrivare i B2-format

PUBLICERAD: 5 maj 2021
UPPDATERAD: 5 maj
Ricoh menar att deras nya B2-press ska underlätta transformationen från offset till digitaltryck. Foto: Pressbild

Ricoh presenterar sin första vattenbaserade B2-bläckstråleskrivare med duplex-kapacitet. Den nya skrivaren är utrustad med ny bläck- och härdningsteknik och kan skriva ut på praktiskt taget vilken typ av papper som helst, inklusive bestrukna offsetkvaliteter – utan att använda primer.

Hemlighetsmakeriet är stort kring den nya skrivaren och på Ricohs virtuella pressevent tilläts journalisterna endast använda information från ett produktblad till sin mediarapportering. Detta trots att mer information och bilder framkom under eventet.

Ricoh lanserar Pro Z75 eftersom de anser att B2-inkjetmarknaden är både stor och intressant och att ingen annan har löst uppgiften med hög hastighet och stor medieflexibilitet.

Format och kvaliteter

Enligt tillverkaren ska B2-bläckstråleskrivaren underlätta övergången från offset till digitalt. Formatet är i grunden B2 + (585 millimeter x 750 millimeter), men det kan skrivas ut på nio olika europeiska standardpappersformat (från A3 till B2 +) för att minska slöseriet med specialformat. Papperet matas in via två pappersfack eller en pallinmatare som tillval.
Papperskvaliteterna kan vara inkjet-bestruket och obestruket papper mellan 60-400 gram per kvadratmeter, och bestruket offsetpapper mellan 73-400 gram per kvadratmeter.

4 500 ark per timme

Upp till 300 gram per kvadratmeter, oavsett papperskvalitet i övrigt, är hastigheten 4500 ark per timme. I duplex-körning reduceras hastigheten till hälften. Upp till 400 gram per kvadratmeter är hastigheten 3 000 respektive 1 500 ark per timme. Hastigheten har uppnåtts genom att Ricoh har byggt vidare på sin erfarenhet  inom digital utskrift, som bland annat innebär en modifiering av skrivhuvuden från VC 70000 samt helt nya färg- och torktekniker. Den nyutvecklade torktekniken förhindrar också att papperet skrynklas eller vecklas under utskriftsprocessen. Detta gäller särskilt det tunnare papperet.

Bildkvalitet

Pro Z75-skrivaren har en upplösning på 1200 x 1 200 dpi som också har variabel droppstorlek. Det ger maximal bildkvalitet oavsett hastighet och media. Skrivaren har en speciell utmatare för testutskrifter vilket innebär att användaren inte behöver avbryta en jobbsekvens i en variabel utskrift.

Hållbarhet och service

Ricoh säger att maskinen är byggd med samma hållbarhet som en offsetpress – i gjutjärn och med stålram. Den ska kunna klara i genomsnitt 1,25 miljoner B2-utskrifter per månad med toppbelastningar på upp till 2,6 miljoner utskrifter per månad.
Även skrivhuvudena är byggda i rostfritt stål och Ricoh förväntar sig att de flesta servicetjänster kommer kunna hanteras på distans eller av användaren själv. Pro Z75 har ett antal automatiska servicerutiner inbyggda för att hålla produktionstiden hög.

Tillgänglighet

Den som är intresserad av en Ricoh Pro Z75 får vara tålmodig. Skrivaren förväntas gå in i beta- och fälttester under sommaren 2021. Ricoh siktar på att göra skrivaren kommersiellt tillgänglig under andra kvartalet 2022.

Text: Søren Winsløw, Översättning: Claes Nordström

Läs vidare

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)

Canon inför Drupa: ”Nu kommer ju allt!”

Canon presenterar teknik- och affärsinnovationer på Drupa och har en lång rad nya skrivare att visa upp.
Matteus-Celinski

Swissqprint visar hela produktlinjen

Mycket vatten har flutit under broarna sedan Drupa arrangerades senast för åtta år sedan. Swissqprint, som har sitt huvudkontor vid Rhens västra sida i Schweiz, kommer på årets mässa att visa de innovationer som utvecklats under de åren.
swissqprint-fespa

Plockmatic firar jämnt med all time high

I år är det 50 år sedan Plockmatic startades. Sedan dess har företag växt till en stor global spelare inom dokumenthantering med en bred produktportfölj. Sign&Print har intervjuat vd:n Jan Marstorp om den resan och vägen framåt.
Plockmatic kollage

Senaste nytt

Storbildsbolaget vill synas mer mot detaljhandeln

Storbildsbolaget har under många år producerat olika typer av mässmaterial. Nu är det dags för Helsingborgsföretaget att själva ställa ut.
Jonas-Hellke

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex