Ricoh utmanar med vattenbaserad bläckskrivare i B2-format

Ricoh menar att deras nya B2-press ska underlätta transformationen från offset till digitaltryck. Foto: Pressbild

Ricoh presenterar sin första vattenbaserade B2-bläckstråleskrivare med duplex-kapacitet. Den nya skrivaren är utrustad med ny bläck- och härdningsteknik och kan skriva ut på praktiskt taget vilken typ av papper som helst, inklusive bestrukna offsetkvaliteter – utan att använda primer.

Hemlighetsmakeriet är stort kring den nya skrivaren och på Ricohs virtuella pressevent tilläts journalisterna endast använda information från ett produktblad till sin mediarapportering. Detta trots att mer information och bilder framkom under eventet.

Ricoh lanserar Pro Z75 eftersom de anser att B2-inkjetmarknaden är både stor och intressant och att ingen annan har löst uppgiften med hög hastighet och stor medieflexibilitet.

Format och kvaliteter

Enligt tillverkaren ska B2-bläckstråleskrivaren underlätta övergången från offset till digitalt. Formatet är i grunden B2 + (585 millimeter x 750 millimeter), men det kan skrivas ut på nio olika europeiska standardpappersformat (från A3 till B2 +) för att minska slöseriet med specialformat. Papperet matas in via två pappersfack eller en pallinmatare som tillval.
Papperskvaliteterna kan vara inkjet-bestruket och obestruket papper mellan 60-400 gram per kvadratmeter, och bestruket offsetpapper mellan 73-400 gram per kvadratmeter.

4 500 ark per timme

Upp till 300 gram per kvadratmeter, oavsett papperskvalitet i övrigt, är hastigheten 4500 ark per timme. I duplex-körning reduceras hastigheten till hälften. Upp till 400 gram per kvadratmeter är hastigheten 3 000 respektive 1 500 ark per timme. Hastigheten har uppnåtts genom att Ricoh har byggt vidare på sin erfarenhet  inom digital utskrift, som bland annat innebär en modifiering av skrivhuvuden från VC 70000 samt helt nya färg- och torktekniker. Den nyutvecklade torktekniken förhindrar också att papperet skrynklas eller vecklas under utskriftsprocessen. Detta gäller särskilt det tunnare papperet.

Bildkvalitet

Pro Z75-skrivaren har en upplösning på 1200 x 1 200 dpi som också har variabel droppstorlek. Det ger maximal bildkvalitet oavsett hastighet och media. Skrivaren har en speciell utmatare för testutskrifter vilket innebär att användaren inte behöver avbryta en jobbsekvens i en variabel utskrift.

Hållbarhet och service

Ricoh säger att maskinen är byggd med samma hållbarhet som en offsetpress – i gjutjärn och med stålram. Den ska kunna klara i genomsnitt 1,25 miljoner B2-utskrifter per månad med toppbelastningar på upp till 2,6 miljoner utskrifter per månad.
Även skrivhuvudena är byggda i rostfritt stål och Ricoh förväntar sig att de flesta servicetjänster kommer kunna hanteras på distans eller av användaren själv. Pro Z75 har ett antal automatiska servicerutiner inbyggda för att hålla produktionstiden hög.

Tillgänglighet

Den som är intresserad av en Ricoh Pro Z75 får vara tålmodig. Skrivaren förväntas gå in i beta- och fälttester under sommaren 2021. Ricoh siktar på att göra skrivaren kommersiellt tillgänglig under andra kvartalet 2022.

Text: Søren Winsløw, Översättning: Claes Nordström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Djupdyk i digitaltryckt inredningsdekor – dess möjligheter och framtid

De klassiska trycksakerna, personaliserat eller producerat i små upplagor är ingen match digitaltryck. Men det finns också framtida marknader och en är inredning och utformning fysiska miljöer. Sign&Print intervjuar interiör- och dekorexperten Rachel Nunziata om vad tryckerier bör tänka på när de går in på denna marknad.

Publicerat av: 

Luleåföretag tar in kraftfull fräsning

Ett två gånger tre meter stort skärbord med en kraftfull fräs som även tar sig igenom hårdare material som plåt och plexi. Med HS Copy & Skyltfabrikens senaste investering får de allt i en maskin. Den ska ge ökad produktionshastighet och ett automatiserat flöde i efterbearbetningen av skyltar.

Publicerat av: 

Förpackningsdesign för nybörjare – och experter

När Ink n Art lanserade sin webbshop var tanken att göra det så smidigt och enkelt som möjligt för kunder att beställa. Men också att låta kreativiteten flöda. Valet föll på designmotorn Chili Publisher Online, en mjukvara som ger användare möjlighet att skapa både unika och standardiserade förpackningar, klistermärken och tackkort.

Publicerat av: 

Expohouse: ”Det mesta utgår från en fysisk miljö”

Expohouse står till tjänst där den digitala och fysiska butiken möts. De designar, producerar, bygger och genomför butiks- och kontorsomvandlingar, från ax till limpa, till flera stora globala varumärken. Att inreda och skapa upplevelser i fasta fysiska miljöer har blivit en allt större del av företagets leverans.

Publicerat av: 

Tredubblad lokalyta ska matcha snabb expansion

Nya lokaler väntar för Folier.se. Flyttlasset går från Södertälje till Vagnhärad där leverantören kommer att bre ut sig på cirka 1 000 kvadratmeter med större lageryta och ytterligare en slitteravdelning. Richard Rindelaub, försäljningsansvarig hos återförsäljaren, förklarar varför:
– Vi expanderar så snabbt och ökar försäljningen så mycket.

Publicerat av: