Ricoh utmanar med vattenbaserad bläckskrivare i B2-format

PUBLICERAD: 5 maj 2021
UPPDATERAD: 5 maj
Ricoh menar att deras nya B2-press ska underlätta transformationen från offset till digitaltryck. Foto: Pressbild

Ricoh presenterar sin första vattenbaserade B2-bläckstråleskrivare med duplex-kapacitet. Den nya skrivaren är utrustad med ny bläck- och härdningsteknik och kan skriva ut på praktiskt taget vilken typ av papper som helst, inklusive bestrukna offsetkvaliteter – utan att använda primer.

Hemlighetsmakeriet är stort kring den nya skrivaren och på Ricohs virtuella pressevent tilläts journalisterna endast använda information från ett produktblad till sin mediarapportering. Detta trots att mer information och bilder framkom under eventet.

Ricoh lanserar Pro Z75 eftersom de anser att B2-inkjetmarknaden är både stor och intressant och att ingen annan har löst uppgiften med hög hastighet och stor medieflexibilitet.

Format och kvaliteter

Enligt tillverkaren ska B2-bläckstråleskrivaren underlätta övergången från offset till digitalt. Formatet är i grunden B2 + (585 millimeter x 750 millimeter), men det kan skrivas ut på nio olika europeiska standardpappersformat (från A3 till B2 +) för att minska slöseriet med specialformat. Papperet matas in via två pappersfack eller en pallinmatare som tillval.
Papperskvaliteterna kan vara inkjet-bestruket och obestruket papper mellan 60-400 gram per kvadratmeter, och bestruket offsetpapper mellan 73-400 gram per kvadratmeter.

4 500 ark per timme

Upp till 300 gram per kvadratmeter, oavsett papperskvalitet i övrigt, är hastigheten 4500 ark per timme. I duplex-körning reduceras hastigheten till hälften. Upp till 400 gram per kvadratmeter är hastigheten 3 000 respektive 1 500 ark per timme. Hastigheten har uppnåtts genom att Ricoh har byggt vidare på sin erfarenhet  inom digital utskrift, som bland annat innebär en modifiering av skrivhuvuden från VC 70000 samt helt nya färg- och torktekniker. Den nyutvecklade torktekniken förhindrar också att papperet skrynklas eller vecklas under utskriftsprocessen. Detta gäller särskilt det tunnare papperet.

Bildkvalitet

Pro Z75-skrivaren har en upplösning på 1200 x 1 200 dpi som också har variabel droppstorlek. Det ger maximal bildkvalitet oavsett hastighet och media. Skrivaren har en speciell utmatare för testutskrifter vilket innebär att användaren inte behöver avbryta en jobbsekvens i en variabel utskrift.

Hållbarhet och service

Ricoh säger att maskinen är byggd med samma hållbarhet som en offsetpress – i gjutjärn och med stålram. Den ska kunna klara i genomsnitt 1,25 miljoner B2-utskrifter per månad med toppbelastningar på upp till 2,6 miljoner utskrifter per månad.
Även skrivhuvudena är byggda i rostfritt stål och Ricoh förväntar sig att de flesta servicetjänster kommer kunna hanteras på distans eller av användaren själv. Pro Z75 har ett antal automatiska servicerutiner inbyggda för att hålla produktionstiden hög.

Tillgänglighet

Den som är intresserad av en Ricoh Pro Z75 får vara tålmodig. Skrivaren förväntas gå in i beta- och fälttester under sommaren 2021. Ricoh siktar på att göra skrivaren kommersiellt tillgänglig under andra kvartalet 2022.

Text: Søren Winsløw, Översättning: Claes Nordström

Läs vidare

De höjer ribban för automatiserad tidningsproduktion

ECO3 vill ta automation av tidningsproduktion till nästa nivå med den nya versionen av sin arbetsflödeslösning Arkitex. Nya funktioner gör att system från tredje part bättre integreras i programmet.
Arkitex

Elitidrottaren som trycker och graverar till bröllop

Jessica Ekvall lämnade tv-branschen för att få vara kreativ på riktigt. I villan utanför Stockholm har 25-åring byggt upp företaget Silver Leaf som trycker på allt från kläder till glas för alla tillfällen. Företaget har en särskild inriktning mot bröllop.
Silver-Leaf-collage

Livet på en pinne för Epson: Lanserar ny fotoskrivare

Epson lanserar en ny foto- och fine-artskrivare som ska höja standarden för användbarhet och kvalitet. Den nya A2-skrivaren är utformad för att uppfylla kraven hos professionella fotografer.
Epson-fotoskrivare

Storaffär: Åtta45 köper flera nya Canon-pressar

Åtta45 genomför stora investeringar i både nya digitala toner- och inkjet-pressar från Canon. Bolaget räknar med att satsningarna kommer ge betydande konkurrensfördelar.
åtta45-webb

Senaste nytt

Inprint flyttar till större lokaler nästa år

Skylt- och dekorföretaget Inprint i Uppsala står inför en spännande förändring då de flyttar till en helt ny stadsdel. De nybyggda lokalerna erbjuder inte bara dubbelt så mycket utrymme utan också närhet till lokala kunder och motorvägen till klienter i Stockholm.
inprint-efongo-2019-liggande

De höjer ribban för automatiserad tidningsproduktion

ECO3 vill ta automation av tidningsproduktion till nästa nivå med den nya versionen av sin arbetsflödeslösning Arkitex. Nya funktioner gör att system från tredje part bättre integreras i programmet.
Arkitex

Storbildsbolaget tar kampen mot spillet

Storbildsbolaget i Helsingborg minskar spillet med en ny produkt. Arbetssättet är både klimatsmart och sparar pengar för kunden.
FotoJet-(25)

Fujifilm visar upp sin nya torrtonerpress

Fujifilm ska visa upp sin nya tonerpress i Europa för första gången i början på 2024. Revoria Press GC12500 är en digitalpress som använder torrtonerteknologi.
Revoria_GC12500_III_R