De största skyltarna. Och de minsta. Bokstäver som är uppbyggda var för sig med bakgrundsbelysning. Eller en duk på 25 kvadratmeter som spänner över en hel fasad. Trä, metall, akryl. Specialistkunskap om svetsning och belysning. Och om vindens krafter. Det är bara en del av den kunskap som Signtronic besitter.
När du ser en skylt så är chansen stor att den är tillverkad i Sveriges största skyltfabrik, den hos Signtronic i Jönköping. Inte hört talas om dem? Det kan bero på att de nästan bara säljer genom återförsäljare i Sverige och Norge.
Det är mycket metall och akryl som rör sig genom Signtronic under en arbetsdag. Företagets egna formgivare har ofta gjort ett antal skisser och förslag innan produktionen kan starta.
– Det är så mycket man måste tänka på. Det ska fungera visuellt. Vilket betraktningsavstånd är det som gäller? Kommer det att sitta säkert under en storm? Är det färger som tål kraftigt solljus? Vilken lösning är mest ekonomisk?
Sedan 1 augusti i fjol är Filip Olin vd i Signtronic. 30 år gammal har han hunnit med både en karriär inom läkemedelsbranschen, en tidigare vända på Signtronic och ett år i Stockholm. Men 2018 återvände han och har arbetat som säljare. Redan när han kom tillbaka var målet att ta över vd-skapet från Mikael Lorentzen, som både är delägare och varit vd under 25 år.
Övertagande i pandemin
Att ta över mitt under corona, när så många lanseringar och re-branding lades på is, var kanske inte optimalt, men Filip Olin tar det med jämnmod.
– Omsättningen varierar alltid mycket från år till år. Om en kedja ska göra en omprofilering så kan det ge mycket arbete till oss. Samma sak när något stort händer, som när apoteken avreglerades och mängder av nya startades, vart och ett med sin egen profil.
– Restauranger och besöksnäringen är vanligtvis stora kunder hos oss. Men där händer inte mycket nu, innan restriktionerna släpper. Å andra sidan har vi under pandemin gjort skyltning till många padel arenor, konstaterar Filip Olin.
Effektivisera materialflöden
Den minskade orderingången under fjolåret gjorde att man behövde bromsa in. I det arbetet fick man god hjälp av en ny produktionschef, Rodster Ortega-Arvidsson. Han började 1 september och fick direkt organisera om så att materialflödena genom företaget skulle bli mer effektiva. Personalen är också flexibel och kan variera mellan många olika moment. Sammantaget gjorde effektiviseringen att företaget klarade året utan ekonomiska förluster.
– Verksamheten i Norge har varit viktig för oss. Det bolag vi äger ihop med Rune Hansen i Norge gick jättebra både i fjol och hittills under 2021. Vi producerar allting i Jönköping och har nästan dagliga transporter till Norge.
[metaslider id=”214590″]
När vi går runt i Signtronics lokaler konstaterar vi hur oerhört många maskiner och vilken bredd av material som krävs för att vara en komplett skylttillverkare. Tre stora fräsbord, där exempelvis aluminiumbokstäver fräses ur, så att led-slingorna kan fästas innan utskurna akrylbokstäver läggs på. Vidare finns en maskin som bockar till konturer till bokstäver ur aluminiumband, för den som ska ha stora bokstäver med inbyggd belysning. Sedan finns svetsning och en stor box för sprutlackering och målning.
”Egna kreativa medarbetare”
Signtronic har även storformatskrivare men många gånger är printningen något som beställaren själv gör innan skyltar levereras till kund. Här finns även ett Zünd-bord modell större, för att skära ut de många mindre skyltarna ur en större akrylskiva.
– Det är också värt att nämna att vi har egna kreativa medarbetare, som hjälper kunden att ta fram den bästa lösningen. Det bästa väljs då också utifrån hållbarhet och säkerhet. Ekonomin är också viktig och att förstå om resultatet ska ge ett diskret elegant intryck eller signalera att här är det billigt att handla. Oavsett vad så bedöms varje projekt utifrån säkerhet. Det har tyvärr hänt mer än en gång att vi behövt tacka nej till ett jobb där vi och kunden inte varit överens om säkerheten i produkten.
[metaslider id=”214596″]
Hållbart i fokus
Signtronic tänker mycket på hållbarhet – både ekonomiskt och ur miljösynpunkt. Filip Olin visar också att företaget förutom kollektivavtal har dokumentation för ESG – Environmental, social and corporate governance.
– Vi hade faktiskt förra veckan besök av en kund som ville syna detta hos oss. De kom på besök och såg att all aluminium sorterades och återvanns. Samma sak med papper, plaster och våra andra råvaror. Seriös upphandling är något vi vinner på, avslutar Filip Olin.