Stema ökar färgvalet

PUBLICERAD: 11 maj 2021
UPPDATERAD: 11 maj
Daniel Larsson är marknadschef hos Stema i Borås. Där har man fått lättare att göra små serier med metalliskt tryck och med vitt. Och allt kan Svanenmärkas. Foto: Peter Ollén

Stema i Borås omsätter årligen 100 miljoner kronor på kreativa lösningar till sina kunder. Det är allt ifrån skyltar på Ica, via stripning av bilar till utskick av marknadsföring. För det senare har de nu i vår installerat en ny maskin som ger möjlighet att göra trycksaker med upp till sex färger. 

Marknadschef Daniel Larsson är entusiastisk. Digitaltryck har de haft länge och färg trycks hela tiden. Men möjligheten att trycka digitalt med många färger har i praktiken hittills varit en dröm.

– Den stora produktionsmaskinen iGen5 köptes med förhoppning att kunna trycka lack och specialfärger. Det blockerade dock maskinen i flera timmar när färgbytet skulle göras. Därför får den nu fokusera på att göra avhandlingar och trycka vanlig färg. I nya Iridesse kan däremot färgbyte göras på under en kvart, berättar marknadschef Daniel Larsson.

Robert Högberg visar exempel där man tryckt med vitt och lack på ett svart papper i den nya Iridesse från Primotek.

Stema Go är verktyget som många kunder använder för att designa och beställa tryck av det mesta. Genom att komplettera digitaltrycket med en ny maskin, kallad Xerox iridesse, har ” det mesta” ökats ytterligare. Förutom de traditionella fyra färgerna kan maskinen snabbt förses med ytterligare två kassetter med valfritt silver, guld, vitt eller lack.

Genom att utnyttja personalisering kan till exempel ett namn skrivas unikt och sedan förses med lack i en arbetsgång. Silver i bakgrunden med en färg över gör även att den färgen ser metallisk ut. Och allt kan göras inom ramen för Svanenmärkning.

Du kan alltså göra en otroligt komplex produkt i några hundra exemplar – något som tidigare varit fullständigt omöjligt, men väl i linje med Stemas strategi att ha mycket korta starttider och ha lätt för att göra eleganta, korta upplagor.

 80-tal kunder

– Ett 80-tal kunder använder nu Stema Go. Majoriteten nyttjar det för traditionellt tryck, men det finns även de som utnyttjar det för alla våra affärsområden. Det är allt ifrån att vi trycker när de beställer, att vi lagerhåller sådant som vi inte trycker, att vi digitalt lagerhåller dokument för kunderna att själva skriva ut samt on demand-produktion.

– Notblad är en stor daglig produktion av print on demand. Vi får beställningar fram till klockan 9 och levererar samma dag. Där krävs att vi har väl fungerande flöden, säger Daniel Larsson.

– Annars gör vi en oerhörd mängd av broschyrer, kurspärmar, utbildningsmaterial, visitkort, tidningar och många löpande utskick.

 

Stema Go är det verktyg som ett 80-tal kunder använder för att lägga jobb direkt till tryck. Varje dag kommer exempelvis stora beställningar på noter.
Svart är svart

Daniel Larsson visar ett svart tryck från Iridesse. Ingen bandning syns. Det är verkligen svart.

– Det var helt avgörande i vårt val av nya skrivare att den skulle ha något extra. Det var lite det vi hoppades på för 5 år sedan när vi köpte iGen5, även det en Xerox-maskin. Men med våra korta serier så kunde vi inte räkna hem en timmes omställningstid, så det har blivit att den bara producerar basvaror.

Försättsblad med tumgrepp läggs in i Stemas Iridesse. Bladen matas sedan fram så de hamnar precis rätt i boken.

I Iridesse tar det max 15 minuter att byta toner och färgverk. Det gör att möjligheterna här kommer att utnyttjas när man väl får chansen att besöka respektive ta emot besök av kunder igen.

– Våra kunder har inte efterfrågat femte och sjätte färgen. Men vi har en ökande efterfrågan på förädling av det tryckta arket. Kunderna är villiga att betala mer för något som sticker ut – stansning, laminering, sleeking, extra färger och liknande. Kunderna vill ha det breda utbudet. Även om de inte alltid efterfrågar det, så vet de att det finns när något extra krävs. Det ger trygghet och möjligheter.

Stema har investerat i maskiner för små och korta serier. Det ska vara snabba intag. Med hundratals upplagor på vardera ett par tusen tryck så kan vi inte lägga 2 000 kronor på intag i en lamineringsmaskin.

Läs vidare

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2

Färska nyheter och försäljningar hos Plockmatic

När Plockmatic summerar årets Sign&Print Scandinavia så omfattar det flera maskinförsäljningar.
– Jag har inte hunnit räkna än, men det är ett gäng, säger Tommy Jönsson, försäljningschef på Plockmatic Sverige.
Plockmatic 1

Affär hos Marabu under mässan

Allmedia i Malmö har förstärkt maskinparken med en flatbäddsskrivare från Vanguard. Under Sign&Print Scandinavias andra dag blev det en handskakning i Marabus monter och affären var i hamn.
Marabu 1

Senaste nytt

Hexis ger kunderna makten över laminaten

I Hexis monter var det stort fokus på skyddsfilmer i serien Bodyfence under Sign&Print. Företaget hade bilar både utanför och innanför entrén till Kistamässan. De visade också inredningsvinyler, folier och laminat. 
FotoJet

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449