Gasar med nya Impalan

PUBLICERAD: 2 juni 2021
UPPDATERAD: 2 juni
Mikael Jacobsson, vd för Svensk Transfer, har expansionsplaner. Foto: Privatbild

Boråsföretaget Svensk Transfer har det senaste decenniet gjort flera stora investeringar, nu senast en Swissqprint Impala LED som levererats av Nize Equipment. Nyligen blev det även klart att företaget köper upp UV Screen. 

– Vi satsar framåt och gasar i stället för att bromsa, säger Mikael Jacobsson, vd för Svensk Transfer.

Svensk Transfer startades 1955 och i början av 1960-talet började man med screentryck. Sedan dess har verksamheten utökats efterhand till att erbjuda sina kunder även digitaltryck, stansning, bigning och plotter.

– Det gäller att effektivisera verksamheten hela tiden och sedan 2010 har vi investerat hårt i ny teknik.

Tittat på uv-printrar i flera år

För ett par år sedan köptes ett skärbord från Zünd in och i februari installerades flatbäddsskrivaren Swissqprint Impala med led-fixering. Mikael Jacobsson säger att han länge tittat på uv-printrar, och även om företaget haft digitaltryck sedan innan så innebär investeringen flera fördelar.

– Det är en flexibel maskin som bland annat kan trycka vitt, lack och i fyrfärg. Dessutom är den väldigt snabb och det är mycket enklare med led, att slippa tänka på att uv-lamporna ska bytas efter ett visst antal produktionstimmar, säger Mikael Jacobsson.

Kan trycka punktskrift och taktilt tryck

Innan beslutet kollade han upp flera märken med olika bläcktyper, men kom fram till att en Swissqprint Impala hade den bästa tryckkvaliteten med bra vidhäftning på materialen som företaget vill producera på. Nu kan man till exempel trycka skyltar med punktskrift och taktilt tryck.

Tanken är att skrivaren ska bredda företagets erbjudande, framför allt när det gäller mindre upplagor. Uppdrag som Svensk Transfer tidigare varit tvungna att tacka nej till eftersom startkostnaderna med screen är relativt höga. Nu kan företaget leverera mindre serier till ett mer attraktivt pris. Maskinen är utrustad med CMYK, light cyan, light magenta, vitt, lack och primer. Printern är även utrustad med rulle till rulle-funktion.

Förvärvar annat Boråstryckeri

Den närmaste tiden väntar inga ytterligare investeringar, men Svensk Transfer kommer däremot att expandera. Samma dag som Sign&Print når Mikael Jacobsson har han skrivit avtal om att förvärva ett annat Boråstryckeri, UV Screen.

– Vi är tolv anställda i dag, efter sommaren kommer vi att vara 14 i och med att två medarbetare på UV Screen går över till oss. Det finns även planer på att bygga ut lokalerna framöver. Vi vill fortsätta att växa och tror på framtiden, säger Mikael Jacobsson.

Läs vidare

Textiltryck utan för- och efterbehandling

Epson lanserar nu Monna Lisa ML-13000, en direct-to-fabric-skrivare som kan printa direkt på tyget i en enda process utan separat för- eller efterbehandling.
ML-13000 ver 2

Högpresterande inkjetpress i strålkastarljuset hos Kodak

Kodak kommer visa upp en mängd produkter som är konstruerade för att hjälpa tryckerier att bli mer lönsamma när branschen förändras.
Kodak_drupa-2024-booth_

Vilda maskinnyheter från Ricoh

Med en drake, en örn och en jaguar låter Ricoh besökarna få en virtuell och högteknologisk naturupplevelse i österländsk miljö i sin monter på Drupa.
webb-ricoh

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

Senaste nytt

Textiltryck utan för- och efterbehandling

Epson lanserar nu Monna Lisa ML-13000, en direct-to-fabric-skrivare som kan printa direkt på tyget i en enda process utan separat för- eller efterbehandling.
ML-13000 ver 2

Horizon vänder blad med tre nya samarbeten

Efterbehandlingsleverantören Horizon skriver nya kapitel med tre färska samarbeten. Nu kan de hjälpa tryckerier från tryck till färdig bok i både mjuk- eller hårdpärm.
FotoJet-(82)

Helautomatiskt skärsystem som förflyttar gränserna

Elitron bjuder under Drupa in till en förhandstitt på den uppgraderade Kombo TAV – ett anmärkningsvärt framsteg inom digital skärteknik.
elitron_01

Mjukvarusamarbete för bättre flyt

ECO3 och eProductivity Software (ePS) har ingått ett strategiskt partnerskap med målet att ta automationen hos tryckerierna till nästa nivå.
ECO3 ePS