Affären bakom paketskåpen

PUBLICERAD: 3 juni 2021
UPPDATERAD: 3 juni
Jonathan Hedlund hos Quadient framför en av företagets alla installationer av paketskåp hos en retail-kedja. Foto: Privatbild

Paketskåpen. Du ser dem på alltfler platser. Ändå har utvecklingen bara precis börjat. När det är färdigutvecklat kommer det att finnas skåp i anslutning till flertalet butiker i detaljhandeln. Men trots att det befinner sig i sin linda har Quadient redan placerat ut över 13 000 skåp.

– Fördelen med paketskåpen är så så uppenbara, säger Casper Bech Andersen, som ansvarar för utrullningen av Quadients skåp i Norden. Du slipper köa och paketen från olika aktörer kan placeras i samma skåp, så du inte behöver gå till både 7-Eleven och Ica för att hämta dina paket.

Om affären har utrymmet är det oftast lätt att räkna hem kostnaden för ett paketskåp. Hela den manuella hanteringen av paket försvinner.

– Sedan vill affärerna gärna placera skåpen längst in bredvid mjölken. Där försöker jag övertyga dem om att det inte är en bra idé, säger Casper Bech Andersen. Om någon ska hämta paket, så blir den bara irriterad över en besvärlig placering. Antingen vill man ta paketet på väg ut ur butiken eller så ska man inte handla alls den dagen, utan vill bara snabbt komma åt sin vara.

Finns olika storlekar

Quadient gör många olika storlekar skåp och varje moduler innehåller olika storlekar. Kombinationen av storlekar har framkommit genom att analysera blandningen av paket som skickas. Det finns även skåp för utomhusbruk som innehåller både värme och kyla. Värme för att klara vintern och kyla för att exempelvis kunna distribuera matlådor.
Hur stora enheter som sätts upp är något som beslutas i samråd med carriers. Med de har man också tagit fram fyra specifika storlekar på fack, som klarar 90 procent av alla paket. De är small, extra small, medium och large.

Styrkan ligger i mjukvaran

– Men den stora styrkan ligger i mjukvaran. Vi började redan 2013 i Australien, så vi har haft tid att utveckla och förfina hela systemet. Vi kan också arbeta med både egna och andras system. Och vi har exempelvis en lösning där även returer kan lämnas i paketskåpen.

Branscher och användningsområden för paketskåp är många. Foto: Privatbild

Det varierar vem som är kund. Det kan vara bostadsrättsföreningen som vill erbjuda servicen till sina boende så att de aldrig mer behöva hålla sig hemma för att vänta på ett paket.

– Det kan också vara de stora carriers, som Postnord. De tittar på hur de kan bli mer kostnadseffektiva kring den sista biten fram till slutanvändaren.

– Stora företag använder skåpen för att ge medarbetare ny it-utrustning. Här är ju säker överlämning ofta ett problem. För sjukhusen handlar det istället om att lämna material mellan avdelningar där man arbetar helt olika arbetstider.

– Det här kommer inte att stoppa förrän det finns paketskåp i varje gathörn, avslutar Casper Bech Andersen.

Läs vidare

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Metalliska element i etiketter minskar förfalskningar

Xeikon samarbetar med Kurz för att ta strid mot piratkopior.
XEI_pr2403_PR_KURZ_EG

Antalis introducerar SwitchGreen Box för gröna materialval

Antalis tar fram en grön låda för att inspirera till hållbara materialval.
switchgreen-news-banner

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i en tonerpress.
henrik-beskuren

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper