Kyligt uppdrag ger högtryck i Bräcke

Grundaren Ingemar Olsson (till vänster) och de två anställda Christian Ledin och Nicklas Nilsson är trion som utgör Z-Print & Design.

Det började med en skärplotter för att skära ut klistermärken. Några år senare har Z-Print & Design i Bräcke växt till ett företag med tolv maskiner och två anställda som gör det mesta inom tryck, framför allt kylskåpsdekor åt en av de stora dryckesleverantörerna i Sverige.

– Kylskåpsdekoren står för runt hälften av verksamheten i företaget, berättar grundaren Ingemar Olsson.

Han körde hjullastare och lastbil när han kom över en skärplotter som en kompis som drev radio- och tv-affär ville bli av med. Ingemar började skära ut klistermärken och efterhand blev det mer avancerade jobb. Det kom även förfrågningar om trycksaker och Ingemar köpte in en begagnad Roland VP 540-skrivare. Det gjorde att verksamheten växte ytterligare.

– Jag lade ut en annons på Blocket för att köpa en laminator. Jag fick svar från ett tryckeri som skulle sälja hela sin maskinpark. Jag hade inte så mycket pengar, men han frågade hur mycket jag kunde ge och helt plötsligt hade jag ett helt gäng maskiner som var på väg upp. Jag fick fixa en lokal här i Bräcke och efter det har det bara gått uppåt.

Printar efter stängning

Ganska snart efter uppköpet av konkursboet fick Ingemar in ett viktigt uppdrag via Enjoy Sales som säljer drickakylar: att branda bryggerijätten Spendrups kylskåp. Dekoren printas ut hos Z-Print & Design och Spendrups monterar sedan dekoren själva. Lastbilsdekor och helfoliering av bilar är andra uppdrag som företaget utför, men även profil- och screentryck.

En viktig kugge i maskineriet hos Z-Print & Design är uv-printern Mimaki UCJV-300-160, den går varm hela veckan lång.

– Ibland fjärrstyr jag den hemifrån efter stängning, så får den gå hela natten eller tills rullen tar slut, säger Ingemar.

 

Några kylar som brandats hos Z-Print & Design.

Väntar 15 containrar med kylskåp

Nyligen gick företaget över till ett tredjepartsbläck från Marabu.

– Det är nästan halva priset jämfört med originalbläcket och det funkar hur bra som helst, vi ser ingen skillnad på tryckkvaliteten. Vi köper bläck för mellan 4 000 och 8 000 kronor i månaden så det blir lite pengar. Dessutom har det längre hållbarhet vilket gör att vi kan ha det på lager, om vi till exempel ska printa 200 kylskåp över en helg och behöver mer bläck på måndag morgon.

Och det lär behövas en hel del bläck framöver. I och med corona-pandemin har transporterna av kylskåp från Kina försenats. Nu väntar Ingemar på 15 containrar med kylskåp som ska till Bräcke för att dekoreras.

– Det blir lite av en ketchup-effekt, men det är ett angenämt problem för oss. Vi tror det kommer gå spikrakt uppåt efter pandemin och det innebär förmodligen att vi behöver mer personal.

 

Z-Print & Design gick nyligen över till bläck från Marabu.

Rullar ut nätbutik

I dag har han hjälp av två anställda, Nicklas Nilsson och Christian Ledin. Nicklas är utbildad digital designer och jobbar för tillfället för fullt med en webbshop som ska lanseras inom kort. I nätbutiken ska kunderna kunna ladda upp bild och text för att beställa till exempel profilprodukter. Nicklas är allt i allo och gör även sådant som att foliera bilar eller rita grafik till lastbilsdekor.

Christian jobbar i huvudsak med textil. I lokalerna finns bland annat en brodyrmaskin med fyra huvuden och företaget säljer även arbetskläder och trycker på textil.

I maskinparken finns även ytterligare en uv-printer, en Compress 1200, som kan skriva ut på upp emot 30 centimeter höga föremål, som till exempel en brevlåda eller isskrapor och solglasögonsbågar. Den blir viktig i satsningen på nätbutiken.

 

 

Personlig service

Z-Print & Design är inte det enda som sysselsätter Ingemar. Han driver även ett företag inom vindkraftsindustrin med två anställda som även håller med på transporter, och han kör fortfarande hjullastare på deltid. Han hyr också ut reklamplatser på digitala skyltar längs E14 och har ett skyltavtal med Bräcke kommun.

– Man kan nog säga att jag har många järn i elden.

Ingemar Olsson tror att framgångsreceptet för Z-Print & Design har varit att kunna erbjuda lite av varje och att vara beredd att göra det där lilla extra för kunden.

– Vi prioriterar kunder som kommer in till oss, så att de kan gå ut med ett gäng printade mössor eller vad det nu är en stund senare. Det är viktigt att vara serviceinriktad på en mindre ort som Bräcke.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Slut med oadresserad reklam i brevlådan

Postnord avvecklar sin verksamhet för oadresserad direktreklam (ODR) som riktar sig till hushåll. Det är inte längre en lönsam affär för företaget, som pekar på en prispressad marknad och stigande papperspriser som bakgrund till beslutet. Istället ska fokus ligga på mer målgruppsanpassad adresserad reklam.

Publicerat av: 

Planprint: ”En plattform med stora möjligheter för användaren”

Fujifilm har kraftsamlat för att ta fram en helt egenutvecklad storformatsportfölj till marknaden globalt. Spandex är ensam återförsäljare av Fujifilms storformatsskrivare i Sverige och produktansvarige Tomas Källroos ser stor potential för flatbädden Acuity Prime.

Publicerat av: 

Fansen lyfter företaget till framgång

Många företag vill synas på sociala medier, men för att lyckas gäller det att ha följare som snarare är fans än bara köpare. Det säger Niklas Kjärhus som hittat en särskild nisch genom att sälja dekaler till crosscyklar, och marknadsför sig till sina drygt 100 000 följare på Instagram.

Publicerat av: