Unikt och stilsäkert på tapeten för Perswall

PUBLICERAD: 28 juni 2021
UPPDATERAD: 28 juni
Varje år släpper Perswall mellan fem och tio olika kollektioner, berättar Fredrik Larsson.

Efter att väggfärgen i många år fått spela huvudrollen börjar tapeten nu att ta steget fram i rampljuset. Med digitaltryckta premiumtapeter, en egen e-handelsplattform och snabba leveranser vill Perswall nå designintresserade och kvalitetsmedvetna kunder världen över.

– Med 115 års erfarenhet i bagaget kan vi tapeter och vi vill skapa design som attraherar konsumenten, säger Fredrik Larsson, COO på koncernen Embellence Group i Borås där Perswall ingår.

Perswall beskrivs som ett livsstilsvarumärke för kvinnor mitt i livet som vill ”främja det individuella och personliga uttrycket”. Ledorden är unikt och stilsäkert. Företaget tar fram designtapeter som ska locka denna målgrupp, men gör även print on demand-tapeter med personliga motiv där kunden kan ladda upp egna bilder eller måttanpassa sin beställning. Leverans kan ske inom fyra dagar efter att beställningen lagts, men det är även möjligt att beställa i butiker som distribuerar produkterna.

– Perswall ska vara ett varumärke som är rätt i tiden. Vi vill kommunicera direkt med kunden och bygga en relation med en spännande och intressant design för interiör, berättar Fredrik Larsson.

Nordiska marknaden dominerar

På tillverkningsenheten i Borås jobbar ett 50-tal personer med såväl Perswalls som Boråstapeters produkter. Totalt arbetar 120 anställda med de två varumärkena. Lokalerna rymmer förutom produktion även designavdelning och lager samt huvudkontor för koncernen. Runt 80 procent av tapetrullarna går till den nordiska marknaden, medan resterande 20 procent skickas till världens alla hörn, allt ifrån Nordamerika till New Zeeland.

För ett år sedan installerades en ny tapetprinter för digitaltryck i produktionen. Precis som tidigare föll valet på en Xeikon CX500 med xerografisk tryckteknik. Den kör cirka 2 000 kvadratmeter tapeter om dagen, men har kapacitet för betydligt mer.

– Ambitionen är att växa och att belägga printern med ännu fler jobb. Konkurrensen inom digital tapetproduktion är hård, men vår styrka är att vi var tidigt ute och har lyckats etablera ett sömlöst workflow från webborder till printer, säger Fredrik Larsson.

 

Till produktionen av tapeter används en Xeikon CX500.
Mer nischad produkt

Förutom digitaltryck finns alla tänkbara tapetproduktionstekniker representerade: djuptryck, screentryck, flexotryck och inte minst den ursprungliga limtrycktekniken från 1800-talet som fortfarande används för att trycka gamla mönster. När det gäller produktionen av Boråstapeters produkter handlar det om bredd och volym. För Perswalls del är det print on demand som gäller mot en mer nischad marknad.

För ett år sedan byttes tapetprintern ut till en ny uppgraderad modell.

Inom koncernen finns det ytterligare en tillverkningsenhet, i Italien där det trycks exklusiva produkter till varumärket Wall & Decò, som kan användas bland annat utomhus och i våtrum. Dessa tapeter trycks med inkjetteknik.

Perswall vill alltså öka sina marknadsandelar ytterligare och lutar sig mot företagets långa anor i branschen.

– Alla som investerar i en tapetprinter kan inte leverera tapeter med hög kvalitet. Vårt varumärke handlar om att vi har kunskapen och erfarenheten. Våra digitaltryckta tapeter håller samma kvalitet som de analoga, säger Fredrik Larsson.

Vill växa kommande år

Embellence Group har som uttalat mål att dubbla omsättningen de kommande fem åren till 1,2 miljarder kronor. Det målet ska uppnås genom att fortsätta fokusera på premiumsegmentet, öka omsättningen på den internationella marknaden och genom förvärv av internationella aktörer.

Perswall hette tidigare Mr Perswall, men i samband med en relansering i mars 2021 ströks Mr och företaget heter nu gott och gott Perswall. Då rullades också en ny e-handelsplattform ut som ska förenkla direktförsäljning till kunderna med fler betalalternativ.

Vid relanseringen släpptes även den nya kollektionen Serene Beginnings signerad Sarah Widman, med elva tapeter i skandinaviska toner och med bohema inslag. Varje år lanseras mellan fem och tio olika kollektioner och man jobbar med lanseringsplaner som sträcker sig ett till två år fram i tiden. Framöver väntar fler designsamarbeten.

 

Blommigt, ett mönster som är på tapeten just nu, säger Fredrik Larsson.
Blommigt populärt just nu

Så vad är på tapeten för närvarande? Vilka motiv går hem hos konsumenterna?

– Det är populärt med blommor i olika tappningar, både stort och smått, berättar Fredrik Larsson.

Bland bästsäljarna finns förutom romantiskt storblommigt och ett prunkande växthus även tapeter med världskarta och bild av Central Park och New Yorks skyskrapor. Till tapeterna används ett non woven-material, ett cellulosabaserat papper med polyesterfibrer.

Till Boråstapeters kollektioner används även gamla trycktekniker.
Väggfärgen får vika undan

Tapeten är en produkt som haft sina glansdagar – och sina sämre dagar. Fredrik Larsson säger att för 20 år sedan dominerade väggfärgen, men de senaste åren har tapeten rullat uppåt i popularitet igen.

– Länge var det norm inom byggbranschen att leverera vitmålade väggar. Ett icke-val som ger en ganska steril miljö. I dag vill hela inredningsbranschen ha design på väggarna och fler upptäcker att tapet inte är så krångligt att sätta upp, utan ett enkelt sätt att förändra sin boendemiljö.

– Vi vill lyfta fram tapeten som en exklusiv designprodukt, och inte som en byggprodukt, säger Fredrik Larsson.

Faktaruta

Perswall grundades 2006 av Irene och Christofer Gimmersta, som senare även startade konkurrenten Rebel Walls.

Företaget var en av pionjärerna inom digital tapetproduktion on demand och ingår numera i koncernen Embellence Group, som även har varumärken som Boråstapeter, Cole & Son, Wall & Decò och Pappelina under sitt paraply.

Helåret 2020 hade Embellence Group, som tidigare hette WallVision, en nettoomsättning på 570 miljoner svenska kronor. Bolaget noterades i mars på Nasdaq First North Premier.

Läs vidare

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

Canon inför Drupa: ”Nu kommer ju allt!”

Canon presenterar teknik- och affärsinnovationer på Drupa och har en lång rad nya skrivare att visa upp.
Matteus-Celinski

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
FotoJet-(76)

Xerox stoppar produktionen av iGen och Nuvera

Xerox är på väg att omdefiniera sin position på marknaden, meddelar de i ett pressmeddelande.
xerox_igen

Senaste nytt

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)