Full fräs hos HG Media

PUBLICERAD: 1 juli 2021
UPPDATERAD: 1 juli
HG media har fått ett nytt lämpligt rum för storformatsproduktion med Comagrav Digi Corsa 2134 tillsammans med HP latex R2000, samt några andra maskiner. Här är vd Jørn Varåker (från vänster) och försäljningschef Lars Christoffersen mellan de två maskinerna tillsammans med Plockmatics Fredrik Thorsen.

Mediehuset HG Media i norska Bærum fick nyligen ett skär- och fräsbord från Comagrav – det första i sitt slag i Norden. Bordet beställdes och levererades av Plockmatic. 

Fredrik Thorsen från Plockmatic berättar att Comagrav är en europeisk tillverkare av CNC-maskiner för skärning och fräsning.

– Detta skär- och fräsbord kan fräsa i mässing, aluminium, rostfritt stål, akryl, trä, plast och alla vanliga material för både inomhus- och utomhusbruk. Med ett oscillerande skärhuvud utökas användningsområdet för kapning av papper och andra mjuka material. Maskinen levereras också med V-skärning, Kiss-cutting och möjligheten att skära textilier.

Verktygsbyte sker automatiskt i förhållande till applikationen. Det går att skära, fräsa och gravera i en och samma operation.

– Medietjockleken kan vara upp till fem centimeter, betonar han.

Det första i Skandinavien

Comagrav fungerar med en enkel programvara som stöder alla kända arbetsprogram som EFI Fiery XF, Adobe Illustrator CC, Agfa Asanti, Caldera GrandCut, Colorgate och SAi Flexi Sign.

– I vanliga fall skulle vi ha haft en tekniker här från Comagrav i en vecka för installation och utbildning. Det gick inte på grund av covid-19. Så vi har använt Teams, provat oss fram och misslyckats, men är nu i den sista fasen av upplärningen. Och några kundorder har redan producerats i maskinen, säger Lars Christoffersen, affärsutvecklare och säljare för HG Media.

– Vi har redan ett mindre skärbord för papper, men detta är det första fräsbordet vi har investerat i. Det är också det första fräsbordet som tillverkaren Comagrav levererat i Skandinavien, säger Jørn Våraker, vd för HG Media.

Täcker framtida behov

Jørn Våraker fortsätter:

– Det var en svår och noggrann process att komma till maskinvalet. Att titta på olika lösningar mitt i en pandemi resulterar i mycket Youtube, Teams och andra lösningar för att kunna sätta sig in i de olika borden. Våra kriterier för att välja rätt maskin var att bordet som ska användas är så automatiserad som möjligt när det gäller verktygsbyte och arbetsflöde. Och att bordet fungerar snabbt och exakt. Vi är säkra på att detta är en solitt bord som täcker alla våra nuvarande och framtida behov.

 

Comagravs Digi Corsa 2134 RC upptar en stor del av rummet.

– Pandemin har varit en krävande period som för de flesta. Vi har haft tur och har inte haft någon smitta bland våra anställda. Naturligtvis har många av oss varit i karantän, men bara under korta perioder. Det har löst sig på ett bra sätt. Många av våra kunder påverkades direkt av restriktionerna förra året med nedstängningen av landet. Eftersom detta har blivit det nya normala upplever vi att marknaden börjar vända uppåt igen. Men vi är fortfarande långt ifrån var vi var före pandemin. Vi hoppas att hösten blir mer normal och vi ser fram emot den.

Specialister på att dekorera trycksaker

HG Media har 20 fast anställda och under höstmånaderna ökar de bemanningen med tillfälliga anställningar. De är ett komplett grafiskt- och tryckföretag som erbjuder alla typer av grafiska tjänster och producerar alla trycksaker internt. Lokalerna är drygt 2000 kvm fördelade på produktion, design, repro, försäljning och administration.

– Huvudområdet för HG Media är att sätta färger på olika medier, och vi har ett rykte om att vara specialister på att dekorera trycksaker. Genom att ha hela produktionskedjan på ett ställe hjälper det oss att vara flexibla, leverera snabbt och ha fördjupad kunskap inom alla typer av grafisk produktion. Vår kundbas är spridd över norska företag, byråer, förlag och tryckerier. Vi utvecklas alltid och har ögonen öppna för ny teknik, säger Jørn Våraker.

 

Här står HG Media:s vd, Jørn Våraker, och poserar medan det printas ett popkonstverk av Werner Kling.
Skyltar ny marknad

I det övre rummet, där storformatsavdelningen var belägen innan de flyttade ner, finns i dag några skrivare och bord kvar. En skrivare producerar popkonst signerad Werner Kling. Konstnärens arbete har bland annat hängt på väggarna i en av avsnitten av den andra säsongen av den norska serien «Exit».

Vilken typ av produkter kommer ni att använda det nya fräsbordet till?

– Här ska vi skära och fräsa Forex, di-bond, aluminium och akryl upp till 50 millimeter. Det kommer att bli mycket stansning och fräsning. Och skyltar är ett nytt område som öppnar upp sig. Vi får se vart det tar oss.

Text: Roger Stormo

Översättning: Anja Degerholm

Läs vidare

Summerar nyttan med automation

Summa demonstrerar inte bara en utan två arbetsflödeslösningar under Fespa. Detta för att visa kunderna hur de kan effektivisera sina processer.
Summa

Zünd visar lösningar för ökad automation

Digitalisering, automation och innovation sammanfattar det skärbordstillverkaren Zünd visar under Fespa. Bland nyheterna finns ett kameratillval till deras största skärbord.
Zund Fespa 1 w

Nize Equipment blir återförsäljare av Elitron

NIZE Equipment, som är nordisk distributör av storformatprinters, skärmaskiner och mjukvara, går in i ett strategiskt partnerskap med Elitron, den italienska giganten inom digital skärteknologi.
Elitron_NIZE_Equipment

Plockmatic får nya ägare

Det svenska efterbehandlingsföretaget Plockmatic group får ny majoritetsägare i Accent Equity. Köparen pekar ut att Plockmatic ska växa genom förvärv.
FotoJet (42)2

Senaste nytt

Original Tryckeri får ny ägare – "Branschen måste konsolideras"

Investmentbolaget Gerdins Invest förvärvar 60 procent av aktierna i Original Tryckeri Norrland och dotterbolaget Original Tryckeri Lycksele. Bolagen har tryckeriverksamhet i Umeå och Lycksele.
orginaltryckeri-

NI Solutions blir återförsäljare för Flora

NI Solutions och Flora har skakat hand om ett nytt samarbete på den nordiska marknaden.
Floraweb

Västerbottnisk tryckerikoncern går bra i Umeå – tappar i Lycksele

Original tryckeri i Umeå gör ett starkt 2023 men dotterbolaget Original tryckeri i Lycksele har det svårare. Orsaken är minskad annonsförsäljning till bolagets annonsblad.
FotoJet-(50)

Summerar nyttan med automation

Summa demonstrerar inte bara en utan två arbetsflödeslösningar under Fespa. Detta för att visa kunderna hur de kan effektivisera sina processer.
Summa