Grön milstolpe för färgtillverkare

Från och med den 1 juli 2021 producerar Marabu enbart klimatneutrala produkter. Foto: Claes Nordström/Arkiv

Marabu är en av de första färgtillverkarna som blir klimatneutrala. Företagets två fabriker i Tyskland producerar från och med den 1 juli 2021 enbart klimatneutrala produkter, och det gäller såväl tryckfärger som kreativa färger.

Denna gröna milstolpe innebär att samtliga affärsenheter kommer bidra till att uppnå FN:s 17 hållbarhetsmål (SDG) med Project Green och därmed delta i Green Deal. The European Green Deal är ett politiskt initiativ från EU-kommissionen om att Europa ska bli helt klimatneutralt senast år 2050.

– Vi skyddar framtiden för de kommande generationerna och är stolta över att vi lyckats bli ett klimatneutralt företag från den 1 juli 2021. Våra fabriker i Tamm och Bieteigheim producerar nu endast klimatneutrala produkter oavsett om det är tryckfärger eller kreativa färger, förklarar York Boeder, vd för Marabu Tyskland, i ett pressuttalande.

Mer miljövänliga råvaror

Tillsammans med Climate Partner har Marabu analyserat sina CO2-utsläpp från de två tyska fabrikerna och beräknat det totala klimatavtrycket. Analyserna visar att företaget i nuläget gör cirka 18 500 ton oundvikliga utsläpp. Redan 2007 gick man över till grön el, vilket sparat 2 000 ton CO2 varje år och motsvarar det årliga klimatavtrycket för 175 tyska invånare.

Marabus Project Green kombinerar alla åtgärder som ska ta företaget mot klimatneutralitet. Enligt företagets Green Deal ska utsläppen minskas där det är möjligt, till exempel genom energibesparande system, mobilitetskoncept med eltransporter och miljövänliga material.

När det gäller produktionen läggs fokus på förnybar energi och resurseffektiva tillverkningsprocesser. Förpackningarna ska använda så lite material som möjligt och utnyttja återvinning i så stor utsträckning som möjligt. Kritiska ämnen ska ersättas med mer miljövänliga råvaror. Marabu räknar med att öka andelen vattenbaserade system när det gäller bläck med över 300 procent de kommande fem åren.

Målet är minus 25 procent år 2030

Project Green innebär även att alla oundvikliga koldioxidutsläpp ska kompenseras genom att stödja internationellt certifierade klimatskyddskoncept.

– Vi genomför kontinuerligt åtgärder för att förbättra vårt koldioxidavtryck som vi årligen mäter för att säkerställa framgång. Vi har satt det aktiva målet att minska våra koldioxidutsläpp med ytterligare 25 procent år 2030, säger York Boeder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


De går grönt med polyestermaterial för digitaltryck

A.Berger Textiles har en lång historia, men från 1980-talet har företaget lagt fokus på polyestertextilier och en egen teknik att bestryka dem för digitaltryck. På Fespa la de ett extra fokus på polyestermaterial av återvunnen pet och sitt periodiska system som ska förenkla för kunder att beställa produkter i sortimentet.

Publicerat av: 

Bildspel: Andra dagen på Fespa

Efter en relativt lugn start på Fespa Global Print Expo så blev den andra dagen betydligt mer fartfylld med fler besökare i gångarna och montrarna. Såväl utställare som besökare vittnade om positiva tongångar och framtidstro efter en tuff tid under pandemin. Fespa-mässan pågår till fredag den 15 oktober.

Publicerat av: