Grön milstolpe för färgtillverkare

PUBLICERAD: 2 juli 2021
UPPDATERAD: 2 juli
Från och med den 1 juli 2021 producerar Marabu enbart klimatneutrala produkter. Foto: Claes Nordström/Arkiv

Marabu är en av de första färgtillverkarna som blir klimatneutrala. Företagets två fabriker i Tyskland producerar från och med den 1 juli 2021 enbart klimatneutrala produkter, och det gäller såväl tryckfärger som kreativa färger.

Denna gröna milstolpe innebär att samtliga affärsenheter kommer bidra till att uppnå FN:s 17 hållbarhetsmål (SDG) med Project Green och därmed delta i Green Deal. The European Green Deal är ett politiskt initiativ från EU-kommissionen om att Europa ska bli helt klimatneutralt senast år 2050.

– Vi skyddar framtiden för de kommande generationerna och är stolta över att vi lyckats bli ett klimatneutralt företag från den 1 juli 2021. Våra fabriker i Tamm och Bieteigheim producerar nu endast klimatneutrala produkter oavsett om det är tryckfärger eller kreativa färger, förklarar York Boeder, vd för Marabu Tyskland, i ett pressuttalande.

Mer miljövänliga råvaror

Tillsammans med Climate Partner har Marabu analyserat sina CO2-utsläpp från de två tyska fabrikerna och beräknat det totala klimatavtrycket. Analyserna visar att företaget i nuläget gör cirka 18 500 ton oundvikliga utsläpp. Redan 2007 gick man över till grön el, vilket sparat 2 000 ton CO2 varje år och motsvarar det årliga klimatavtrycket för 175 tyska invånare.

Marabus Project Green kombinerar alla åtgärder som ska ta företaget mot klimatneutralitet. Enligt företagets Green Deal ska utsläppen minskas där det är möjligt, till exempel genom energibesparande system, mobilitetskoncept med eltransporter och miljövänliga material.

När det gäller produktionen läggs fokus på förnybar energi och resurseffektiva tillverkningsprocesser. Förpackningarna ska använda så lite material som möjligt och utnyttja återvinning i så stor utsträckning som möjligt. Kritiska ämnen ska ersättas med mer miljövänliga råvaror. Marabu räknar med att öka andelen vattenbaserade system när det gäller bläck med över 300 procent de kommande fem åren.

Målet är minus 25 procent år 2030

Project Green innebär även att alla oundvikliga koldioxidutsläpp ska kompenseras genom att stödja internationellt certifierade klimatskyddskoncept.

– Vi genomför kontinuerligt åtgärder för att förbättra vårt koldioxidavtryck som vi årligen mäter för att säkerställa framgång. Vi har satt det aktiva målet att minska våra koldioxidutsläpp med ytterligare 25 procent år 2030, säger York Boeder.

Läs vidare

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2

Papyrus visade upp wrappingfolier och ny canvas av plast från haven

Papyrus som riktar sig till hela den grafiska branschen visade bland annat upp sina wrappingfolier  som tagits fram efter intervjuer med användare. De visade också en canvas av återvunnen plast från haven.
F4725B8D-C27F-464C-A8DD-2F9F1652B6E6

Gop blickar framåt med nya pappersskivor för print

Gop har tagit fram två nya pappersskivor för den grafiska industrin. Den ena passar för utomhusbruk och den andra gör sig bäst inne. GoBond Ecopaper består till 60 procent av återvunnet material medan Paperboard by Oppboga består helt av träfibrer.
Gop collage

Snabb inkjetskrivare gör mässpremiär

I höstas lanserade Riso Valezus T1200, en arkmatad bläckstråleskrivare som skriver ut med en kall process. Denna nya modell visas nu för den skandinaviska publiken för första gången.
RISO_VALEZUS_T1200 webb

Senaste nytt

Hexis ger kunderna makten över laminaten

I Hexis monter var det stort fokus på skyddsfilmer i serien Bodyfence under Sign&Print. Företaget hade bilar både utanför och innanför entrén till Kistamässan. De visade också inredningsvinyler, folier och laminat. 
FotoJet

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449