Grön milstolpe för färgtillverkare

PUBLICERAD: 2 juli 2021
UPPDATERAD: 2 juli
Från och med den 1 juli 2021 producerar Marabu enbart klimatneutrala produkter. Foto: Claes Nordström/Arkiv

Marabu är en av de första färgtillverkarna som blir klimatneutrala. Företagets två fabriker i Tyskland producerar från och med den 1 juli 2021 enbart klimatneutrala produkter, och det gäller såväl tryckfärger som kreativa färger.

Denna gröna milstolpe innebär att samtliga affärsenheter kommer bidra till att uppnå FN:s 17 hållbarhetsmål (SDG) med Project Green och därmed delta i Green Deal. The European Green Deal är ett politiskt initiativ från EU-kommissionen om att Europa ska bli helt klimatneutralt senast år 2050.

– Vi skyddar framtiden för de kommande generationerna och är stolta över att vi lyckats bli ett klimatneutralt företag från den 1 juli 2021. Våra fabriker i Tamm och Bieteigheim producerar nu endast klimatneutrala produkter oavsett om det är tryckfärger eller kreativa färger, förklarar York Boeder, vd för Marabu Tyskland, i ett pressuttalande.

Mer miljövänliga råvaror

Tillsammans med Climate Partner har Marabu analyserat sina CO2-utsläpp från de två tyska fabrikerna och beräknat det totala klimatavtrycket. Analyserna visar att företaget i nuläget gör cirka 18 500 ton oundvikliga utsläpp. Redan 2007 gick man över till grön el, vilket sparat 2 000 ton CO2 varje år och motsvarar det årliga klimatavtrycket för 175 tyska invånare.

Marabus Project Green kombinerar alla åtgärder som ska ta företaget mot klimatneutralitet. Enligt företagets Green Deal ska utsläppen minskas där det är möjligt, till exempel genom energibesparande system, mobilitetskoncept med eltransporter och miljövänliga material.

När det gäller produktionen läggs fokus på förnybar energi och resurseffektiva tillverkningsprocesser. Förpackningarna ska använda så lite material som möjligt och utnyttja återvinning i så stor utsträckning som möjligt. Kritiska ämnen ska ersättas med mer miljövänliga råvaror. Marabu räknar med att öka andelen vattenbaserade system när det gäller bläck med över 300 procent de kommande fem åren.

Målet är minus 25 procent år 2030

Project Green innebär även att alla oundvikliga koldioxidutsläpp ska kompenseras genom att stödja internationellt certifierade klimatskyddskoncept.

– Vi genomför kontinuerligt åtgärder för att förbättra vårt koldioxidavtryck som vi årligen mäter för att säkerställa framgång. Vi har satt det aktiva målet att minska våra koldioxidutsläpp med ytterligare 25 procent år 2030, säger York Boeder.

Läs vidare

Textiltryck utan för- och efterbehandling

Epson lanserar nu Monna Lisa ML-13000, en direct-to-fabric-skrivare som kan printa direkt på tyget i en enda process utan separat för- eller efterbehandling.
ML-13000 ver 2

Har Drupa svaren på branschens utmaningar?

Efter en paus på åtta år kan vi på nytt besöka Drupa för att se vad leverantörerna tycker att vi behöver.
drupa24_08

Färger för screen-, digital- och tampotryck

Färgtillverkaren Marabu lyfter fram några av sina produkter för screen-, digital- och tampotryck på Drupa.
marabu2

Konica Minolta: Det här kan du förvänta dig av Drupa

Tryckerier som håller sig uppdaterade kring tekniska trender och innovationer kommer bäst kunna utnyttja och se potentialen, skriver Konica Minolta i ett pressmeddelande. Under Drupa kommer de visa sin syn på vart framtidens tryckteknik är på väg.
Konica-Minolta-Drupa

Senaste nytt

Textiltryck utan för- och efterbehandling

Epson lanserar nu Monna Lisa ML-13000, en direct-to-fabric-skrivare som kan printa direkt på tyget i en enda process utan separat för- eller efterbehandling.
ML-13000 ver 2

Horizon vänder blad med tre nya samarbeten

Efterbehandlingsleverantören Horizon skriver nya kapitel med tre färska samarbeten. Nu kan de hjälpa tryckerier från tryck till färdig bok i både mjuk- eller hårdpärm.
FotoJet-(82)

Helautomatiskt skärsystem som förflyttar gränserna

Elitron bjuder under Drupa in till en förhandstitt på den uppgraderade Kombo TAV – ett anmärkningsvärt framsteg inom digital skärteknik.
elitron_01

Mjukvarusamarbete för bättre flyt

ECO3 och eProductivity Software (ePS) har ingått ett strategiskt partnerskap med målet att ta automationen hos tryckerierna till nästa nivå.
ECO3 ePS