Posterlounge växer med konsttryck

PUBLICERAD: 9 augusti 2021
UPPDATERAD: 9 augusti
Företagets grundare Falk Teßmer, Mandy Reinmuth och Florian Teßmer ser fram emot flytten 2022 till en större produktionsanläggning.

Tyska e-handelsföretaget Posterlounge, även representerade i Sverige, fokuserar på högkvalitativa konsttryck från sitt egna tryckeri. Företaget har vuxit stadigt sedan de la grunden för 17 år sedan och planerar nu att flytta till större lokaler.

Posterlounge har alltid varit baserade i Leipzig. Med tiden har lokalerna blivit alltför trånga.

– Varje år har vi kunnat hyra utrymme och investera i ytterligare teknik och personal.

– Men på grund av platsbristen på den aktuella platsen bestämde vi oss för en ny fastighet för en tid sedan, förklarar Florian Teßmer som grundade Posterlounge med sin bror Falk Teßmer och hans partner Mandy Reinmuth för drygt 17 år sedan.

Ett nytt fastighetskomplex byggs för närvarande i stadsdelen Neuschönefeld i Leipzig, där Posterlounge, blir den framtida hyresgästen. Företaget har onlinebutiker i 15 europeiska länder och sysselsätter 65 personer. Med de större lokalytorna på hela 6 700 kvadratmeter ser Falk Teßmer, en av de två vd:arna, att tillväxten kan fortsätta de kommande fem till tio åren.

Nättryckeriet hade runt 300 000 beställningar under fjolåret. Foto: Pressbild

– Dessutom var och är vårt mål att förena hela laget på en plats. Det faktum att vår administration och produktion arbetar hand i hand har gjort oss så framgångsrika de senaste åren, säger han.

Går som tåget i pandemin

På tal om framgång: Medan många företag kämpade med minskad orderingång under de inledande månaderna av pandemin, hade Poster Lounge en motsatt utveckling. Efter en något begränsad orderingång i början av krisen ökade efterfrågan på konst och affischtryck och gav dem till och med en försäljningsökning. År 2020 gjordes cirka 300 000 beställningar i företagets eget tryckeri som är komplett med efterbearbetning. Den totala omsättningen var 14 miljoner euro.

Ägartrion pekar speciellt ut den internationella tillväxten under de senaste tre åren.

– Utländska affärer står redan för 60 procent av försäljningen. Och den positiva trenden förstärktes ytterligare under pandemin, säger Florian Teßmer och pekar ut en ökad acceptans för näthandel samt trenden att investera och piffa upp sin egna hemmiljö som möjliga förklaringar. ”Att leva och bo är det nya resandet, säger han och tror samtidigt att e-handeln kommer fortsätta att öka på lång sikt.

Inte som andra nätbutiker

Vad gör då Poster Lounge så speciella? Medan ”klassiska” nättryckerier oftast för över slutkundens individuella bilddata till en fotoprodukt – till exempel en mugg, en canvasbild eller en fotobok – så valde Posterlounge redan från starten att gå en annan väg. De vill få in konst i hemmen, såsom högkvalitativa konst- och affischtryck. Posterlounge har mer än 80 000 motiv från kända och nya konstnärer inom fotografi, måleri, film och musik. De har även bildarkiv och licensbyråer i sin portfölj. De har också ingått licensavtal med filmbolag som Warner Bros och Universal Studios.

[metaslider id=”215702″]

 

Välkända motiv, men ändå individualiserade

Produkterna från Posterlounge kan fortfarande designas individuellt. Kundens önskemål avgör om utskriften görs på papper, duk, akrylglas, trä, skumplast eller aluminium. De har också en egen ramverkstad där högkvalitativa bildramar skapas för alla format. Akrylglasbilder, linnedukar och affischtryck har varit efterfrågade på senare tid. Men andra material ökar också.

– Varje motiv finns i olika material och i olika format. Vi skriver bara ut på beställning i en print on demand-process och producerar därmed hållbart, förklarar Mandy Reinmuth.

För att klara det ökande antalet order växer också maskinparken på Posterlounge med jämna mellanrum. I tryckproduktionen förlitar sig företaget främst på Canons teknik. Och det gäller inte bara Colorado 1640-skrivare och flatbäddsskrivare från Arizona 6170XT-serien utan också en Canon imagePRESS för mini-utskrifter och liknande. Trycken bearbetas sedan med bland annat skär- och fräsmaskiner från Zünd, och linnedukproduktion baseras på teknik från Imaging Solutions.

Företaget tillverkar ramarna själva i sin ramverkstad. Foto: Pressbild

Trots att flyttlasset ännu inte har gått investeras en miljon euro i verksamheten under innevarande år, om allt går enligt plan. Bland annat ska större lagerytor hyras och maskinparken med tryck- och efterbehandlingsutrustning utökas.

En modern arbetsplats

Poster Lounges nya adress i Leipzig rymmer två byggnader. De satsar inte bara på solceller för energiförsörjningen och laddstationer för e-fordon och e-cyklar utan också på generösa avkopplingsområden för de anställda. Det kommer finnas en separat idrottsplats, grönområden, takterrass och moderna sociala rum – till exempel där anställda kan umgås med sina barn.

När den nya platsen tas i bruk våren 2022 är planen att arbetsstyrkan ska öka. Cirka 40 nya jobb kommer gradvis att skapas på Posterlounge och teamet kommer att öka till över 100 anställda. Ägartrion är medvetna om att en sund tillväxt kräver mer än en modern produktionsplats och kraftfulla maskiner.

– Vårt produktionsteam måste naturligtvis växa med oss, och för detta behöver vi digitaltryckare, orderplockare och rammakare. Men områdena IT, marknadsföring och support kommer också att behöva mer personal i framtiden, betonar Florian Teßmer.

Läs vidare

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1

Storaffär: Åtta45 köper flera nya Canon-pressar

Åtta45 genomför stora investeringar i både nya digitala toner- och inkjet-pressar från Canon. Bolaget räknar med att satsningarna kommer ge betydande konkurrensfördelar.
åtta45-webb

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1