Uppdaterad tryckpress för de många tryckerierna

100 sidor per minut trycker Konica Minoltas nya volymmodell AccurioPress C7100. Produktchef Mats Pettersson visar att trycket går in i papperet och ger ett matt, offsetliknande intryck. Foto: Peter Ollén

Konica Minolta har i sommar släppt en uppgraderad version av sin professionella storsäljare, som nu fått modellnamnet AccurioPress C7100. Med de två varianterna 100 sidor respektive 90 sidor per minut är detta den maskin som de flesta nordiska tryckerier väljer. Och det är många trevligheter som möter de användare som söker en maskin med en maximal kapacitet på 900 000 SRA3-sidor i månaden.

Sign&Print åkte till Stockholm, där maskinen installerats dagen innan. Här hittar du en video som vi gjorde med produktchefen Mats Pettersson, efter att han gjort sina första provtryck. Klicka här.

Låt oss börja med kvalitén. Här använder sig Konica Minolta av Simitri V tonern, som nu klarar att trycka på papper helt upp till 400 gram. Eller i de ytvikterna man kanske snarare ska prata om kartong. Upplösningen ligger sedan tidigare uppe på 3600 x 2400 dpi, så det var längesedan som även små detaljer och miktotext kunde produceras utan problem. Intressant här är att kvalitén även håller under långa produktionscykler.

Underhåll och hjälp

Något som är väsentligt i Sverige, med våra långa avstånd, är möjligheterna för service. Även om intervallen mellan servicetillfällen tenderar att bli allt längre för varje ny modell, så är det naturligtvis viktigt att kunna få hjälp när det behövs.

Jag frågar Carina Allfors från Konica Minolta. Hon lyfter då fram tre saker. För det första att alla användare utbildas i egenservice, så att de i flertalet fall ska kunna komma igång igen på egen hand, oavsett tid på dygnet.

– Men om det krävs service på plats, så är inte det något problem. Våra tekniker och partners utgör ett nätverk som täcker hela landet. Det finns också lång erfarenhet från de modeller som nu ersätts, storsäljarna 6100 och 6085. Jag ser ingen anledning till att inte också AccurioPress C7100 – och lillebror C7090 –ska hitta vägen ut till många svenska tryckerier.

25 A3+ sidor, tryckta fram och bak, kommer varje minut ut ur AccurioPress 7100. Den inbyggda efterbehandlingen både renskär sidorna och pressar till fyrkantsrygg, så att produkten kan gå direkt till leverans. Foto: Peter Ollén

Fokus vid utvecklingen

Vid utvecklandet säger sig Konica Minolta ha fokuserat på punkter som korta intag, stabil produktion och ett minskat servicebehov. Bland de nya teknikerna som är inbyggda finns en mer hållbar smord trumma, dubbla koronabälten med automatisk rengöring, en optimerad papperstransport och förbättrad papperskompatibilitet och matningsnoggrannhet.

Det nya tillbehöret Intelligent mediasensor IM-101 känner av vilket material du lagt in – även om det är präglat eller har annan speciell struktur. Funktionen IQ-501 (Intelligent Quality Care Unit) ska garantera att färghållningen stämmer mellan prima- och sekundasidan. Den här funktionen jämför också om du scannat in en sida, så att det är precis samma färghållning som kommer ut på kopian. I realtid justerar den så att även stora upplagor håller en jämn kvalitet.

Konica Minolta AccurioPress C7100 säljs och serviceras över hela landet. Foto: Peter Ollén

Konica Minolta har alltså tänkt på driftsäkerheten och det är ju bra. Men får man en ny maskin så letar man naturligtvis också efter nya möjligheter att göra affären. Det är naturligtvis också mycket av de nya funktionerna som lockar. Vi frågar produktchef Mats Pettersson:

– Nu är det till exempel möjligt att köra 90 centimeter långa vepor automatiskt på båda sidorna. Och oavsett om man använder detta eller mer normala A3+ format, så har man nytta av den automatiska kalibrering som hela tiden löper i bakgrund. Den börjar med att känna av det material jag trycker på och justerar inställningar, färgmängd och torktid i förhållande till det. Sedan ligger den under produktionen och läser av och jämför mot inställda värden. Detta fungerar också när jag kör variabeltryck och är i realtid, så ingen produktionstid går förlorad.

Efterbehandling

Sedan har vi naturligtvis den eviga frågan om efterbehandling ska ligga inline eller offline. Argumentet för inline är att vi i Sverige har hög kostnad för arbetskraft och allt som kan automatiseras ska också göras. För offline talar istället att efterbehandling normalt håller lika länge som 2-3 skrivare, så det blir en onödig kostnad att ha det inline. Från Sign&Prints sida köper vi båda argumenten och säger som tumregel att om jag gör mycket broschyrer och likartad produktion, så kan man tjäna på att köra inline medan varierad produktion talar för offline.

400 grams papper och 90 centimeter långa vepor kan köras i AccurioPress C7100. Allt enligt Konica Minoltas Carina Allfors. Foto: Pressbild

Det här blir dock mer komplicerat när vi tittar på TU-510 efterbehandlaren, som Konica Minolta integrerat i sin nya skrivare. Förutom att producera broschyrer med fyrkantsrygg så har den även möjlighet att kantskära och falsa ner långa ark, renskära och att exempelvis skära ut visitkort. Det gör alltså att man har många fler funktioner tillgängliga med online efterbehandling. Så du som tidigare valt bort inline ska kanske räkna en gång till i samband med att du tittar på AccurioPress C7100.

Avslutningsvis säger Carina Allfors att den här maskinen, som förväntas bli den nya volymmodellen, finns installerad i showroom runtom i Norden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Plastexperten: Tunt underlag för gröna påståenden

Emma Strömberg är plastexpert på oberoende forskningsinstitutet IVL Svenska miljöinstitutet AB och docent i polymera material. Hon har tittat på om det gjorts någon specifik forskning på pvc-vinyler eller pvc-fria alternativ, men det visar sig att det är knapert med forskningsrapporter om detta.

Publicerat av: 

Återförsäljarna: ”Något slutkunderna vill ha”

Pvc är sedan länge ett populärt material för olika typer av vinyler, bland annat på grund av sin långa hållbarhet och sitt pris. På senare år har det kommit fler och fler produkter utan pvc, med varierande kvalitet och hållbarhet. Hos återförsäljarna märks efterfrågan på pvc-fritt tydligt.

Publicerat av: 

Kalmar Kuvert satsar på bredd i produktfloran

Ryggraden för mellanledsleverantören Kalmar Kuvert är som namnet lyder – tillverkning av specialkuvert från ark. Men annat i tryckväg ska också hållas ajour. Ett nytt Duplo-system för att klamra och plocka både offset- och digitaltryckta ark går nu med hög beläggning. Det gör också en maskin för att skära, biga och perforera visitkort och förpackningar.

Publicerat av: 

Digitala volymer växer som aldrig förr hos Billes

Tryckvolymerna har under flera månader sista året nått nya rekordhöjder hos Billes tryckeri i Mölndal trots pandemin. Nu byter de ut två av sina tre HP Indigo-maskiner för att få ännu mer tryckkapacitet. Vd:n Niklas Bille förklarar kalkylen bakom investeringen och varför de valt att fortsätta med HP Indigo istället för inkjet-tekniken.

Publicerat av: