Jako tryckeri eldar vidare i tuffa tider

 

Anders och Erna Öberg driver Jako Tryckeri. Foto: Arkivbild/Claes Nordström

Jako Tryckeri har beviljats klimatinvesteringsstöd från Naturvårdsverket för att byta ut oljepannan till en pelletsanläggning, ett led i företagets Svanenmärkning.
– Det blir en ännu större fördel för oss och gör att vi kan vara ännu mer miljövänliga, säger vd:n Anders Öberg.

Jako Tryckeri i Torup, Hylte kommun, planerar att fasa ut de fossila bränslena. Företaget ansökte tidigare i år om klimatinvesteringsstöd hos Naturvårdsverket för att installera en pelletsanläggning och har nu beviljats drygt 270 000 kronor för genomförandet. Anders Öberg, vd för Jako Tryckeri säger att de fick höra genom andra företag i kommunen om att stödet kunde sökas inom ramen för Klimatklivet, ett projekt som Naturvårdsverket står bakom. På så sätt får de nu bort fossila bränslen i uppvärmningen av tryckeriet.

– Anledningen att vi gör det är att vi är Svanenmärkta och vill fortsätta på miljöinslaget som vi har. Då tänkte vi att ville byta till något mer miljövänligt och då ansökte vi om det genom Klimatklivet, säger Anders Öberg.

Byte nästa år

Han säger att bytet till pellets som uppvärmning gör att de får ännu bättre förutsättningar i ansökan till Nordiska Svanen. Uppvärmning med olja är belastande i ansökan medan en pelletsanläggning är noll belastning. Bytet till pelletsanläggningen ska göras under nästa år.

– Vi har till slutet av 2022 på oss att byta. Vi värmer med oljan i vinter och sedan gör vi bytet så fort säsongen är över och pannan stängs av i vår.

– Det blir en ännu större fördel för oss och gör att vi kan vara ännu mer miljövänliga.

Produktionen är samlad

2017 köpte Jako Tryckeri upp bolaget Perga i Kungsbacka. Verksamheten har flyttat in i produktionslokalerna i Torup.

– All produktion har vi flyttat ner till Torup, allt är samlat under ett tak nu. Så vi fokuserar på den breda inslagna vägen att det ska vara Svanen-godkänt och producerat i Sverige. Det är det vi tycker är det viktiga för våra kunder.

Förvärvet innebar att de kunde bredda sitt produktsortiment med förpackningar, emballagelådor, pärmar och menyer.

– Denna del har gått ganska bra under pandemin eftersom den inte har varit kopplad till konferenser.

Tufft under pandemin

Jako Tryckeri har annars haft det kämpigt under coronapandemin. Från drygt 11,7 till cirka 7,6 miljoner kronor i omsättning, en nedgång med cirka 35 procent. När möten och konferenser blir färre har heller inte behovet av konferensblock och spiralbundna block med mera funnits på samma sätt, enligt Anders Öberg. Han ser nu att beställningarna kommer igång igen, men räknar med att det kanske inte blir på samma sätt som tidigare.

– Vi ska försöka ta oss ur pandemin. Vi har haft en ganska rejäl minskning av omsättningen så vi ska så fort som möjligt ta oss tillbaka till där vi var. Det är det viktigaste i dagsläget, säger Anders Öberg.

 

Om Klimatklivet:

Klimatklivet är ett investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet. För 2021 har cirka 1,9 miljarder kronor reserverats för investeringsstöd inom Klimatklivet samt till utbyggnad av laddinfrastruktur för bilar. Totalt, med anslagssparande från Klimatklivet 2020, är Klimatklivet 2,3 miljarder kronor för 2021.
Källa: Naturvårdsverket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Plastexperten: Tunt underlag för gröna påståenden

Emma Strömberg är plastexpert på oberoende forskningsinstitutet IVL Svenska miljöinstitutet AB och docent i polymera material. Hon har tittat på om det gjorts någon specifik forskning på pvc-vinyler eller pvc-fria alternativ, men det visar sig att det är knapert med forskningsrapporter om detta.

Publicerat av: 

Återförsäljarna: ”Något slutkunderna vill ha”

Pvc är sedan länge ett populärt material för olika typer av vinyler, bland annat på grund av sin långa hållbarhet och sitt pris. På senare år har det kommit fler och fler produkter utan pvc, med varierande kvalitet och hållbarhet. Hos återförsäljarna märks efterfrågan på pvc-fritt tydligt.

Publicerat av: 

Kalmar Kuvert satsar på bredd i produktfloran

Ryggraden för mellanledsleverantören Kalmar Kuvert är som namnet lyder – tillverkning av specialkuvert från ark. Men annat i tryckväg ska också hållas ajour. Ett nytt Duplo-system för att klamra och plocka både offset- och digitaltryckta ark går nu med hög beläggning. Det gör också en maskin för att skära, biga och perforera visitkort och förpackningar.

Publicerat av: 

Digitala volymer växer som aldrig förr hos Billes

Tryckvolymerna har under flera månader sista året nått nya rekordhöjder hos Billes tryckeri i Mölndal trots pandemin. Nu byter de ut två av sina tre HP Indigo-maskiner för att få ännu mer tryckkapacitet. Vd:n Niklas Bille förklarar kalkylen bakom investeringen och varför de valt att fortsätta med HP Indigo istället för inkjet-tekniken.

Publicerat av: