Jako tryckeri eldar vidare i tuffa tider

PUBLICERAD: 19 augusti 2021
UPPDATERAD: 19 augusti

 

Anders och Erna Öberg driver Jako Tryckeri. Foto: Arkivbild/Claes Nordström

Jako Tryckeri har beviljats klimatinvesteringsstöd från Naturvårdsverket för att byta ut oljepannan till en pelletsanläggning, ett led i företagets Svanenmärkning.
– Det blir en ännu större fördel för oss och gör att vi kan vara ännu mer miljövänliga, säger vd:n Anders Öberg.

Jako Tryckeri i Torup, Hylte kommun, planerar att fasa ut de fossila bränslena. Företaget ansökte tidigare i år om klimatinvesteringsstöd hos Naturvårdsverket för att installera en pelletsanläggning och har nu beviljats drygt 270 000 kronor för genomförandet. Anders Öberg, vd för Jako Tryckeri säger att de fick höra genom andra företag i kommunen om att stödet kunde sökas inom ramen för Klimatklivet, ett projekt som Naturvårdsverket står bakom. På så sätt får de nu bort fossila bränslen i uppvärmningen av tryckeriet.

– Anledningen att vi gör det är att vi är Svanenmärkta och vill fortsätta på miljöinslaget som vi har. Då tänkte vi att ville byta till något mer miljövänligt och då ansökte vi om det genom Klimatklivet, säger Anders Öberg.

Byte nästa år

Han säger att bytet till pellets som uppvärmning gör att de får ännu bättre förutsättningar i ansökan till Nordiska Svanen. Uppvärmning med olja är belastande i ansökan medan en pelletsanläggning är noll belastning. Bytet till pelletsanläggningen ska göras under nästa år.

– Vi har till slutet av 2022 på oss att byta. Vi värmer med oljan i vinter och sedan gör vi bytet så fort säsongen är över och pannan stängs av i vår.

– Det blir en ännu större fördel för oss och gör att vi kan vara ännu mer miljövänliga.

Produktionen är samlad

2017 köpte Jako Tryckeri upp bolaget Perga i Kungsbacka. Verksamheten har flyttat in i produktionslokalerna i Torup.

– All produktion har vi flyttat ner till Torup, allt är samlat under ett tak nu. Så vi fokuserar på den breda inslagna vägen att det ska vara Svanen-godkänt och producerat i Sverige. Det är det vi tycker är det viktiga för våra kunder.

Förvärvet innebar att de kunde bredda sitt produktsortiment med förpackningar, emballagelådor, pärmar och menyer.

– Denna del har gått ganska bra under pandemin eftersom den inte har varit kopplad till konferenser.

Tufft under pandemin

Jako Tryckeri har annars haft det kämpigt under coronapandemin. Från drygt 11,7 till cirka 7,6 miljoner kronor i omsättning, en nedgång med cirka 35 procent. När möten och konferenser blir färre har heller inte behovet av konferensblock och spiralbundna block med mera funnits på samma sätt, enligt Anders Öberg. Han ser nu att beställningarna kommer igång igen, men räknar med att det kanske inte blir på samma sätt som tidigare.

– Vi ska försöka ta oss ur pandemin. Vi har haft en ganska rejäl minskning av omsättningen så vi ska så fort som möjligt ta oss tillbaka till där vi var. Det är det viktigaste i dagsläget, säger Anders Öberg.

 

Om Klimatklivet:

Klimatklivet är ett investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet. För 2021 har cirka 1,9 miljarder kronor reserverats för investeringsstöd inom Klimatklivet samt till utbyggnad av laddinfrastruktur för bilar. Totalt, med anslagssparande från Klimatklivet 2020, är Klimatklivet 2,3 miljarder kronor för 2021.
Källa: Naturvårdsverket

Läs vidare

Antalis lyfter den heta PVC-frågan

Antalis har tagit fram ett white paper om PVC-plastens vara eller inte vara. Syftet är att kunna hjälpa kunderna med den svåra frågan när det är lämpligt att använda PVC och när PVC-fria alternativ är bättre.
Antalis guide

Möjligt möta krav på hållbarhet utan höjda priser

Fespas medlemmar vittnar om stark efterfrågan på miljövänliga produkter. En majoritet menar att de kan möta de gröna kraven utan prisjusteringar. Dessutom har de företag som höjt priserna inte minskat försäljningen. Det är några av huvudresultaten som nu presenterats från Fespas kommande rapport Print Census 2023.
FotoJet-(9)

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2

Papyrus visade upp wrappingfolier och ny canvas av plast från haven

Papyrus som riktar sig till hela den grafiska branschen visade bland annat upp sina wrappingfolier  som tagits fram efter intervjuer med användare. De visade också en canvas av återvunnen plast från haven.
F4725B8D-C27F-464C-A8DD-2F9F1652B6E6

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1