Kornit-printern går för fullt blås

Måns Ericson framför den nya textilprintern Kornit Storm HD6.

Måns Ericson säger att han har nördat ner sig fullständigt på t-shirtar ända sedan 1990-talet och har jobbat på stora globala modeföretag som Adidas i många år. Nu har han öppnat ett litet textiltryckeri med en nyinköpt Kornit Storm HD6, levererad av Indukta.

– Jag fick nys om den förra sommaren när jag började fundera på att starta något. Då bodde jag i New York och åkte och tittade på en Kornit-maskin i New Jersey. Och jag blev väldigt imponerad av vad jag såg, det är ett fantastiskt bra tryck, säger Måns Ericson som driver Every Night Studios tillsammans med tidigare dj-kollegan Nils Schéle som anställd, därav det nattlivsrelaterade namnet.

Efter flytt hem till Sverige startade han företaget i oktober förra året och hittade han en lokal centralt på Kungsholmen i Stockholm som hade tillräckligt bred garagenedfart för att klara att ta in en printer av den storleken. Den nya digitala Kornit-maskinen är av DTG-modell och används både till print on demand-beställningar och tryck på uppdrag av andra företag. Den levererades den 1 mars och efter utbildning och en inkörningsperiod så kunde maskinen tas i drift från mitten av maj.

– Sedan dess har det varit fullt blås, säger Måns.

Fördelar med digitaltryck

Kundkretsen har han hittat framför allt bland gamla kontakter från tiden inom modebranschen. Men beställningar trillar även in från till exempel restauranger, skivbolag och band, ofta via Instagram. Every Night Studios levererar för det mesta inom en vecka och kan köra 50-60 plagg i timmen. Det går att trycka på alla typer av plagg så länge de innehåller minst 50 procent bomull och har en platt tryckyta. Det blir mest t-shirts, men även långärmade tröjor, skjortor, lakan och kuddfodral.

Måns Ericson har tidigare jobbat med screentryck, men ser flera fördelar med att gå över till digitaltryck.

– Kvaliteten är det inte så stor skillnad på, men med digitaltryck kan man ha hur många olika färger som helst och färgmatchningen blir exakt. Dessutom slipper man uppsättningen på ramar. Det är enklare än screentryck.

Många klädföretag är vana vid att använda screentryck, men brukar inte vara svårflörtade när de väl får se digitalprintern och vad den kan producera, berättar Måns.

Hoppas på egna nätbutiker

Every Night Studios sköter även beställningar av tryckjobb som kommer via externa företags webbshoppar. Det finns också planer på att dra igång ett par egna nätbutiker där kunderna kan göra beställningar i mindre upplagor, som kan generera en hög vinstmarginal åt tryckeriet.

– Får vi snurr på våra egna butiker tillsammans med uppdrag åt andra företag, så kan det bli aktuellt att köpa en maskin till framöver. Vi får inte plats med den i våra nuvarande lokaler, men i så fall får vi hitta en till lokal, säger Måns Ericson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Bokens förvandling genom hållbar innovation

Hållbarhet blir allt viktigare för alla aktörer i bokbranschen. Med det ökade fokuset på hållbarhet handlar årets Canon Future Book Forum den 2 december om att främja hållbar innovation i alla delar av förlagsbranschen – från hur böcker produceras, distribueras och är tillgängliga, till deras avtryck i vår vardag.

Publicerat av: 

Från glada gubbar till e-handel

System för att på riktigt kunna e-handla med trycksaker. Och då även komplexa former av förpackning. Det är vad det tyska företaget Cloudlab ägnar sig år. Detta snabbt växande företag – från 50 anställda i våras till 75 nu – används av de tyska nättryckerierna, samt tryckerier runt om i världen och sedan en tid tillbaka också på flera platser i Skandinavien.

Publicerat av: 

De demonstrerar komplett förpackningsflöde

Etiketter och förpackningar är två tillväxtområden inom den grafiska branschen. Konica Minolta har sammanställt några förslag på hur tryckerier kan ta del av den positiva utvecklingen, inte bara med en digital etikettskrivare, utan en komplett lösning för att producera etiketter och förpackningar i korta serier.

Publicerat av: 

Ny studie: Så upplever företag hållbarhetsarbetet

56 procent av tillfrågade europeiska företag upplever det som kämpigt att göra gröna investeringar eftersom andra affärsproblem ses som mer krävande. Och bara en tredjedel av företagens chefer ser den digitala transformationen som en möjliggörare för mer hållbara affärsmetoder. Det framgår i en ny Ricoh-studie.

Publicerat av: 

Canon sätter standard för CAD-utskrifter

Canons nya storformatsskrivare för CAD-ritningar och affischutskrifter i färg täpper till luckan tillverkaren haft när det gäller att nå kunder i låg- och mellansegmentet.
– Man har tagit de bästa bitarna från Canons produktionsperspektiv och gjort det i en ny smidig kompakt lösning. Den här kommer vi definitivt se mer av på marknaden i sitt segment, säger Matteus Celinski, Sverigechef hos Canon.

Publicerat av: