Kornit-printern går för fullt blås

Måns Ericson framför den nya textilprintern Kornit Storm HD6.

Måns Ericson säger att han har nördat ner sig fullständigt på t-shirtar ända sedan 1990-talet och har jobbat på stora globala modeföretag som Adidas i många år. Nu har han öppnat ett litet textiltryckeri med en nyinköpt Kornit Storm HD6, levererad av Indukta.

– Jag fick nys om den förra sommaren när jag började fundera på att starta något. Då bodde jag i New York och åkte och tittade på en Kornit-maskin i New Jersey. Och jag blev väldigt imponerad av vad jag såg, det är ett fantastiskt bra tryck, säger Måns Ericson som driver Every Night Studios tillsammans med tidigare dj-kollegan Nils Schéle som anställd, därav det nattlivsrelaterade namnet.

Efter flytt hem till Sverige startade han företaget i oktober förra året och hittade han en lokal centralt på Kungsholmen i Stockholm som hade tillräckligt bred garagenedfart för att klara att ta in en printer av den storleken. Den nya digitala Kornit-maskinen är av DTG-modell och används både till print on demand-beställningar och tryck på uppdrag av andra företag. Den levererades den 1 mars och efter utbildning och en inkörningsperiod så kunde maskinen tas i drift från mitten av maj.

– Sedan dess har det varit fullt blås, säger Måns.

Fördelar med digitaltryck

Kundkretsen har han hittat framför allt bland gamla kontakter från tiden inom modebranschen. Men beställningar trillar även in från till exempel restauranger, skivbolag och band, ofta via Instagram. Every Night Studios levererar för det mesta inom en vecka och kan köra 50-60 plagg i timmen. Det går att trycka på alla typer av plagg så länge de innehåller minst 50 procent bomull och har en platt tryckyta. Det blir mest t-shirts, men även långärmade tröjor, skjortor, lakan och kuddfodral.

Måns Ericson har tidigare jobbat med screentryck, men ser flera fördelar med att gå över till digitaltryck.

– Kvaliteten är det inte så stor skillnad på, men med digitaltryck kan man ha hur många olika färger som helst och färgmatchningen blir exakt. Dessutom slipper man uppsättningen på ramar. Det är enklare än screentryck.

Många klädföretag är vana vid att använda screentryck, men brukar inte vara svårflörtade när de väl får se digitalprintern och vad den kan producera, berättar Måns.

Hoppas på egna nätbutiker

Every Night Studios sköter även beställningar av tryckjobb som kommer via externa företags webbshoppar. Det finns också planer på att dra igång ett par egna nätbutiker där kunderna kan göra beställningar i mindre upplagor, som kan generera en hög vinstmarginal åt tryckeriet.

– Får vi snurr på våra egna butiker tillsammans med uppdrag åt andra företag, så kan det bli aktuellt att köpa en maskin till framöver. Vi får inte plats med den i våra nuvarande lokaler, men i så fall får vi hitta en till lokal, säger Måns Ericson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Plastexperten: Tunt underlag för gröna påståenden

Emma Strömberg är plastexpert på oberoende forskningsinstitutet IVL Svenska miljöinstitutet AB och docent i polymera material. Hon har tittat på om det gjorts någon specifik forskning på pvc-vinyler eller pvc-fria alternativ, men det visar sig att det är knapert med forskningsrapporter om detta.

Publicerat av: 

Återförsäljarna: ”Något slutkunderna vill ha”

Pvc är sedan länge ett populärt material för olika typer av vinyler, bland annat på grund av sin långa hållbarhet och sitt pris. På senare år har det kommit fler och fler produkter utan pvc, med varierande kvalitet och hållbarhet. Hos återförsäljarna märks efterfrågan på pvc-fritt tydligt.

Publicerat av: 

Kalmar Kuvert satsar på bredd i produktfloran

Ryggraden för mellanledsleverantören Kalmar Kuvert är som namnet lyder – tillverkning av specialkuvert från ark. Men annat i tryckväg ska också hållas ajour. Ett nytt Duplo-system för att klamra och plocka både offset- och digitaltryckta ark går nu med hög beläggning. Det gör också en maskin för att skära, biga och perforera visitkort och förpackningar.

Publicerat av: 

Digitala volymer växer som aldrig förr hos Billes

Tryckvolymerna har under flera månader sista året nått nya rekordhöjder hos Billes tryckeri i Mölndal trots pandemin. Nu byter de ut två av sina tre HP Indigo-maskiner för att få ännu mer tryckkapacitet. Vd:n Niklas Bille förklarar kalkylen bakom investeringen och varför de valt att fortsätta med HP Indigo istället för inkjet-tekniken.

Publicerat av: